Αντιμετώπιση δανειοληπτών πυρόπληκτων περιοχών

Επιστολή Επιμελητηρίου Λακωνίας σε Σταϊκούρα και Στουρνάρα

Πέμπτη, 02 Σεπτέμβριος 2021 12:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αντιμετώπιση δανειοληπτών πυρόπληκτων περιοχών

Ένα συνολικό πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης των δανείων πληγέντων επιχειρήσεων, αγροτών και άλλων πολιτών αξιώνει το Επιμελητήριο Λακωνίας, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Παναρίτης αναφέρει: «Βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση της αποτίμησης της καταστροφής που υπέστη η χώρα μας από τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Τεράστια η οικολογική καταστροφή για την οποία η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για την αποκατάσταση του δασικού μας πλούτου. Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις, αγρότες και νοικοκυριά μετρούν τις πληγές τους που είναι τεράστιες.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, που ήρθε μετά από μια δεκάχρονη οικονομική κρίση και την 17μηνη κρίση της πανδημίας, όλοι, κυβέρνηση, φορείς και τράπεζες θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουμε την αναδιάταξη του κοινωνικού και οικονομικού ιστού.

Με την παρούσα επιστολή μας θέλουμε να τονίσουμε το ρόλο των τραπεζών στη δύσκολη αυτή στιγμή. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε το τίμημα των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών και στήριξε με το υστέρημά του το τραπεζικό σύστημα το οποίο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του τις ανάγκες των πυρόπληκτων περιοχών, να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων παίζοντας αναπτυξιακό ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να διερευνηθεί ένα σύνολο μέτρων αντιμετώπισης των δανείων πληγέντων επιχειρήσεων, αγροτών και πολιτών που θα περιλαμβάνουν τόσο τη διαγραφή δόσεων τουλάχιστον για ένα έτος, όσο και μείωση του επιτοκίου και ειδικές ρυθμίσεις αποπληρωμής. Πολλοί από τους πληγέντες έχουν χάσει το εισόδημά τους και για την αποκατάστασή του απαιτούνται χρόνια, γεγονός που οδηγεί σε αδυναμία ανταπόκρισής τους στις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης, πόσο μάλλον στην αποπληρωμή δανείων».

Καταλήγοντας, το Επιμελητήριο Λακωνίας υπογραμμίζει: «Η Πολιτεία πρέπει να προστατέψει τους πληγέντες από τις συνέπειες μη κάλυψης των δανειακών τους υποχρεώσεων και να δοθεί πακέτο μέτρων σε ορίζοντα εικοσαετίας. Οι τράπεζες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κέρδος από κατεστραμμένες ζωές δε δύναται να υπάρξει.

Με την ελπίδα πως θα ενσκήψετε σοβαρά στο θέμα, αναμένουμε τις ενέργειές σας».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti