Εμφάνιση καταρροϊκού πυρετού στον Δ. Μονεμβασίας

Δεν μεταδίδεται σε άνθρωπο η νόσος - Τι συνιστά η ΠΕ Λακωνίας στους κτηνοτρόφους

Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος 2020 13:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εμφάνιση καταρροϊκού πυρετού στον Δ. Μονεμβασίας

Κρούσμα του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου καταγράφηκε στη Λακωνία και ειδικότερα στην περιοχή Συκέας Δ. Μονεμβάσιας, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Λακωνίας.

Επισημαίνεται πως πρόκειται για νόσο που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Προσβάλλονται,  κυρίως, τα πρόβατα και σπανιότερα οι αίγες και τα βοοειδή, ενώ η μετάδοση στα ζώα γίνεται μέσω εντόμων (κουνουπιών).

Τα συμπτώματα είναι:
• Υψηλός πυρετός
• Σιαλόρροια με υπεραιμία του στοματικού και ρινικού βλεννογόνου και βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράζει τους μυκτήρες
• Έλκη στο στοματικό βλεννογόνο και την γλώσσα
• Οίδημα των χειλέων, της γλώσσας ή/και ολόκληρου του προσώπου
• Επιπεφυκίτιδα
• Αδυναμία στήριξης
• Θάνατος

«Καμπανάκι»
για απώλειες στην περιοχή
Όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Λακωνίας, η  νόσος προκαλεί μεγάλες απώλειες και μείωση της παραγωγής, ωστόσο διευκρινίζεται πως το κρέας και το γάλα από υγιή ζώα μπορούν να καταναλωθούν.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία, σε συνεργασία με την αντίστοιχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα που αφορούν στην μετάδοση της νόσου στα ευπαθή είδη.

Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι που παρατηρούν τα παραπάνω συμπτώματα να απευθύνονται άμεσα στο Τμήμα Κτηνιατρικής στην Σπάρτη στα τηλέφωνα: 2731363300-302-303-307 και στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Μολάων στο τηλέφωνο 2732022264.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Λακωνίας συνιστά στους  κτηνοτρόφους να αποφεύγουν την κυκλοφορία των ζώων τους μετά τη δύση του ηλίου (αυξημένη δραστηριότητα των εντόμων-φορέων) και να χρησιμοποιούν τακτικά εντομοαπωθητικά για την προστασία τους.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος