Απαιτητικό το έργο του «Ξενία» Σπάρτης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες - Νέα προβλήματα στο «φως» μετά τις πρώτες παρεμβάσεις - Αποκλειστικές δηλώσεις του δημάρχου Σπάρτης και του κατασκευαστή

Τετάρτη, 23 Σεπτέμβριος 2020 11:46 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απαιτητικό το έργο του «Ξενία» Σπάρτης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Χ. Χιώτη & Α. Δαλαμάγκα

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στο διατηρητέο κτήριο του πρώην «Ξενία» Σπαρτής, μετά την εγκατάσταση της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας «Π. ΜΙΧΑΛΙΤΣΗΣ - ΛΑΚΩΝ ΑΤΕ», για την υλοποίηση του έργου «Βιοκλιματική Αναβάθμιση  του «Ξενία» Σπάρτης και μετατροπής του σε Κέντρο Πολιτιστικών, Τουριστικών & Διοικητικών Δραστηριοτήτων».

Στόχος να παραδοθεί στη σπαρτιατική κοινωνία ένα εμβληματικό έργο, πόλος έλξης τόσο για τους μόνιμους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής όσο και για τους επισκέπτες.

Στον χώρο των 2.000 τμ, ο οποίος σταμάτησε τη λειτουργία του το έτος 1984, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών που αφορά στην αποξήλωση των επιχρισμάτων. Η αποκάλυψη των δομικών στοιχείων του κτηρίου έφερε στο φώς το μέγεθος της φθοράς που έχει επιφέρει ο χρόνος, μαρτυρώντας ταυτόχρονα ότι το έργο είναι πιο απαιτητικό από όσο αναμενόταν.

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών στους χώρους του «Ξενία» Σπάρτης από τον ιδιοκτήτη και μηχανικό της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας κ. Παναγιώτη Μιχαλίτση.

Ο «Λακωνικός Τύπος» βρέθηκε αποκλειστικά στην αυτοψία και κατέγραψε την πρόοδο των εργασιών και τις δηλώσεις των δύο ανδρών.

Όπως ανέφερε ο κ. Π. Μιχαλίτσης, μετά την καθαίρεση των υποδομών και την αποξήλωση των επιχρισμάτων διαπιστώνεται σοβαρή διάβρωση του οπλισμού και κατά την άποψή του το κτήριο χρήζει νέας στατικής μελέτης. «Αυτό, βέβαια, θα επιφέρει επιπλέον κόστος κι επιπλέον χρόνο», σημείωσε.

«Τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν ήταν ορατά αρχικά, φανερώθηκαν μετά την απογύμνωση του φέροντος οργανισμού και χρειαζόμαστε μια νέα μελέτη που θα αντιμετωπίσει όλα τα υπάρχοντα προβλήματα», εξήγησε ο κ. Μιχαλίτσης. Διευκρίνισε, επίσης, πως «ο χρόνος παράδοσης του έργου θα εξαρτηθεί από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της νέας μελέτης καθώς και της χρηματοδότησης του επιπλέον ποσού που θα χρειαστούν».

Από την πλευρά του, ο κ. Πέτρος Δούκας δήλωσε πως η δημοτική αρχή θα πιέσει όσο μπορεί ώστε να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο. «Έπειτα από σχεδόν 38 χρόνια αχρησίας και αχρηστίας, το κτήριο είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Θα κοιτάξουμε να βοηθήσουμε τους μηχανικούς να κάνουν τη δουλειά τους όσο πιο γρήγορα μπορούν ώστε να παραδώσουμε στο σπαρτιατικό κοινό ένα ωραίο κόσμημα».

Απαντώντας σε ερώτηση του «ΛΤ» σχετικά με τη μελλοντική αξιοποίηση του χώρου, ο κ. Δούκας δηλώνει ξεκάθαρα πως είναι ανοιχτός σε προτάσεις. «Είμαστε πολύ ανοιχτοί σε εναλλακτικές προτάσεις. Από το να μεταφέρουμε εδώ μονάδες της δημοτικής αρχής, να δημιουργηθεί πνευματικό κέντρο, να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά να αξιοποιήσουν αυτό το κτήριο. Να γίνει ένα ζωντανό κύτταρο για την πόλη. Το τελικό πλάνο δεν μπορώ να σας το πω ακόμα, γιατί βρισκόμαστε σε μια κατάσταση διαβούλευσης και θέλουμε να ακούσουμε και τους Σπαρτιάτες για τυχόν πραγματοποιήσιμες ιδέες που μπορεί να έχουν. Πάντως, θέλουμε να το αξιοποιήσουμε και για κομμάτια της δημοτικής αρχής, αλλά και για κομμάτια πνευματικής αναζήτησης. Να μπορούν οι Σπαρτιάτες να το χαίρονται και να το αξιοποιούν σε καθημερινή βάση».

Αναφερόμενος στον χώρο του άλσους του Ξενία, ο δήμαρχος Σπάρτης ανακοίνωσε πως ο Δήμος βρίσκεται στη διαδικασία προμελέτης για τον περιβάλλοντα χώρο. «Δεν έχει νόημα να φτιάξουμε κάτι όμορφο και ο περιβάλλων χώρος να έχει τα χάλια που έχει σήμερα. Επομένως είμαστε στην αναζήτηση της μεθόδου που θα αξιοποιηθεί. Ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο της προμελέτης για τον χώρο και θα αναζητήσουμε φυσικά κρατικές επιχορηγήσεις μέσω προγραμμάτων ώστε να υλοποιηθεί».

Να υπενθυμίσουμε πως το έργο συνολικού προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ -οποίος αναμένεται να αυξηθεί μετά τις δηλώσεις του αναδόχου κ. Μιχαλίτση- αφορά σε παρεμβάσεις αποκατάστασης, τη βιοκλιματική αναβάθμιση και την αναδιαρρύθμιση του κτιρίου, ώστε να στεγάσει με ασφάλεια και άνεση το «Κέντρο πολιτιστικών, τουριστικών και διοικητικών δραστηριοτήτων» του Δήμου Σπάρτης.

Βάσει των σχεδίων που έχουν οι μηχανικοί αυτή τη στιγμή στα χέρια τους και που ενδέχεται να δεχθούν τροποποιήσεις, το κτηριολογικό πρόγραμμα της νέας χρήσης περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αμφιθέατρο 220 θέσεων για εκδηλώσεις, γραφείο εξυπηρέτησης κοινού, εκθεσιακό χώρο, καθώς επίσης και γραφεία για τις διοικητικές υπηρεσίες του Δ. Σπάρτης.

Την επίβλεψη του έργου έχει επιφορτιστεί η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Χωροταξίας, Υπηρεσίας Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης με αρμόδιο αντιδήμαρχο τον κ. Δημήτρη Καπονικολό.

Λόγω της πολυπλοκότητας της αποκατάστασης και των νέων δεδομένων που έχει στα χέρια της η ανάδοχος εταιρεία, δημιουργούνται νέες αυξημένες απαιτήσεις ως προς την εκπόνηση του έργου που απαιτούν συντονισμό δραστηριοτήτων και ειδικές γνώσεις στα πεδία των μελετών και των έργων. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να λησμονείται πως το κτήριο του «Ξενία» Σπάρτης αποτελεί κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το ήδη επιφορτισμένο έργο της τεχνικής εταιρείας.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος