Προ των πυλών καύσωνας διαρκείας και στη Λακωνία

Θερμοκρασίες ακόμα και άνω των 42 βαθμών Κελσίου μέχρι τις αρχές Αυγούστου σε όλη τη χώρα

Τρίτη, 27 Ιούλιος 2021 07:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προ των πυλών καύσωνας διαρκείας και στη Λακωνία

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από σήμερα Τρίτη (27/7), με τη θερμοκρασία να σημειώνει σταδιακή άνοδο κατά τόπους, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας. Έτσι, κατά την πρόγνωση της ΕΜΥ, από την Πέμπτη 29/7 έως τουλάχιστον την Τρίτη 3/8 η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλη την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τη Λακωνία και ειδικότερα την περιοχή Σπάρτης, τις αμέσως επόμενες ημέρες ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 35-36 βαθμούς, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας ενδέχεται να αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου ή και να τους ξεπεράσει. Ανάλογες θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν ανά τμήματα του νομού.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» στους 42 με 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ προς το παρόν είναι ακόμη άγνωστη η διάρκεια του καύσωνα. «Ενδέχεται να πάμε έτσι μέχρι και τις 5 με 7 Αυγούστου», ανέφερε ο μετεωρολόγος. «Προς τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας επικρατεί αρκετή δροσιά. Τα μελτέμια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής ημέρας. Σιγά-σιγά έρχονται οι πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Αφρικής και θα επηρεαστεί η χώρα μας με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τουλάχιστον ως προς τη διάρκειά του, ο καύσωνας αυτός θα θυμίζει τον ισχυρό καύσωνα του 1987. Δεν αποκλείεται όμως το κύμα καύσωνα να κρατήσει 7-10 ημέρες». Διευκρίνισε, ωστόσο, πως «οι υποδομές και οι δομές του κράτους είναι σήμερα διαφορετικές, ενώ υπάρχουν και κλιματιστικά. Να μην τρομοκρατείται ο κόσμος, θα περάσουμε πιο ήπια αυτό το κύμα καύσωνα».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ:
- Την Τρίτη (27/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:
α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά, το εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου)
- Την Τετάρτη (28/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:
α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου)
- Την Πέμπτη (29/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:
α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου)
- Από την Παρασκευή (30/7) μέχρι και την Τρίτη (3/8) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 ετών