Τηγάνια Λακωνίας: Ο τόπος που μπορεί να ζήσει ανθρώπους

Μια αληθινή ιστορία που μοιάζει με παραμύθι…

Σάββατο, 08 Μάιος 2021 08:27 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τηγάνια Λακωνίας: Ο τόπος που μπορεί να ζήσει ανθρώπους

Αφηγείται: Τριανταφυλλιά Καρούνη

1872: Ο Δημήτρης Γκιουζέπης, ένα αμούστακο παιδί από τα Άλυκα της Μάνης, ξεπέζεψε σ’ αυτόν εδώ τον τόπο…

Τον αγάπησε, τον καλλιέργησε, του έδωσε το όνομά του «Τηγάνια» λόγω του σχήματος της γης, έζησε εδώ δε ως τα γεράματα του, χαρίζοντας τον στην συνέχεια στα παιδιά και εγγόνια του.

Παντρεύτηκε δύο φορές. Η πρώτη γυναίκα ήταν από τον Ασωπό, η δεύτερη από Φοινίκι. Απέκτησε εφτά παιδιά. Τέσσερα αγόρια και τρία κορίτσια. Θα αναρωτιέται κάποιος, γιατί άραγε διάλεξε το συγκεκριμένο τόπο; Γιατί το μανιάτικο μυαλό του, όντας πανέξυπνο, είδε ότι εδώ υπήρχαν οι προϋποθέσεις να ζήσουν άνθρωποι. Η γη προσφερόταν για καλλιέργεια σιτηρών και άλλων καλοκαιρινών φυτών, η θάλασσα με πλούσιο βυθό, μπορούσε να θρέψει ένα χωριό….

Και το σημαντικότερο: υπήρχε νερό πόσιμο που έβγαινε μέσα από τους βράχους, δίπλα στη σπηλιά που έμενε. Γιατί το πρώτο κατάλυμα του ήταν μια σπηλιά, μέρος της οποίας υπάρχει μέχρι σήμερα.

«Τηγάνια» σήμερα: Μια οργανωμένη παραλία με πεντακάθαρα νερά και γαλάζια σημαία.

Ας είμαστε ευγνώμονες στον Δημήτρη Γκιουζέπη, γιατί η πρόβλεψή του πριν από ενάμιση περίπου αιώνα, ότι αυτός ο τόπος μπορεί να ζήσει ανθρώπους… Ισχύει μέχρι σήμερα.
 
Λίγα λόγια την παραλία
Αποτελεί τη μεγαλύτερη, σε έκταση, παραλία της περιοχής. Αμμώδης, με διαστήματα μικρού βότσαλου. Την τελευταία 10ετία, η νότια πλευρά της έχει εξελιχθεί σε must νεανικό προορισμό, καθώς είναι οργανωμένη διαθέτοντας ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bar και γήπεδο beach volley.

Στη νότια πλευρά μέσα στη θάλασσα, πηγάζουν βλυχάδες που δίνουν πιο δροσερή αίσθηση στους λουόμενους. Βορειότερα, τα νερά είναι πιο ζεστά και προτιμώνται κυρίως από οικογένειες.

Έχοντας την αναγνώριση της “Γαλάζιας σημαίας”, πληροί όλες τις προϋποθέσεις, και παρέχει όσα προβλέπονται για τους επισκέπτες. Καμπίνες αλλαγής, τουαλέτα, σωστικά μέσα και ντουζ.

Όσοι αναζητήσουν φαγητό, μπορούν να επισκεφτούν την ταβέρνα με θέα όλη την παραλία, ενώ όσοι παραμείνουν λίγο παραπάνω θα απολαύσουν απρόσκοπτα το ηλιοβασίλεμα του Ταϋγέτου με τα νερά του Λακωνικού Κόλπου να χρωματίζονται ανάλογα.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών