Ο Μανιάτης Στέφανος Κολοκούρης νέος Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος!

Ορίστηκε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ

Πέμπτη, 06 Φεβρουάριος 2020 13:40 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο Μανιάτης Στέφανος Κολοκούρης νέος Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος!

Ο Μανιάτης, μέχρι σήμερα Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ κ. Στέφανος Κολοκούρης είναι ο νέος Αρχηγός του Σώματος, μετά από απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) το οποίο συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης (6/2), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Κολοκούρης, που έλκει την καταγωγή του από τον Πύργο Διρού Αν. Μάνης, διαδέχεται τον Βασίλειο Κων. Ματθαιόπουλο ο οποίος είχε οριστεί Αρχηγός τον Αύγουστο του 2018, ενώ ήταν Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του ΠΣ στην τραγωδία στο Μάτι.

Ο Λάκωνας Αντιστράτηγος θεωρείται ένας ιδιαίτερα έμπειρος και καταρτισμένος Αξιωματικός με μάχιμη υπηρεσιακή σταδιοδρομία σε επιτελικές θέσεις «πρώτης γραμμής» του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ποιος είναι ο Στ. Κολοκούρης
Ο Στέφανος Κολοκούρης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Κατετάγη στο Σώμα το 1991 και αποφοίτησε από τη σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας το 1995 με το βαθμό του Ανθυποπυραγού. Κατά την διάρκεια της καριέρας του προήχθη σε όλους τους βαθμούς κατ’ επιλογή, έλαβε πολλές ηθικές αμοιβές, ενώ τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και παράσημα, μεταξύ άλλων του Χρυσού Σταυρού Τιμής, του Ταξιάρχη του Φοίνικα και του Ταξιάρχη Τιμής.

Υπηρέτησε ως Αξιωματικός στον 1ο, 2ο, 5ο ΠΣ Αθηνών και στο 199-ΣΕΚΥΠΣ, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μολάων, Διοικητής ΠΥ Μεγάρων, εκπαιδευτής στη Σχολή Πυροσβεστών και στην Πυροσβεστική Ακαδημία, όμως τα περισσότερα χρόνια του υπηρέτησε στην 1η ΕΜΑΚ, καταλαμβάνοντας διάφορες θέσεις ευθύνης για συνολικά 18 έτη και ουσιαστικά ταύτισε το όνομά του με τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Τον Μάρτιο του 2014 προήχθη στο βαθμό του Αρχιπυράρχου και τοποθετήθηκε στη θέση του διοικητή της 1ης ΕΜΑΚ.

Τον Φεβρουάριο του 2016 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής.

Τον Φεβρουάριο του 2018 τοποθετήθηκε ως Συντονιστής Επιχειρήσεων (με έδρα τον Πειραιά), για τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις Στερεάς Ελλάδας, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου & Κρήτης.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές και δύσκολες επιχειρήσεις τόσο διάσωσης, όσο και κατάσβεσης αστικών και δασικών πυρκαγιών. Ενδεικτικά αναφέρονται: Οι σεισμοί στο Αίγιο το 1995 και στην Αθήνα το 1999, στο Μαρόκο το 2003, στη Λέσβο και στην Κω το 2017, στην επιχείρηση μετά τη συντριβή του αεροσκάφους «HELIOS» στο Γραμματικό Αττικής, στις  πλημμύρες στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο το 2017, στο Μαντούδι και στο Προκόπι Ευβοίας το 2018, στις δασικές πυρκαγιές στα Κύθηρα και στον Κάλαμο Αττικής το 2017, στην Κινέττα Αττικής και στα Ψαχνά Ευβοίας το 2018.

Μετά την αποφοίτησή του από την Πυροσβεστική Ακαδημία, φοίτησε το 2002 στη Σχολή Πολιτικής Προστασίας στη Βαλάμπρ της Γαλλίας, ενώ το 2003 παρακολούθησε το Σχολείο «Τακτικές Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών» και «Αντιμετώπισης συμβάντων με Όπλα Μαζικής Καταστροφής». Το 2006 φοίτησε στο Σχολείο «Τεχνικές Διάσωσης σε Σήραγγες» στη Γαλλία, το 2008 στο Σχολείο «Σπηλαιοδίασωσης» στην Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και στο Σχολείο «Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών» στον Καναδά. Το 2011 εκπαιδεύτηκε στο Σχολείο «Αντιμετώπισης συμβάντων με Όπλα Μαζικής Καταστροφής», το 2018 στο Σχολείο «Εργασία σε ύψος με χρήση σχοινιών» και, τέλος, το 2012 φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήταν από τους πρώτους Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος που εκπαιδεύθηκαν από την Αμερικανική Αποστολή (United States Forest Service law Enforcement and Investigations) και πήραν πιστοποίηση γνώσεων στο αντικείμενο «Προέλευση και Αιτίες Δασικών Πυρκαγιών» (wild fire origin and cause determination course).

Είναι πατέρας δύο παιδιών.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα