Αγροτοκτηνοτρόφοι Πελοποννήσου: «Αποζημιώσεις ψίχουλα για τα καμένα»

Πέμπτη, 26 Αύγουστος 2021 18:34 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αγροτοκτηνοτρόφοι Πελοποννήσου: «Αποζημιώσεις ψίχουλα για τα καμένα»

Δυσαρεστημένη εμφανίζεται η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) από το ύψος των αποζημιώσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους πληγέντες των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών σε περιοχές της Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων και η πολύπαθη Μάνη.  Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, «οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά από τις πολυήμερες μάχες που έδωσαν στο πλευρό των  πυροσβεστών και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, για να σώσουν τα χωράφια και τα σπίτια τους από την λαίλαπα των πυρκαγιών σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα και Κορινθία, έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης μέσω των αρμοδίων φορέων. Ενώ χάθηκαν μέσα σε μερικές ώρες κόποι μιας ζωής, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος εξαγγέλλει αποζημιώσεις ψίχουλα που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο το μέγεθος της καταστροφής».

Συνεχίζοντας, η ΟΑΣΠΠ επισημαίνει πως «οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως οργανώθηκαν και έδωσαν την μάχη με τις φλόγες, έτσι πρέπει και τώρα μπροστά στην μάχη για επιβίωση για να μείνουν στα χωράφια και στα κοπάδια τους, να οργανωθούν και να συμπαραταχτούν με τους αγωνιστικούς αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, την ΟΑΣΠΠ και με περιφερειακό και πανελλαδικό συντονισμό με όλες τις περιοχές της χώρας που επλήγησαν, να δώσουμε την μάχη να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε αυτά που μας ανήκουν».

Δέκα αιτήματα
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου «διεκδικεί και απαιτεί»:
«• Την άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100% της πραγματικής ζημίας σε φυτικό, ζωικό κεφάλαιο και εξοπλισμό χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Την απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις. Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
• Την άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
• Άμεσα σχεδιασμός και υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων
• Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων, χωρίς κανέναν όρο και καμία προϋπόθεση για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
• Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.
• Αποζημίωση για τη φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμής επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση) και για όσα χρόνια απαιτούνται, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Ξεχωριστή επιχορήγηση για την αγορά δέντρων και κλιμάτων, αλλά και όλων των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της παραγωγής.
• Αποζημίωση της παραγωγής από τις καταστροφές πουν έγιναν λόγω καύσωνα και παγετού.
• Πάγωμα και διαγραφή χρεών, σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ, για όλους τους κατοίκους των πυρόπληκτων δήμων.
• Άμεσα μέτρα δασοπροστασίας, με διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό των δασών και απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών στις εναπομείναντες δασικές εκτάσεις».

Στο πλευρό των πυρόπληκτων
οι αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι
Εξάλλου, με κοινή ανακοίνωσή τους ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Σπάρτης διατρανώνουν τη στήριξη και συνδρομή τους στους πληγέντες παραγωγούς του Δήμου Αν. Μάνης.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας και βρισκόμαστε  στο πλευρό των κατοίκων και των συναδέλφων αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3/8 στην Ανατολική Μάνη και συγκεκριμένα στα χωριά Καστάνια, Σελεγούδι και Άγιο Νικόλαο όπου και σημειώθηκαν σημαντικές ζημίες σε καλλιέργειες κάηκαν ζώα και μελίσσια.

Σημαντική ευθύνη έχει η κυβέρνηση (όπως και όλες οι προηγούμενες) που όλο αυτό το διάστημα δεν πήρε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα όπως την κατασκευή πυροσβεστικών ζωνών τον καθαρισμό δρόμων και ταυτόχρονα δεν έγιναν  οι απαραίτητες  προσλήψεις προσωπικού στις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες  ούτε έγινε ο  εκσυγχρονισμός των πυροσβεστικών μέσων».  

Οι διεκδικήσεις
Οι σύλλογοι απαιτούν:
- Την άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100% της πραγματικής ζημίας από τον κρατικό προϋπολογισμό
- Την απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις. Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
- Την άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
- Τη στελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών με μέσα πυρόσβεσης και το απαραίτητο προσωπικό.

«Με αίσθημα ευθύνης δηλώνουμε ότι οι ΑΣ βρισκόμαστε σε ετοιμότητα ώστε να συνδράμουμε όπου χρειαστεί, βοηθώντας τις ελάχιστες δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη για να σωθούν ζωές και περιουσίες», καταλήγουν Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Σπάρτης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti