Βασιλάκιο-δασικοί χάρτες: «Οφθαλμοφανή λάθη και πληθώρα αστοχιών»

Τα αιτήματα κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα σε έγγραφο που δημοσιεύει ο «Λακωνικός Τύπος»

Τετάρτη, 12 Μάιος 2021 13:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βασιλάκιο-δασικοί χάρτες: «Οφθαλμοφανή λάθη και πληθώρα αστοχιών»

Σωρεία σφαλμάτων επί της στοιχειοθέτησης και κατάρτισης των δασικών χαρτών εντοπίζουν κάτοικοι του Βασιλακίου Δήμου Ευρώτα, οι οποίοι αξιώνουν διορθώσεις επί των αναρτημένων δεδομένων μέσω επιστολής-αίτησής τους με αποδέκτρια την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα Ελένη Δεντάκου. Όπως ισχυρίζονται, η ανάρτηση των δασικών χαρτών πλήττει τα συμφέροντα σχεδόν του συνόλου των ιδιοκτητών γης στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της επικράτειας του Δ. Ευρώτα. «Η παντελής έλλειψη επιτόπιας αυτοψίας κατά τη διαδικασία ελέγχου των προτεινόμενων χρήσεων γης από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, πριν την τελική ανάρτησή τους οδήγησε σε οφθαλμοφανή λάθη και σε πληθώρα αστοχιών δημιουργώντας τεράστια προβλήματα», τονίζουν μεταξύ άλλων οι κάτοικοι του Βασιλακίου, διεκδικώντας εισήγηση-ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα το οποίο θα περιλαμβάνει: αίτημα για την απόσυρση των δασικών χαρτών του Δήμου Ευρώτα και διόρθωσή τους βάσει της σημερινής πραγματικής μορφής των ιδιοκτησιών.

Αναλυτικά, σε έγγραφο που δημοσιεύει ο «Λακωνικός Τύπος», οι κάτοικοι αναφέρουν: «Οι παρακάτω υπογραφόμενοι είμαστε κάτοικοι της ΔΕ Βασιλακίου του Δήμου Ευρώτα και σας θέτουμε υπόψη τα ακόλουθα:

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών επιβεβαίωσε δυστυχώς τις δυσοίωνες προβλέψεις σε βάρος σχεδόν του συνόλου των ιδιοκτητών γης σε όλη την περιφέρεια,  φυσικά και στο Δήμο Ευρώτα. Η παντελής έλλειψη επιτόπιας αυτοψίας κατά τη διαδικασία ελέγχου των προτεινόμενων χρήσεων γης από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, πριν την τελική ανάρτησή τους οδήγησε σε οφθαλμοφανή λάθη και σε πληθώρα αστοχιών δημιουργώντας τεράστια προβλήματα. Αποτέλεσμα αυτών ήταν, οι ιδιοκτήτες γης να κληθούν και να υποβάλλουν αντιρρήσεις για να διεκδικήσουν ουσιαστικά εκτάσεις και αγροτεμάχια που τους ανήκουν και τα οποία καλλιεργούν από γενιά σε γενιά κληρονομώντας τα από τους προπάτορές τους, και να τεθεί ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτησιών αυτών σε καθεστώς αμφισβήτησης λόγω των λαθών της φωτοερμηνείας.

Δεδομένων των δύσκολων δημοσιονομικών συνθηκών που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση και σε συνδυασμό με τα διαχρονικά πλήγματα που έχει υποστεί ο αγροτοκτηνοτροφικός κλάδος της περιοχής μας, ένα σημαντικό κόστος μετατοπίστηκε στους δημότες, οι οποίοι κατέβαλλαν υψηλό τίμημα κατά την διαδικασία των αντιρρήσεων (παράβολα, αμοιβές δικηγόρων, μηχανικών κ.τ.λ.) πριν από τέσσερα χρόνια, με την ανάρτηση των χαρτών, και οι οποίες ακόμη δεν έχουν εξεταστεί από τις υπηρεσίες και ούτε έχει προγραμματιστεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Συμφωνούμε με την ύπαρξη των δασικών χαρτών, αλλά η σωστή αποτύπωσή τους θα καταστήσει ευκολότερες τις διαδικασίες δόμησης και αγοραπωλησίας, απαλλάσσοντας τους ιδιοκτήτες γης από χρονοβόρες και περίπλοκες πράξεις αποχαρακτηρισμού.

Πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις ακόμη και εκτάσεις με κτίσματα και οικίες χαρακτηρίζονται λανθασμένα δασικές αφού λήφθηκαν υπόψη οι χάρτες από τις αεροφωτογραφίες του 1945 και η διαμόρφωση του χώρου μέχρι το 2007.

Αρκετές ιδιοκτησίες που έχουν ήδη αποχαρακτηριστεί ή λάβει άλλη χρήση από δημόσιες υπηρεσίες, με τα σημερινά δεδομένα να χαρακτηρίζονται ως δασικές με αποτέλεσμα το ίδιο το κράτος να μην λαμβάνει υπόψη του αποφάσεις που το ίδιο έχει πάρει».

Απόσυρση και διορθώσεις
Με βάση τα παραπάνω οι κάτοικοι του Βασιλακίου αιτούνται:

«Να εντάξετε την παρούσα αίτησή μας ως κύριο θέμα ημερήσιας διάταξης στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών το 2017.

Όπως εκδοθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα στο οποίο:

1. Να περιλαμβάνεται αίτημα για την απόσυρση των δασικών χαρτών του Δήμου Ευρώτα, για τους οποίους έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις προ τετραετίας,

2. Να ζητήσει τη διόρθωσή τους με την σημερινή πραγματική μορφή των ιδιοκτησιών και όχι να στηρίζεται σε αεροφωτογραφίες του 1945. Η διόρθωση να πραγματοποιηθεί μετά από επιτόπιο έλεγχο των αρμόδιων κλιμακίων του Υπουργείου.

3. Να διαβεβαιώνει τους πολίτες του Δήμου μας ότι θα κάνει κάθε δυνατή ενέργεια για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ιδιοκτητών γης και θα ζητήσει να κατοχυρώσει νομοθετικά η πολιτεία το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιουσιών τους.

Εξάλλου είναι γνωστό σε όλους ότι μετά τη λήξη της Γερμανικής κατοχής, τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και τη σταθεροποίηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι ιδιοκτήτες – καλλιεργητές των οποίων οι ιδιοκτησίες σήμερα αμφισβητούνται, προσέφεραν τα μέγιστα στην πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας μας».

Συμπληρωματικά, οι κάτοικοι αναφέρουν ότι «ο κ. Γεώργιος Καλογεράκος, κάτοικος Βασιλακίου με την αριθμ. 8053 / 8 – 6 – 2017 αναφορά – αίτησή του προς τον προηγούμενο Δήμαρχο είχε επισημάνει τα προβλήματα που θα προέκυπταν από την ανάρτηση τότε, των δασικών χαρτών αλλά η Δημοτική αρχή ως φαίνεται δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία.  

Είχε ενημερώσει προσωπικά στο γραφείο του και το σημερινό Δήμαρχο αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα που ήδη έχουν προκύψει τα προβλήματα δεν έχει επιληφθεί κανένας όλων αυτών των ζητημάτων».

Η παραπάνω επιστολή κοινοποιείται προς ενημέρωση στους βουλευτές Λακωνίας Αθαν. Δαβάκη, Νεοκλή Κρητικό, Σταύρο Αραχωβίτη και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland