Βράβευση με «όχημα» το ΕΣΠΑ για το 1ο Γυμνάσιο Νεάπολης

Στο πλαίσιο ευρωπαϊκής δράσης

Τετάρτη, 23 Σεπτέμβριος 2020 15:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βράβευση με «όχημα» το ΕΣΠΑ για το 1ο Γυμνάσιο Νεάπολης

Η δράση «At the school of OpenCohesion» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσιάζεται την Τετάρτη 23/9 στο θεατράκι του άλσους Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη. Η εκδήλωση, που θα αρχίσει στις 7:00 το απόγευμα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τελετή βράβευσης τριών σχολείων της Περιφέρειας, οι μαθητές των οποίων έχουν αποδείξει ότι παρακολουθούν τα έργα τα οποία υλοποιούνται μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα θα επιβραβευθούν με ένα τάμπλετ.

Τα σχολεία που θα βραβευθούν είναι το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Καλαμάτας, το 1ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Νεάπολης Λακωνίας και το 3o Γενικό Λύκειο Τρίπολης.

Η δράση
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος 2014-2020», είναι μια από τις τρεις ελληνικές περιφέρειες οι οποίες, μετά από πρόσκληση της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG Regio) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετείχε φέτος στην πιλοτική ενέργεια επικοινωνίας για το ΕΣΠΑ «At the School of OpenCohesion».

Η δράση βασίζεται στο ιταλικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «A Scuola di Open Coesione», το οποίο αναπτύχθηκε ως μέρος ενός εθνικού προγράμματος στην Ιταλία με θέμα την πολιτική συνοχής της ΕΕ. Επιβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ομάδα «ASOC» Ιταλίας που ανήκει στο «Department for Cohesion Policies – Italian Presidency of the Council of Ministers».

Η ενέργεια «At the School of Open Cohesion (ASOC)» απευθύνεται σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με σκοπό τη γνωριμία και την καλλιέργεια του ενδιαφέροντος των νέων για τα έργα που υλοποιούνται στην Ελλάδα, μέσω της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εργαλείο το ΕΣΠΑ και τα επιχειρησιακά προγράμματα που το απαρτίζουν.

Στο πλαίσιο της δράσης «ASOC» ομάδες με 74 μαθητές και 9 καθηγητές  από 3 σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου κλήθηκαν να εκπονήσουν μια ερευνητική εργασία μελέτης ενός συγχρηματοδοτούμενου έργου στην περιοχή τους. Συγκεκριμένα συμμετέχουν τα σχολεία, 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Καλαμάτας, 1ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Νεάπολης και 3o Γενικό Λύκειο Τρίπολης.

Η μελέτη κάθε σχολικής ομάδας υλοποιήθηκε σε 4 στάδια, επομένως κάθε σχολική ομάδα έχει παραδώσει 4 αναφορές ως εξής:
-  Σχεδιασμός (επιλογή έργου και τεκμηρίωση, σχεδιασμός έρευνας, συγκρότηση ομάδας και ανάθεση ρόλων, δημιουργία λογοτύπου, email, social media)
- Ανάλυση: Ανεύρεση και μελέτη δεδομένων και συγγραφή ενός άρθρου για το έργο με γραφιστικές απεικονίσεις (infographics)
- Διερεύνηση: Επιτόπια ή εικονική επίσκεψη στο έργο και αποτύπωση με videos και φωτογραφία
- Επικοινωνία – αφήγηση της ιστορίας: Δημιουργία ενός επικοινωνιακού προϊόντος που να αφηγείται την μελέτης της ομάδας και υλοποίηση μιας εκδήλωσης/event παρουσίασης της μελέτης στη σχολική/τοπική κοινότητας.

Οι σχολικές ομάδες έχουν παραδώσει τις εργασίες τους, δουλεύοντας με αφοσίωση και ενθουσιασμό ακόμα και κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Έχουν σχεδιάσει τη μελέτη τους και αναπτύξει λογότυπα και social media, έχουν συντάξει άρθρα με infographics, έχουν δημιουργήσει videos για τα έργα, έχουν προβάλλει  τα έργα στις τοπικές τους κοινωνίες, κάνοντας εκδηλώσεις, δίνοντας συνεντεύξεις σε κανάλια, ραδιόφωνα, websites, κάνοντας έρευνες, μοιράζοντας υλικό.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ολοκλήρωσε την ενέργεια «ASOC», μέσω της αξιολόγησης των εργασιών των σχολικών ομάδων από Επιτροπή Αξιολόγησης, με μέλη από τον τομέα της πολιτικής συνοχής, της εκπαίδευσης και της επικοινωνίας,  και συγκεκριμένα, τον Ιωάννη Φίρμπα γενικό διευθυντή της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ, Πάνο Πολυζωίδη δημοσιογράφο του ομίλου Αντεννα και Σοφία Ζυγά, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti