«Δεύτε λάβετε φως» προσδοκώντας λύτρωση

Στις 9 το βράδυ η ακολουθία της Ανάστασης

Σάββατο, 01 Μάιος 2021 07:13 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Δεύτε λάβετε φως» προσδοκώντας λύτρωση

Ανάστα, ο Θεός, κρίνον την γην
ότι συ κληρονομήσεις
εν πάσι τους έθνεσι.

Το Μέγα Θαύμα της Ανάστασης προσδοκά να εορτάσει απόψε το βράδυ ο απανταχού Ορθόδοξος Χριστιανισμός. Ο Θεάνθρωπος Χριστός ολοκληρώνει το έργο της Θείας Οικονομίας, της ανάστασης κάθε δημιουργήματός του και όλων των ανθρώπων, κι αυτών που ήταν εν ζωή αλλά και αυτών που είχαν πεθάνει πριν τον ερχομό του στον κόσμο.

Ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρώπινης υπόστασης, ο θάνατος, νικιέται με το θάνατο του ίδιου του Χριστού και σκορπίζει μηνύματα αγάπης και ελπίδας σε όλους τους πιστούς. Η Ανάσταση Του είναι το μεγαλύτερο γεγονός μέσα στην Ιστορία. Είναι αυτό που διαφοροποιεί τον Χριστιανισμό από οποιαδήποτε άλλη θρησκεία.

Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης τελέσθηκε το βράδυ της Μ. Πέμπτης, 29 Απριλίου, στον μητροπολιτικό ναό Ευαγγελιστρίας στη Σπάρτη, η ακολουθία των Αχράντων Παθών χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου. Με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, οι πιστοί βίωσαν την κορύφωση του Θείου Δράματος με την αναπαράσταση του σταυρικού μαρτυρίου του Ιησού Χριστού.

Ο σεπτός ποιμενάρχης, στην μεστή νοημάτων ομιλία του, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Ιησού, το οποίο χαρακτήρισε «το πιο ισχυρό στην ιστορία, αφού δεν είχε δούλους κι όμως Τον ονομάζουμε Κύριο, δεν είχε τίτλους σπουδών όμως ονομάζεται διδάσκαλος, δεν είχε σπουδάσει ιατρική αλλά ήταν και είναι ιατρός ψυχών και σωμάτων, δεν είχε στρατό δικό Του, αλλά Τον φοβήθηκαν και Τον υπολογίζουν όλοι οι ισχυροί της Γης, δεν νίκησε σε στρατιωτικές μάχες και παρ’ όλα αυτά κατέκτησε τον κόσμο, δεν διέπραξε κανένα έγκλημα κι όμως Τον καταδίκασαν οι άνθρωποι σε σταυρικό θάνατο, ετάφη και την τρίτη ημέρα ανέστη κι έκτοτε οι άνθρωποι ψάλλουν τον νικητήριο παιάνα της Ζωής επί του Θανάτου».

«Η ιστορία», συνέχισε ο σεβασμιώτατος, «μίλησε γι’ Αυτόν, πριν απ’ Αυτόν και μετά απ’ Αυτόν και ο Ίδιος την χώρισε στα δύο, δηλαδή σε προ Χριστού και μετά Χριστόν εποχή. Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης, υπογράμμισε ότι ο Ιησούς αποτελεί το Α και το Ω της ζωής μας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να τον αγαπούμε περισσότερο από τους γονείς, τα παιδιά και τ’ αδέλφια μας και περισσότερο από τα υλικά αγαθά που ο Ίδιος μας έχει προσφέρει, αφού ο ωφελούμενος δεν πρέπει να αγαπάει τα δώρα, αλλά τον Δωρεοδότη. Η αγάπη αυτή θα πρέπει να εκδηλώνεται με τον μελίρρυτο και μετρημένο λόγο μας, την εφαρμογή του θελήματός Του και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, που αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη της αγάπης μας προς Εκείνον που δίδαξε το “αγαπάτε αλλήλους”».

Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα τελέσθηκαν το πρωί της Μ. Παρασκευής στον ιερό ναό Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου. Επίκαιρη ομιλία εκφώνησε ο ιεροκήρυκας της ιεράς μητροπόλεως, πανοσ. αρχ. Ραφαήλ Τσάλτας, ο οποίος μίλησε «για την σιωπή του Ιησού την ώρα των βασανιστηρίων και των προκλήσεων που δεχόταν, αλλά και για την σιωπή Του τις ημέρες μας, όπου η κοινωνία μας έχει αποπροσανατολιστε». Ο π. Ραφαήλ, καταλήγοντας, τόνισε ότι «πυξίδα κάθε χριστιανού στον δρόμο προς την σωτηρία θα πρέπει να αποτελούν η προσευχή, η μετάνοια και η αγάπη».

Παρά τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορωνοϊού, κατά την φετινή περίοδο του Πάσχα, οι εκκλησίες παρέμειναν ανοιχτές με τους πιστούς να προσέρχονται τηρώντας ευλαβικά τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Πολλοί ήταν οι πιστοί κάθε ηλικίας, οι οποίοι προσήλθαν στον ναό για να βιώσουν την κορύφωση του Θείου Πάθους προσκυνώντας αρχικά τον Εσταυρωμένο και στη συνέχεια, μετά την αποκαθήλωση, τον λαμπρά στολισμένο Επιτάφιο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, εναποθέτοντας με ευλάβεια την προσευχή και τα αιτήματά τους.

Από το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μετά το πέρας της Ακολουθίας του Επιτάφιου Θρήνου, έχουν αλλάξει όλα τα πένθιμα καλύμματα των ναών και έχουν στολιστεί με τα γιορτινά και τα αναστάσιμα.

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην κάθοδο του Ιησού στον Άδη. Ενώ το σώμα του βρίσκεται στον τάφο, η ψυχή του κατέβηκε προσωρινά στον Άδη για να μεταφέρει στους νεκρούς τον Λόγο Του.

Το πρωί στους Ιερούς Ναούς ολόκληρης της χώρας, εορτάζεται η πρώτη Ανάσταση κατά την οποία ψάλλεται το «Ανάστα, ὁ Θεός, κρίνων τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι» προμηνύοντας το μεγάλο θαύμα που θα βιώσουν για ακόμα μια χρονιά οι Χριστιανοί.

Το Μ. Σάββατο το βράδυ στις 9, θα βιώσουμε ξανά τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή. Θα εορτάσουμε την Ανάσταση του Χριστού που συμβολίζει την ανάσταση της δικής μας ταπεινής ανθρώπινης υπόστασης και που μας μεταλαμπαδεύει το μήνυμα -όπως το αποδίδουν οι υμνογράφοι της Εκκλησίας μας- πως «δεν είναι πλέον ο θάνατος το τέλος της παρούσας ζωής, αλλά ο προσωρινός αποχωρισμός της ψυχής από το σώμα».

Αναστήθηκε και τη φθορά της φύσης τη μετάλλαξε σε αφθαρσία. Μέσω της θυσίας του, στο σταυρό των τεσσάρων στοιχείων που συνθέτουν την ύλη, πήρε πάνω του τις αμαρτίες της ανθρωπότητας και έδωσε μια ακόμη ευκαιρία για τη σωτηρία του δικού μας πνεύματος. Μέσω του δρόμου της αγάπης και της θυσίας, μας έδειξε το δρόμο για την αθανασία, για την ελευθερία του Πνεύματος.

Προσδοκία και ελπίδα, το Πάσχα του 2022 να μας βρει όλους ξανά εδώ και υγιείς, για να γιορτάσουμε μαζί τη μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης με τον προσήκοντα τρόπο και για να ζήσουμε ξανά μυσταγωγικές στιγμές, έχοντας αφήσει στο παρελθόν την πανδημία του κορωνοϊού.

Καλή κι ευλογημένη Ανάσταση σε όλους.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland