«Μαντήλι» στο lockdown: Νέα δόση ελευθερίας από 14 Μαΐου

Τέλος στα sms, διευρύνεται το ωράριο κυκλοφορίας - Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις εκτός νομού - Αναλυτικά οι αποφάσεις

Τετάρτη, 12 Μάιος 2021 18:36 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Μαντήλι» στο lockdown: Νέα δόση ελευθερίας από 14 Μαΐου

Άρση επιπλέον περιοριστικών μέτρων, που οδηγούν σταδιακά στο τέλος του lockdown, ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκέρτσος, από αυτήν την Παρασκευή 14 Μαΐου καταργείται η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, το οποίο είχε τεθεί σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο του 2020, ενώ είχε θεσπιστεί αρχικά κατά την πρώτη φάση του lockdown στη διάρκεια Μαρτίου-Μαΐου του 2020.

Ακόμα, από την Παρασκευή 14 Μαΐου επιτρέπονται ξανά οι διαπεριφερειακές (εκτός νομού) μετακινήσεις.

Επιπλέον, από την ίδια μέρα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει στις 00:30΄ τα μεσάνυχτα, αντί για τις 23:00, και θα ολοκληρώνεται στις 05:00 το πρωί. Αυτό θα επιφέρει και την τροποποίηση του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης, τα οποία πλέον αναμένεται να λειτουργούν έως και τις 00:15΄. Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου θα εξακολουθεί να μην επιτρέπεται η μουσική στις εν λόγω επιχειρήσεις.

Όσον αφορά το λιανεμπόριο, θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον κανόνα ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά, ωστόσο καταργούνται τα μέτρα του click away και του click in a shop.

Συνοπτικά:

Την Παρασκευή 14/5
• Καταργούνται τα SMS στο 13033 και το 13032
• Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατίθεται στις 00:30
• Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις
• Ανοίγουν τα μουσεία

Τη Δευτέρα 17/5
• Επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών

Την Παρασκευή 21/5
• Επαναλειτουργία των θερινών κινηματογράφων

Την Παρασκευή 28/5
• Επαναλειτουργία των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων
 
Μυστήρια από Ιούνιο
Επίσης, από τον Ιούνιο θα τελούνται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Με πιστοποιητικό
ή τεστ οι μετακινήσεις στα νησιά
Όσον αφορά τις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει: 1) είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), 2) είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, 3) είτε rapid test 24 ωρών, 4) είτε self test 24 ωρών, 5) είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά την νόσηση και έως 9 μήνες). Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Σε ό,τι αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα απευθύνεται σύσταση για διενέργεια τεστ.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland