Μελέτη συμψηφισμού εισφορών ΕΛΓΑ από αποζημιώσεις

Παρασκευή, 10 Απρίλιος 2020 08:28 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μελέτη συμψηφισμού εισφορών ΕΛΓΑ από αποζημιώσεις

Θετικά αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η δυνατότητα συμψηφισμού των ετήσιων εισφορών των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ με τις εκκρεμούσες απαιτήσεις των παραγωγών για αποζημιώσεις.
Το θέμα επαναφέρει με επιστολή του στον υπουργό Μάκη Βορίδη, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Καρασμάνης, αναφέροντας μάλιστα ότι ο υπουργός έχει δεσμευθεί να εξετάσει το θέμα.

Πρόκειται για πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου το οποίο τώρα τίθεται μετ’ επιτάσεως, τόσο γιατί πολλές αποζημιώσεις έχουν καθυστερήσει, όσο και επειδή η συγκυρία επιβάλλει ευελιξία προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η αγροτική παραγωγή.

Σημειωτέον ότι οι αγρότες υποχρεώνονται να έχουν καταβάλει τις εισφορές τους κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ ή να εκχωρούν το αντίστοιχο ποσό για συμψηφισμό με τις άμεσες ενισχύσεις (τσεκ). Η δεύτερη λύση ωστόσο, φέρνει σε δύσκολη θέση τους αγρότες που έχουν απαιτήσεις από τον ΕΛΓΑ, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν σε αποζημιώνει αν δεν είσαι τακτοποιημένος έναντι του Οργανισμού. Δεν το δέχεται μάλιστα αυτό, ούτε όταν οι αποζημιώσεις είναι ώριμες και έτοιμες να καταβληθούν από τον οργανισμό στους δικαιούχους.

Η θεσμοθέτηση του συμψηφισμού λύνει πολλά προβλήματα και ξαναβάζει στο παιχνίδι της παραγωγής, μέσω της ενήμερης λειτουργίας, (ενημερώτητα) έναντι του Οργανισμού Ασφάλισης της Αγροτικής Παραγωγής έναν πολύ μεγάλο αριθμό αγροτών που σήμερα είναι «μπλοκαρισμένοι» εξ αιτίας αυτού του λόγου.

Να αναφερθεί εδώ ότι ανάλογο αίτημα προβάλλεται από πολλούς παραγωγούς και για το θέμα των οφειλών για ηλεκτρικό ρεύμα οι οποίες εκκρεμούν έναντι της ΔΕΗ και επίσης κρατούν κλειστό το διακόπτη σε πολλά αντλιοστάσια, δυσκολεύοντας τους αγρότες να κάνουν τη δουλειά τους. Στην περίπτωση της ΔΕΗ αυτό που τονίζεται είναι να υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού υποχρεώσεων για ηλεκτρικό ρεύμα με απαιτήσεις αγροτών για άμεσες και συνδεδεμένες ενισχύσεις (ΟΠΕΚΕΠΕ), αποζημιώσεις (ΕΛΓΑ), επιστροφές φόρου (Εφορία) κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα