Το δικό σας σχόλιο: Διαστρεβλώνοντας την ιστορία της Μάνης

Τρίτη, 07 Σεπτέμβριος 2021 19:04 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το δικό σας σχόλιο: Διαστρεβλώνοντας την ιστορία της Μάνης

Αναμφισβήτητα τα γυρίσματα μιας τηλεοπτικής σειράς σε μια περιοχή αποτελούν πολύ καλή διαφήμιση για την περιοχή, εφόσον φυσικά προβάλλουν με σωστό τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Πάμε λοιπόν στον αγαπητό Ανδρέα Γεωργίου και τις τηλεοπτικές παραγωγές του:
 Έκανε τη δυναμική του εμφάνιση με τη σειρά «ΜΠΡΟΥΣΚΟ», η οποία προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και γνώρισε επιτυχία. Με γυρίσματα κυρίως στην Κρήτη και την Κύπρο, με την αμπελουργία και την οινοποιεία να κυριαρχούν σαν δραστηριότητες, η σειρά διαφήμισε αρκετά την Κρήτη και την Κύπρο, αφού είχε συχνές αναφορές στα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουζίνα των δύο περιοχών, ενώ η παρουσίαση δραστηριοτήτων όπως το κλάδεμα των αμπελιών, ο τρύγος κ.κ.ο παρουσιάζονταν όπως ακριβώς γίνονταν.

Κι έπειτα, ήρθε με το «ΤΑΤΟΥΑΖ» μέσα από τη συχνότητα του ALPHA! Με γυρίσματα στην Αίγινα, τα Μετέωρα, την Αθήνα και το Λονδίνο, είδαμε πολύ χαρακτηριστικές εικόνες από τις περιοχές, την τοπική κουζίνα , τα έθιμα κ.ο.κ.
Ύστερα, μέσα από τον ΣΚΑΙ, ξαναχτύπησε με τις «8 ΛΕΞΕΙΣ»: Επίκεντρο των γυρισμάτων η Αθήνα και η Κέρκυρα, την οποία γνωρίσαμε αρκετά καλά μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες, αφού μας παρουσίασε πολλά από τα χωριά του νησιού αλλά και την τοπική γαστρονομία, (μπουρδέτο, παστιτσάδα)…

Και Φέτος στο MEGA με τη σειρά «Η γη της ελιάς»
Τι να πρωτοσχολιάσουμε;
Το υποτιθέμενο Μανιάτικο Μοιρολόι , για το οποίο έγινε τεράστια προσπάθεια από το «Ινστιτούτο Σπάρτης» για την ένταξή του στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της «UNESCO» και μόνο Μανιάτικο Μοιρολόι δε θύμιζε;

Το μάζεμα του ελαιοκάρπου δίχως λιοπάνια την περίοδο που.. η ελιά έχει μόλις ανθήσει;
Το ελαιοτριβείο, στο οποίο αντί για σακιά με ελιές βλέπεις τελάρα με… καλαμων;;;; Ως παιδί μεγαλωμένο στα λιτριβιά και τις ελιές δεν ήξερα αν έπρεπε να γελάσω ή.. να σπάδω την τηλεόραση!!!

Την παρουσία μιας χορτόπιτας και κανενός παραδοσιακού Μανιάτικου εδέσματος στα τραπέζια (λ.ζχ. συγκλινο, λουκάνικο, λαλαγγια, τραβηχτές πίτες , τσουχτή μακαρονάδα, γαλατόπιτα κ.ο.κ)
Την απουσία αναφοράς σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της περιοχής;
 Ή το γεγονός ότι η μητέρα στέλνει την κόρη από την Αρεόπολη στη Σπάρτη για να αγοράσει αυγά και μυζήθρα;;;(εδώ κλαίμε)!!!

Α, και κάτι ακόμα: Υπάρχουν πιο συνηθισμένα Μανιάτικα μικρά ονόματα από το Ιπποκράτης και το Ισίδωρος! Για παράδειγμα Δρακούλης ή έστω Κούλης!!!!
Αδιάβαστος εντελώς ο Γεωργίου!
 

Κι είναι κρίμα γιατί θα μπορούσε αυτή η σειρά, αν ήταν προσεγμένη, να συμβάλλει στην περεταίρω τουριστική προβολή της περιοχής!
Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα για το εάν θα πρέπει να αντιδράσουμε κι επίσημα αφού διαστρεβλώνει την ιστορία και την παράδοση της Μάνης!

Αγγελική Τζουνάκου

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti