Τουριστική ταυτότητα με στοιχεία ιστορίας-φύσης-πολιτισμού

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα προβολής του Δ. Σπάρτης - Αιχμηρή αντίδραση από την αντιπολίτευση

Τετάρτη, 28 Απρίλιος 2021 08:14 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τουριστική ταυτότητα με στοιχεία ιστορίας-φύσης-πολιτισμού

Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος τουριστικής προβολής του Δήμου Σπάρτης ήταν το αντικείμενο συνέντευξης τύπου, μέσω τηλεδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23/4. Ο δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, μίλησε για τη σημασία του τουρισμού ως μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας του Δ. Σπάρτης, αξιοποιώντας το brandname της Σπάρτης, προβάλλοντας την ιστορία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη φύση.

Παρουσιάστηκαν οι στόχοι του προγράμματος για το τρέχον έτος, οι δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, καθώς και όσες τελούν υπό υλοποίηση, ενώ ξεδιπλώθηκε ο προγραμματισμός των επόμενων έργων. Ακόμα, έγινε ανάπτυξη του νέου τουριστικού οδηγού του δήμου, του εντύπου για τον ορειβατικό - πεζοπορικό τουρισμό, των νέων βίντεο τουριστικής προβολής, καθώς και της α΄ φάσης του στρατηγικού σχεδίου μάρκετινγκ για τον τουρισμό από τον Δρ. Σωτήριο Βαρελά, Επίκουρο Καθηγητή Στρατηγικής για τον Τουρισμό του Πανεπιστήμιου Πειραιώς. Μεταξύ άλλων, υπήρξε αναφορά στην πορεία των τουριστικών σελίδων social media του Δ. Σπάρτης (visitsparta), με την παράθεση στατιστικών στοιχείων για το τρέχον έτος.

Οι προγραμματισμένες δράσεις του προγράμματος τουριστικής προβολής, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Γ. Ζαχαράκη-Αναστασοπούλου, έχουν ήδη ψηφισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: τη δημιουργία νέας τουριστικής ιστοσελίδας, προμήθεια τουριστικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, πανελλαδικές δράσεις διαφήμισης και προβολής, πραγματοποίηση εκδηλώσεων, δημιουργία νέου θεματικού εντύπου για τον θρησκευτικό τουρισμό, προμήθεια φωτογραφικού υλικού, πινακίδων πληροφόρησης και ψηφιακές δράσεις προβολής.

Στόχοι του προγράμματος τουριστικής προβολής
> Η αποδοτικότερη προβολή της τουριστικής ταυτότητας του Δήμου Σπάρτης η οποία αποτελείται από το τρίπτυχο Ιστορία-Φύση-Πολιτισμός
> Η έμφαση στην προβολή ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού συνδεδεμένων με το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό
> Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την προσέγγιση αγορών - στόχων, με ειδικό βάρος στην ελληνική αγορά

Έργα που υλοποιήθηκαν
> Λειτουργία περιπτέρου τουριστικής πληροφόρησης
> Προμήθεια εντύπου πεζοπορικού τουρισμού
> Προμήθεια τουριστικού οδηγού
> Προμήθεια video τουριστικής προβολής
> Προβολή στην εκπομπή «Η Τέχνη του Δρόμου» (ΕΤ3-ERTFLIX) και καλλιτεχνική δημιουργία στο προαύλιο 2ου Γυμνασίου-Λυκείου Σπάρτης
> Επιμέλεια του Χριστουγεννιάτικου στολισμού του Δήμου
> Διαχείριση σελίδων social media του Δ. Σπάρτης
> Σύνταξη στρατηγικού σχεδίου μάρκετινγκ για τον τουρισμό
> Αδελφοποιήσεις: Με την αρ. 9/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η αδελφοποίηση του Δήμου Σπάρτης με τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων και τον Δήμο Θηβαίων, στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500

Έργα προς υλοποίηση

α) Έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό προβολής
> Δημιουργία τουριστικής ιστοσελίδας με σύγχρονη σχεδίαση ανταποκρινόμενη στις τάσεις της τουριστικής αγοράς σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά)
> Προμήθεια εφαρμογής για κινητά-tablets (android - ios) πληροφόρησης - ξενάγησης επισκεπτών
> Προμήθεια - τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων σε αξιοθέατα-μνημεία-αρχαιολογικούς χώρους σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας
> Προμήθεια φωτογραφιών για τον εμπλουτισμό και επικαιροποίηση του φωτογραφικού αρχείου τουριστικής προβολής
> Δημιουργία εντύπου για τον Θρησκευτικό Τουρισμό

β) Διαφήμιση
> Προβολή σε εθνικά και περιφερειακά ΜΜΕ (ιστοσελίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί, εφημερίδες, περιοδικά, τουριστικοί οδηγοί)
> Προβολή στα social media σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς
> Προβολή με banner - αφίσες στους σταθμούς του μετρό της Αθήνας, και υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ)
> Καμπάνια Newsletter αποκλειστικά σε επαγγελματίες του τουρισμού.
 
γ) Συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις
  Οι διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, είναι πιθανό να μην πραγματοποιηθούν λόγω πανδημίας ως εκ τούτου θα εξεταστεί η συμμετοχή σε ψηφιακά events.

δ) Αξιοποίηση εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας για διενέργεια ψηφιακού διαγωνισμού μέσω του οποίου οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν το τουριστικό προϊόν της Σπάρτης και μέσα από ψηφοφορία θα αναδείξουν τα δημοφιλέστερα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος του Δήμου, συμμετέχοντας σε κλήρωση δώρων (πχ διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία της περιοχής)
 
ε) Εκδηλώσεις-συνέδρια-ημερίδες
> Λόγω πανδημίας θα εξεταστεί η δυνατότητα διενέργειας εκδηλώσεων (πχ γαστρονομίας) εντός του έτους
> Σε περίπτωση μη δυνατότητας πραγματοποίησης θα υπάρχει η εναλλακτική διενέργειας ψηφιακού συνεδρίου με θέμα τον τουρισμό, τη γαστρονομία

Τέλος, όπως επισημαίνεται από τη Δημοτική Αρχή, η υλοποίηση του προγράμματος θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και από τις διατιθέμενες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Δήμου Σπάρτης.

Καυστική ανακοίνωση
της παράταξης Αργειτάκου

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της Δημοτικής Αρχής για την τουριστική προβολή, η παράταξη «Ενωμένοι Πολίτες Δ. Σπάρτης» του Στ. Αργειτάκου τονίζει:

«Οι Ενωμένοι Πολίτες, παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη τύπου του κ. Βαρελά, στην οποία συμμετείχαν και ο κ. Δούκας με την κα Ζαχαράκη, για την πολιτική της Δημοτικής Αρχής στον Τουρισμό.

Η μελέτη Μάρκετινγκ για τον Τουρισμό του Δήμου, αν και υλοποιείται από τη Δημοτική Αρχή με καθυστέρηση σχεδόν δύο ετών, καθώς είναι ένα έργο σε εκκρεμότητα ήδη από την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, είναι ένα πολύ σημαντικό έργο.

Χαιρόμαστε που ύστερα από συνεχείς παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Δούκας υπαναχώρησε από τη θέση που εξέφρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9.9.2020 ότι “Δυστυχώς και τα σχέδια Marketing και όλοι αυτοί οι μαρκετίστες δεν βγάζουν και κάτι ιδιαίτερο, είναι Copy – Paste μελέτες που έχουν δώσει σε διάφορους Δήμους…”, αλλά αντιθέτως προχώρησε στην υλοποίηση. Κατά τα λοιπά ουδέν!

Αφήστε τον μελετητή και τον υπάλληλο του Δήμου να κάνουν τη δουλειά τους για να αντιμετωπισθεί επιτέλους ο τουρισμός του Δήμου όπως πρέπει: ως ένα προϊόν σε ένα ανταγωνιστικό εμπορικό περιβάλλον, το οποίο χρειάζεται και το αντίστοιχο product management.

Εσείς ασχοληθείτε με τις σημαιοστόλιστες δραστηριότητες αυτοπροβολής, που είναι η ειδικότητά σας.

Περιμένουμε τη δημόσια διαβούλευση για το Branding του προορισμού, με υψηλές προσδοκίες και απαιτήσεις.

Υ.Γ.1: Παρακολουθώντας τις συνεντεύξεις τύπου τόσο της κας Ζαχαράκη ως Αντιδημάρχου Τουρισμού, όσο και της κας Δαράκη ως Προέδρου του Ν.Π.Π.Π. μπερδευτήκαμε. Τελικά σε ποιόν ανήκει η αρμοδιότητα για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού;
Υ.Γ. 2: Επίσης, το τουριστικό περίπτερο ιδρύθηκε από τον κ. Βαλιώτη ή από τον κ. Δούκα;»,  καταλήγει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti