Ποντάρουν στην ασφάλεια του προορισμού «Πελοπόννησος»

Οι προτάσεις τουριστικών φορέων της Περιφέρειας για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Τρίτη, 23 Φεβρουάριος 2021 07:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ποντάρουν στην ασφάλεια του προορισμού «Πελοπόννησος»

Τις προτάσεις της για βελτιωτικές παρεμβάσεις στα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση την εμπειρία της περυσινής τουριστικής περιόδου, κατέθεσε η γνωμοδοτική επιτροπή Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία συνεδρίασε -μέσω τηλεδιάσκεψης- την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, υπό την αντιπεριφερειάρχη Αννα Καλογεροπούλου.

«Το μείζον ζήτημα είναι η ασφάλεια του προορισμού, καθώς και η διατήρηση της αξιοπιστίας της Πελοποννήσου ως ασφαλούς προορισμού. Αυτός είναι ο λόγος που η Περιφέρεια επένδυσε -και συνεχίζει να επενδύει- στην ενίσχυση των δομών υγείας», τόνισε στην αρχή της συνεδρίασης η Α. Καλογεροπούλου.

Αναφερόμενη, ειδικότερα, στην υγειονομικά ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως θα εξεταστεί η επανεκπαίδευση των εργαζομένων, τονίζοντας παράλληλα πως είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των ειδικών υγειονομικών πρωτοκόλλων απ’ όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού και των εμπλεκομένων στον εν λόγω τομέα.

Στη συνέχεια, κάλεσε τον καθένα από τους συμμετέχοντες -εκπροσώπους φορέων, καθώς και επιχειρηματίες, του τουριστικού τομέα- να καταθέσει τις προτάσεις του στα εξής δύο επίπεδα: α) εσωτερικά πρωτόκολλα στις επιχειρήσεις τουρισμού και β) πρωτόκολλα μετακίνησης επισκεπτών, τόσο αυτών από το εξωτερικό, όσο και των συμπατριωτών μας από άλλες περιοχές της χώρας μας.

Οι προτάσεις στις οποίες κατέληξε η γνωμοδοτική επιτροπή συνοψίζονται ως εξής:
- Αυξημένος έλεγχος στις πύλες εισόδου, μέσω γρήγορων τεστ (rapid test)
- Προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου
- Δυνατότητα γρήγορων τεστ (rapid test) σε εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου
- Έγκαιρη επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων
- Έγκαιρη εκπαίδευση, σε συνεργασία με γιατρούς
- Πιστοποιητικό εμβολιασμού
- Αύξηση ξενοδοχείων Covid-19
- Διαμόρφωση πρωτοκόλλων σε περισσότερες γλώσσες
- Καμπάνιες ενημέρωσης

H αντιπεριφερειάρχης Α. Καλογερόπουλου ζήτησε να αποσταλούν όλες οι προτάσεις γραπτώς μέσω e-mail, προκειμένου να προωθηθούν προς το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο θα εξετάσει τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα και θα υποβάλλει προς τις υγειονομικές αρχές προτάσεις αναμόρφωσης ή προσαρμογής τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Παιδείας Αθηνά Κόρκα, οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Κορινθίας Σοφία Φιλιππίδου, Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, η ειδική γραμματέας της ομοσπονδίας επιχειρηματικών και τουριστικών Καταλυμάτων Πελοποννήσου Βίβιαν Μανωλέσου, ο Παναγιώτης Πιτσάκης πρόεδρος του Περιφερεακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων Πελοποννήσου, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος. Ακόμα, έλαβαν μέρος ο Δημήτρης Βασιλείου από την παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» κι ακόμα, ο Δημήτρης Κάκαρης, γενικός διευθυντής σε όμιλο ξενοδοχείων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας και ο Βασίλης Τριγκιλίδας μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων και ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού πρακτορείου.

Συνέντευξη Θεοχάρη
για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού
Στις συζητήσεις για την εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά τις μετακινήσεις τουριστών μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC 4. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στη μεγάλης ακροαματικότητας ενημερωτική εκπομπή «Today», ο κ. Θεοχάρης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο άνοιγμα του Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και την υιοθέτησή τους ειδικά για τους ταξιδιώτες ανάμεσα σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία, ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι «τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών αξιωματούχων είναι σε εξέλιξη προκειμένου να εξακριβώσουμε αν η εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα είναι εφικτή. Ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποια λύση, τουλάχιστον ως προς την τεχνική πλευρά».

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης «η λογική είναι ότι, φυσικά, δε θέλουμε να περιορίσουμε τα ταξίδια μόνο σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, εφόσον ήδη ζητούμε από κάθε τουρίστα να έχει ένα αρνητικό τεστ πριν ταξιδέψει, θα ήταν σπατάλη πόρων να κάνει κανείς τεστ κάθε φορά που ταξιδεύει. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη για αυτού του είδους τα τεστ διότι θα θεωρείτο δεδομένο ότι οι ταξιδιώτες οι οποίοι διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό επελέγησαν από την κυβέρνηση της χώρας τους ή θέλησαν οι ίδιοι να εμβολιαστούν, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κάνουν τεστ ξανά και ξανά».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την εγκυρότητα των πιστοποιητικών και τους ενδεχόμενους κινδύνους πλαστογράφησής τους, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από κυβερνήσεις, από κρατικές αρχές, όχι από διάφορα ανεξάρτητα εργαστήρια, άρα αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρός. Γι’ αυτό έχουμε ξεκινήσει εγκαίρως τις συζητήσεις ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε οποιαδήποτε τεχνικά ζητήματα και να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να πιστοποιούμε αυτά τα αποδεικτικά έγγραφα. Για παράδειγμα, τα ελληνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία είναι ψηφιακά, έχουν τρία επίπεδα ασφάλειας και μπορούν να πιστοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές διαφόρων χωρών με τις οποίες συζητάμε για την καθιέρωσή τους».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υποδοχή Βρετανών τουριστών το καλοκαίρι του 2021, ο κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πως είναι αισιόδοξος και ότι «οι τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία είναι περίπου 4 εκατ. -σε μια 'κανονική' χρονιά. Σίγουρα, ελπίζουμε ότι αυτό το καλοκαίρι, με τα προγράμματα εμβολιασμού -και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις χώρες που ηγούνται στο συγκεκριμένο τομέα- η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη από την τωρινή. Τα κρούσματα στη Μ. Βρετανία έχουν μειωθεί, άρα ελπίζουμε ότι, τόσο με τα προγράμματα εμβολιασμού, όσο και με τον περιορισμό της νόσου, φέτος θα μπορούμε να έχουμε ένα 'ημι-κανονικό -αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο όρος- τουριστικό καλοκαίρι».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti