Ανησυχία και προληπτικές οδηγίες για τη γρίπη των πτηνών

Πεδίο παραμονής μεταναστευτικών ειδών και οι υγρότοποι του Ευρώτα - Δύσκολη αλλά όχι ανύπαρκτη η πιθανότητα μετάδοσης στον άνθρωπο

Δευτέρα, 30 Νοέμβριος 2020 14:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανησυχία και προληπτικές οδηγίες για τη γρίπη των πτηνών

Μπορεί να διανύουμε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, ωστόσο σε έξαρση είναι το τελευταίο διάστημα η γρίπη των πτηνών (H5N8) σε χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης (Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ιρλανδία, Γαλλία), ενώ πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν περιστατικά και σε νοτιότερες περιοχές (Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία), όπως ενημερώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Η πλειοψηφία των περιστατικών αφορά άγρια πτηνά, ωστόσο λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού αυξάνεται και ο αριθμός εστιών σε πτηνοτροφικές μονάδες. Η επιδημιολογική κατάσταση φαίνεται να έχει κοινά με αυτή των ετών 2016-2017, όταν στην  Ελλάδα καταγράφηκαν 12 άγρια πτηνά φορείς του ιού και 6 εστίες μόλυνσης σε πτηνοτροφεία.

Όπως επισημαίνει ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας, οι μεταναστευτικές μετακινήσεις ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας είναι αυξημένες αυτή την περίοδο, ενώ ο υγρότοπος του Μουστού, οι Λίμνες Τάκα και Στυμφαλία, οι υγρότοποι του ποταμού Ευρώτα και η λιμνοθάλασσα της Στρογγύλης, αποτελούν σταθμό φιλοξενίας για μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών ειδών. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, όχι μόνο του προσωπικού υπηρεσιών, των μελών ιδιωτικών φορέων που λόγω δραστηριότητας έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή μαζί τους (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, φύλακες φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης κλπ), αλλά και των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς άγριων πουλιών.

Επισημαίνεται πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, από όλους τους πτηνοτρόφους και τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών, στην υποχρεωτική εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων βιοασφάλειας και τη συμμόρφωση με τις διατάξεις της υπ΄ αριθμ. 258971/26-08-2008 (Β’ 1785) Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών», όπως τροποποιήθηκε με τις αριθμ 258/10554/30-1-2017 (ΦΕΚ Β 363) και 1503/50776/09-05-2017 (ΦΕΚ Β’ 1677) Υπουργικές Αποφάσεις. Ενημερωτικό έντυπο οδηγιών για τα μέτρα βιοασφάλειας υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ.

Τέλος, σύμφωνα με την εγκύκλιο της αρμόδιας Δ/νσης του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την παροχή οδηγιών για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό, άτομα που έρχονται συστηματικά σε επαφή με πτηνά και ενδεχομένως εκτεθούν σε ιό της γρίπης των πτηνών, συγκαταλέγονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου και συνίσταται ο εμβολιασμός τους κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους και όχι ως μέτρο ατομικής προστασίας.

Σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, οι πολίτες καλούνται να μην τα πλησιάζουν και τα αγγίζουν, αλλά να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές (κτηνιατρεία, δασικές υπηρεσίες, θηροφυλακή, Φορέα Διαχείρισης) ώστε να λαμβάνονται δείγματα που θα εξεταστούν για γρίπη των πτηνών από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Επισημαίνεται πως η νόσος, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, δύσκολα μεταδίδεται στον άνθρωπο. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί κρούσματα της νόσου και σε ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή με μολυσμένα πτηνά. Η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο από την εισπνοή αεροσωματιδίων που περιέχουν τον ιό ή μετά από άμεση επαφή με περιττώματα των μολυσμένων πουλιών (σάλιο, κόπρανα, ρινικές εκκρίσεις) καθώς και μετά από επαφή με επιφάνειες ή άλλα αντικείμενα μολυσμένα από αυτά.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών