Ευκαιρία «λίφτινγκ» στις πόλεις της Πελοποννήσου

Μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ ύψους 17.000.000 ευρώ - Οι παρεμβάσεις που μπορούν να εντάξουν οι δήμοι

Σάββατο, 27 Ιούνιος 2020 08:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ευκαιρία «λίφτινγκ» στις πόλεις της Πελοποννήσου

Αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος σε κύρια αστικά κέντρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στα οποία δεν εφαρμόζονται Στρατηγικές Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης, προωθείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος» το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι οποίοι καλούνται να υποβάλλουν ολοκληρωμένες προτάσεις και πλάνο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.  Η περίοδος υποβολής προτάσεων ξεκίνησε στις 23/6/2020 και θα ολοκληρωθεί στις 15/9/2020, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 17.000.000 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο της παρούσας δράσης αναφέρονται σε αστικά κέντρα ή/και οικισμούς με αστικές λειτουργίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου που ανήκουν σε δημοτικές/τοπικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό που υπερβαίνει τους 5.000 κατοίκους και στις οποίες δεν εφαρμόζονται Στρατηγικές Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ, ΤΑΠΤοΚ, ΟΧΕ).

Οι προβλεπόμενες δράσεις
Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται αναπλάσεις αστικών περιοχών, ποδηλατόδρομοι σε πόλεις, προσβάσεις ήπιας κυκλοφορίας στον αστικό ιστό, διαμόρφωση χώρων πράσινου σε περιοχές του αστικού ιστού, έργα βελτίωσης της κινητικότητας σε αστικά κέντρα με κατάλληλες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, αποκαταστάσεις δημοσίων κτιρίων για αναζωογόνηση υποπεριοχών στα αστικά κέντρα. Ακόμα, προβλέπονται παρεμβάσεις για προστασία, ανάπτυξη και προβολή στοιχείων δημόσιας  πολιτιστικής κληρονομιάς, ακόμα και μέτρα για την ποιότητα του αέρα στις πόλεις.

Ο αθροιστικός προϋπολογισμός των προτεινόμενων προς συγχρηματοδότηση πράξεων (κατ' ανώτατο όριο) ανά επιλέξιμο αστικό κέντρο / οικισμό με αστικές λειτουργίες, δεν δύναται να υπερβαίνει:
• Είτε τα 150 € ανά μόνιμο κάτοικο της Τοπικής/Δημοτικής Κοινότητας στην οποία ανήκει το αστικό κέντρο/οικισμός (σύμφωνα με την απογραφή του έτους 2011)
• Είτε τα 45.000 € ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο έκτασης της Τοπικής/Δημοτικής Κοινότητας στην οποία ανήκει το αστικό κέντρο/οικισμός.

Κάθε δυνητικός δικαιούχος στην πρόταση/αίτηση χρηματοδότησής του, δύναται να χρησιμοποιήσει έναν από τους δύο παραπάνω όρους.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31/12/2023. Η ολοκλήρωση των προτεινόμενων πράξεων θα πρέπει να συντελεστεί έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, την συμπλήρωση των ΤΔΠ και άλλες διευκρινίσεις αρμόδιος/οι είναι η κ. Ελένη Παπαηλιού (2713601376, e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Περαιτέρω πληροφορίες για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠ)  «Πελοπόννησος», το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του ΕΠ, το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των πράξεων που εντάσσονται στο εν λόγω Πρόγραμμα, τους κανόνες επιλεξιμότητας των δαπανών των πράξεων, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία για την υποβολή των προτάσεων (όπως οδηγίες για τη συμπλήρωση ΤΔΠ/Υ, δεικτών παρακολούθησης φυσικού αντικειμένου, εξειδίκευση κριτηρίων αξιολόγησης προτάσεων και άλλα έγγραφα αναγκαία για την εξέταση της πρότασης) βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eydpelop.gr.

Το ΣΒΑΚ του Δ. Σπάρτης
Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Σπάρτης έχει ρίξει το βάρος στην υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), με στόχο την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του οδικού δικτύου και του δημόσιου χώρου της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοτική Αρχή δημοσίευσε, το προηγούμενο διάστημα, την πρόταση της ανάπλασης του κεντρικού τμήματος της πόλης, που εκπόνησε ο Καθηγητής του ΕΜΠ Θάνος Βλαστός. Πρόκειται για κυκλοφοριακή μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής συνάντησης των Παλαιολόγου και Λυκούργου και της δημιουργίας ανοικτού κέντρου εμπορίου (open mall) στο κέντρο της λακωνικής πρωτεύουσας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος