Επιφυλακή και προσμονή για την εξέλιξη του ιού στη Σπάρτη

Αρνητικά όλα τα τεστ σε δράση του ΕΟΔΥ στην πόλη - Με γοργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί στον νομό, στη διαδικασία μπαίνουν και τα γηροκομεία - Τι δηλώνουν Παπαγεωργίου και Κορωνιός

Τετάρτη, 20 Ιανουάριος 2021 19:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιφυλακή και προσμονή για την εξέλιξη του ιού στη Σπάρτη

Στάση αναμονής με συγκρατημένη αισιοδοξία καταγράφεται για την επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες στη Σπάρτη, καθώς το ιικό φορτίο φαίνεται πως συγκρατείται σε διαχειρίσιμα επίπεδα, με προσμονή για ελάττωση, ενώ η πόλη διένυε την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου την 8η ημέρα της αυστηρότερης καραντίνας που επιβλήθηκε στις 14 Ιανουαρίου. Ενδεικτικό κι αντιπροσωπευτικό είναι πως στην τελευταία δράση ελέγχων του ΕΟΔΥ και της ΚΟΜΥ Σπάρτης, που διενεργήθηκε το πρωί της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου στο παλαιό δημαρχείο της λακωνικής πρωτεύουσας, και τα 235 ταχεία τεστ (rapid test) που πραγματοποιήθηκαν, απέβησαν όλα αρνητικά στον Covid-19. Επίσης, παρά τις αυξομειώσεις των τελευταίων ημερών στα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ καθημερινά και αφορούν όλη τη Λακωνία, διαφαίνεται μια τάση σταθεροποίησης στους κρίσιμους δείκτες που παρακολουθούνται από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Πάντως, την Τετάρτη (20/1) ο ΕΟΔΥ γνωστοποίησε 12 ακόμα κρούσματα του ιού στο σύνολο του νομού, ενώ την Τρίτη (19/1) αναφέρθηκαν 2 και τη Δευτέρα (18/1) ακόμα 9 περιπτώσεις.

Προς ομαλοποίηση, όπως παρατηρείται, βαίνει η επιβάρυνση στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, το οποίο πριν από μερικές ημέρες τέθηκε σε συναγερμό μετά τον αυξημένο αριθμό μολύνσεων από τον ιό στην κοινότητα των υγειονομικών της μονάδας, αλλά και στο ΕΚΑΒ που συστεγάζεται στις εγκαταστάσεις. Ο περιορισμός της δραστηριότητας της μονάδας σε απολύτως απαραίτητες κι έκτακτες διεργασίες φαίνεται πως οδηγεί σε αποφόρτιση. «Συνεχίζουμε την ιχνηλάτηση κι εντείνουμε τους ελέγχους σε κάθε επίπεδο, αξιολογώντας τα δεδομένα, ώστε να έχουμε σαφή εικόνα», δηλώνει η διοικήτρια κ. Εύη Παπαγεωργίου.

Καλή είναι η εικόνα και στο Νοσοκομείο Μολάων, όπου δεν σημειώνεται διασπορά κρουσμάτων και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, όπως επισημαίνει ο διοικητής κ. Κωνσταντίνος Κορωνιός.

Οι παραπάνω αριθμοί και στοιχεία -εφόσον δεν υπάρξει επιδείνωση- θα αποτελέσουν τη βάση για ενδεχόμενο άρσης των αυστηρότερων περιορισμών στη Σπάρτη που τέθηκαν σε ισχύ από τις 14 Ιανουαρίου και παρατάθηκαν έως τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου. Βέβαια, η  διακοπή ή συνέχιση των τοπικών μέτρων θα κριθεί από την εκτίμηση της κατάστασης και την απόφαση των ειδικών, μετά από τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ή εντός του Σαββατοκύριακου 23-24/5.

Έναρξη εμβολιασμών
στα γηροκομεία της Λακωνίας
Την ίδια ώρα, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, γίνεται η πρεμιέρα των εμβολιασμών στους τρόφιμους και το προσωπικό των γηροκομείων της Λακωνίας, που θα αναλάβει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, στελεχωμένο με νοσηλευτές από Σπάρτη και Καλαμάτα. Πρόκειται για οίκους ευγηρίας που βρίσκονται σε περιοχές όπως η Σπάρτη, το Γύθειο, οι Μολάοι, η Νεάπολη και η Ελίκα.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκονται από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού Νοσοκομείο Σπάρτης και το Νοσοκομείο Μολάων. Σε πρώτη φάση, στη διαδικασία υποβάλλονται άτομα άνω των 85 ετών, οι οποίοι εμβολιάζονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των νοσοκομείων. Όπως ανέφερε προ ημερών στον «ΛΤ» η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, Εύη Παπαγεωργίου, στις δυο εμβολιαστικές γραμμές της Σπάρτης επρόκειτο να εμβολιαστούν τουλάχιστον 140 άτομα έως την Τρίτη, ενώ ο αριθμός αυξήθηκε τις επόμενες ημέρες. Την Πέμπτη (20/1) εμβολιάστηκαν συνολικά 102 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και 18 άτομα από τα Σώματα Ασφαλείας του νομού. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση των εμβολιασμών σε στελέχη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού, ενώ το Νοσοκομείο Σπάρτης λαμβάνει συνεχώς παρτίδες εμβολίων.

Παράλληλα, στο Νοσοκομείο Μολάων, όπου λειτουργεί μια εμβολιαστική γραμμή, όπως γνωστοποιεί ο διοικητής κ. Κωνσταντίνος Κορωνιός, από την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας στις 16/1, εμβολιάζονται περίπου 50 άτομα άνω των 85 ετών σε καθημερινή βάση.

Οδηγίες για την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού
Την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού, ο πολίτης μεριμνά για την έγκαιρη προσέλευσή του στο Εμβολιαστικό Κέντρο (τουλάχιστον 15′ πριν από την ώρα του ραντεβού), με στόχο να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις.
Κατά το ραντεβού ο πολίτης οφείλει:
- Να φέρει την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του.
- Να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του.
- Επιπλέον, να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών