Ενίσχυση και προσαρμογή τα στοιχήματα του Τουρισμού στην Πελοπόννησο

Τι συζητήθηκε στη διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ

Τετάρτη, 16 Ιούνιος 2021 07:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ενίσχυση και προσαρμογή τα στοιχήματα του Τουρισμού στην Πελοπόννησο

Η ανάγκη για τον σχεδιασμό ρεαλιστικής στρατηγικής που θα φέρει το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ύψιστο σημείο επισημάνθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 που διενήργησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με φορείς του τουρισμού.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν μετείχε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα (11/6) είχε συναντήσεις με υπουργούς στην Αθήνα. Έλαβαν μέρος οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου, η διευθύντρια Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Κανέλα Καράμπελα, το υπηρεσιακό στέλεχος του Υπουργείου Τουρισμού Νατάσα Αρβανίτη, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος και ο εξωτερικός συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για θέματα τουρισμού Αθανάσιος Μιχελόγγονας.  Συμμετείχαν, επίσης, ο διευθυντής της ΕΥΔΕΠ Αντώνης Ψαράκης με στελέχη της υπηρεσίας, ειδικοί σύμβουλοι διαχείρισης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021 – 2027, καθώς και σύμβουλοι της Περιφέρειας.

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α. Καλογεροπούλου υπογράμμισε την ανάγκη για ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, την αξιοποίηση και διαχείριση των συντελεστών που συνάδουν με τον εθνικό σχεδιασμό για τον τουρισμό και για την ανάγκη κατάρτισης και χρηματοδότησης των θεματικών μορφών του, όπως ο ψηφιακός και ο γαστρονομικός τουρισμός.

Ο Χρ. Λαμπρόπουλος εξέφρασε την ανάγκη για το σχεδιασμό ρεαλιστικής στρατηγικής που θα φέρει το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας σε ύψιστο σημείο, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θ. Βερούτης αναφέρθηκε στην προσφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας και την ανάγκη στήριξης του κλάδου που εξακολουθεί να χειμάζεται, λόγω της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΕΥΔΕΠ Αντ. Ψαράκης τόνισε την εξαιρετική συνεργασία με τις υπηρεσίες και διευκρίνισε τους τρόπους συνέργειας των φορέων του τουρισμού με τους Στόχους Πολιτικής του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ενώ ζήτησε τροφοδότηση στοιχείων από τους φορείς, ώστε τα προγράμματα που θα καταρτίζονται να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικά.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού Ν. Αρβανίτη σημείωσε πως η Περιφερειακή τουριστική οικονομική δραστηριότητα πρέπει να ενισχυθεί, σεβόμενη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση των απειλών που εμφανίστηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης που θα προσφέρουν νέες δεξιότητες στο εργατικό δυναμικό του τουριστικού τομέα. Αναδείχθηκε, εξάλλου, η ανάγκη για υποδομές υποστήριξης του τουρισμού και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ορθολογική και στοχευμένη σχεδίαση των ΟΧΕ και επιπλέον προτάθηκε η σχεδίαση και ανάπτυξη Περιφερειακών Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού.

Από την πλευρά της η Κ. Καράμπελα μίλησε για τη χάραξη μια αποτελεσματικής στρατηγικής, που θα συνδέει τον τουρισμό με τις παραγωγικές δυνάμεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο Κ. Μαρινάκος υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής του Τουρισμού στην ψηφιακή εποχή, μέσω οργανωμένου σχεδιασμού και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, ενώ ο Αθ. Μιχελόγγονας έθεσε ως βασικό θέμα την ενίσχυση των μη-αποδοτικών συντελεστών του τουρισμού, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο συμμετοχής του Τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με τον Θ. Βερούτη και την Α. Καλογεροπούλου να συνοψίζουν τα σημαντικότερα σημεία της σύσκεψης. Επίσης, συμφωνήθηκε πως οι φορείς θα αποστείλουν το συντομότερο δυνατό πιο συγκεκριμένες προτάσεις για έργα και δράσεις, σε συνάρτηση και αναφορικά με τους ειδικούς στόχους που αποτελούν τα βασικά σημεία συζήτησης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Τα σημαντικότερα σημεία
της διαβούλευσης

Υπουργείο Τουρισμού: Τονίστηκε πως η περιφερειακή τουριστική οικονομική δραστηριότητα πρέπει να ενισχυθεί σεβόμενη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Πρέπει να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση των απειλών που εμφανίστηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ακόμη, πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατάρτιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα προσφέρουν νέες δεξιότητες στο εργατικό δυναμικό του τουριστικού τομέα. Επιπλέον, αναδείχθηκε η ανάγκη για υποδομές υποστήριξης του τουρισμού και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ορθολογική και στοχευμένη σχεδίαση των ΟΧΕ. Τέλος, προτάθηκε η σχεδίαση και ανάπτυξη Περιφερειακών Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού.

Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου: Υπογραμμίστηκε η ανάγκη προσαρμογής του Τουρισμού στην ψηφιακή εποχή, μέσω οργανωμένου σχεδιασμού και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Οι ψηφιακές υπηρεσίες κρίνονται απαραίτητες, καθώς θα προσδώσουν εξωστρέφεια στις επιχειρήσεις και θα συμβάλουν στη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σημαντική επίσης θεωρήθηκε, η αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσω της ανάπτυξης ενός Ψηφιακού Αποθετηρίου. Επιπροσθέτως, οι μεταβολές στις τουριστικές τάσεις που παρατηρούνται, απαιτούν την ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνολογίας και της καινοτομίας, ώστε να προκύψει ένα ισχυρό τουριστικό προϊόν.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών