Εμφάνιση του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας

Τρίτη, 22 Σεπτέμβριος 2020 20:15 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εμφάνιση του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας, ενημερώνει για την πρώτη εμφάνιση του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας (Tomato Brown Rugose Fruit Virus – ToBRFV) σε καλλιέργειες νωπής τομάτας υπό κάλυψη και υπαίθριας. Η παρουσία του ιού διαπιστώθηκε μετά από θετική απάντηση δειγμάτων φυτών τομάτας από το επίσημο εργαστήριο, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τα οποία είχαν ληφθεί από την Υπηρεσία μας κατά την εφαρμογή του επίσημου προγράμματος επισκοπήσεων του τρέχοντος έτους.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, πρόκειται για νεοφανή και αναδυόμενο επιβλαβή οργανισμό καραντίνας εξαιρετικής επικινδυνότητας για τις καλλιέργειες της τομάτας και της πιπεριάς
 2Ο ιός αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2014 στο Ισραήλ σε καλλιέργειες τομάτας. Από τότε εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα σε πολλές χώρες της Ασίας, Αμερικής και Ευρώπης, ενώ πρόσφατα βρέθηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Κρήτη. Στη χώρα μας ο ιός έχει επίσης εντοπιστεί στους νομούς Μεσσηνίας, Λασιθίου, Ηρακλείου, Βοιωτίας, Δράμας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αττικής και Αργολίδας. 

Η επικινδυνότητα του ιού βασίζεται στην ικανότητα του να υπερνικά την ανθεκτικότητα των χρησιμοποιούμενων υβριδίων τομάτας, να μεταδίδεται με το σπόρο και με μεγάλη ευκολία μηχανικά με την επαφή μεταξύ των φυτών και με τις καλλιεργητικές φροντίδες.
Επισημαίνουμε ότι θεραπευτικά μέτρα για τον ιό δεν υπάρχουν. Η αντιμετώπιση του βασίζεται αποκλειστικά σε αυστηρά μέτρα πρόληψης και υγιεινής της καλλιέργειας.  

1Τα συμπτώματα του ιού στους καρπούς περιλαμβάνουν κίτρινους ή καστανούς δακτυλίους, καστανές περιοχές και ρυτίδωση, παραμορφώσεις και ανομοιόμορφη ωρίμανση. Τα φύλλα εμφανίζουν χλώρωση, μωσαϊκό, ποικιλόχρωση, κατσάρωμα, παραμόρφωση του ελάσματος και στενώσεις. Οι καρποί καθίστανται μη εμπορεύσιμοι, ενώ τα ασθενή φυτά  μπορούν να εμφανίσουν μείωση της παραγωγής μέχρι και 70 %. 

Η κοινοτική φυτοϋγειονομική νομοθεσία που διέπει τον επιβλαβή οργανισμό είναι ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2020/1191. Σύμφωνα με τον Κανονισμό τα φυτά προς φύτευση και οι σπόροι τομάτας και πιπεριάς που εισέρχονται στην Κοινότητα θα πρέπει να συνοδεύονται από Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας και τα καταγόμενα από την ΕΕ που διακινούνται εντός αυτής θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί και να φέρουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Για την πληρέστερη ενημέρωση σας επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο του ΥΠΑΑΤ:
http://www.minagric.gov.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/fytoygeia

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti