Στη Λακωνία η καμπάνια για τον αλιευτικό τουρισμό

Εκδηλώσεις σε Γύθειο, Νεάπολη, Ελαφόνησο

Πέμπτη, 27 Μάιος 2021 14:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στη Λακωνία η καμπάνια για τον αλιευτικό τουρισμό

Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της αλιευτικής κοινότητας και των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τον αλιευτικό τουρισμό στοχεύουν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που οργανώνουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα.

Στόχος της καμπάνιας είναι η ενημέρωση της αλιευτικής κοινότητας για την αξιοποίηση του αλιευτικού τουρισμού, μιας μορφής τουρισμού που αναπτύσσεται παγκόσμια και στην λεκάνη της Μεσογείου Θάλασσας και παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον. Η ποικιλομορφία της ακτογραμμής, το ενδιαφέρον που αφορά στην οικονομική αυτή δραστηριότητα και η επιθυμία γνωριμίας με το θαλάσσιο περιβάλλον, είναι παράμετροι που μπορούν να αναπτύξουν ένα νέο προϊόν και να αναδείξουν την παράκτια ζώνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως προορισμό αξίας.

Στις δράσεις αναπτύσσονται θεματικές εισηγήσεις για τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του αλιευτικού τουρισμού, τις προβλεπόμενες διαδικασίες, τα οφέλη που προκύπτουν, τις δυνατότητες χρηματοδότησης για τους επαγγελματίες αλιείς και τις δυνατότητες στήριξης από το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER Αλιείας.

Την περασμένη Κυριακή 23/5 ολοκληρώθηκαν οι δράσεις στον Αργολικό κόλπο, όπου παρέστησαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία των αλιέων καθώς και επαγγελματιών του τουρισμού, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα, σκέψεις και προβληματισμούς.

Στη Λακωνία
Οι επόμενες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην ΠΕ Λακωνίας και συγκεκριμένα στο Γύθειο, την Παρασκευή 28 Μαΐου, στη Νεάπολη το Σάββατο 29 και στην Ελαφόνησο την Κυριακή 30 Μαΐου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καμπάνια ενημέρωσης όσον αφορά τον αλιευτικό τουρισμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου (τηλ.: 2713 610171, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και την Αναπτυξιακή Πάρνωνα (τηλ.: 27570 22807, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες, από τις 8:00 το πρωί ως τις 3:00 το μεσημέρι.

Τι είναι ο αλιευτικός τουρισμός
O αλιευτικός τουρισμός αποτελεί μορφή εναλλακτικού τουρισμού και προσδιορίζεται με την ανάδειξη και αξιοποίηση της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, δραστηριοτήτων με πλούσια στοιχεία παραδοσιακού χαρακτήρα, όσον αφορά τη απασχόληση και τα χρησιμοποιούμενα μέσα, αλλά και στοιχεία του υδάτινου περιβάλλοντος και της υδρόβιας ζωής.
Ειδικότερα, ως αλιευτικός τουρισμός ορίζεται:
α) η επίδειξη μεθόδων αλιείας
β) η επίδειξη μεθόδων εκτροφής και καλλιέργειας υδρόβιων οργανισμών
γ) η επίδειξη αλιευτικών μέσων και εργαλείων
δ) η ανάδειξη του αλιευτικού πλούτου και της βιοποικιλότητας των υδάτινων οικοσυστημάτων
ε) η ανάδειξη του τρόπου ζωής αλιευτικών κοινοτήτων

Ο αλιευτικός τουρισμός αναπτύσσεται στο σύνολο των υδάτων της χώρας, θαλάσσιων, λιμναίων, ποτάμιων, λιμνοθαλάσσιων, όπου ασκείται αλιεία, καλλιέργεια και εκτροφή υδρόβιων οργανισμών μπορεί να διεξάγεται και με την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων και εντάσσεται στους τρόπους εκμετάλλευση των εν λόγω υδάτων.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών