Η βιοκλιματική αναβάθμιση της Σπάρτης στη Βουλή

Ερώτηση κατέθεσε η Ελληνική Λύση

Δευτέρα, 13 Σεπτέμβριος 2021 12:44 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η βιοκλιματική αναβάθμιση της Σπάρτης στη Βουλή

Ερώτηση με θέμα τη «βιοκλιματική ανάπλαση της Σπάρτης» κατέθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Απόστολος Αβδελάς (Α΄ Θεσσαλονίκης).

Η ερώτηση, με αποδέκτες τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών, έχει ως εξής:

«Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Σπάρτης, υφίσταται αναγκαιότητα βιοκλιματικής ανάπλασης του κέντρου της πόλης τους. Οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες στο κέντρο της πόλης είναι ένα φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται ολοένα και συχνότερα, με επιτακτική την ανάγκη για σοβαρή βιοκλιματική λύση του προβλήματος. Η διαβίωση στην πόλη τείνει να γίνεται, με την πάροδο του καιρού, όλο και πιο ανυπόφορη και διαφαίνεται ότι, στο εγγύς μέλλον, θα θεωρείται μια πόλη αβίωτη. Συνεπώς, κρίνεται από τους πολίτες αναγκαία η ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών και η άμεση υλοποίηση αυτών, επειδή οι ως άνω συνέπειες, που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, καθιστούν την διαβίωση στο κέντρο της Σπάρτης πολύ δύσκολη.

Στα πλαίσια αντιμετώπισης του ίδιου προβλήματος, άλλες πόλεις, όπως η Βέροια, η Λάρισα, το Ρέθυμνο και η Θεσσαλονίκη κινούνται προς την βιοκλιματική ανάπλαση κομβικών σημείων των αστικών τους χώρων, με στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών τους και την εξοικείωση των τελευταίων σε ένα πιο φυσικό και ανθρώπινο αστικό περιβάλλον, προκειμένου να ασκούν τις καθημερινές δραστηριότητές τους με πιο ανέμελο και ξέγνοιαστο τρόπο.

Συμπερασματικά, καταλυτικές παρεμβάσεις, επηρεάζουσες το μικροκλίμα του κέντρου της Σπάρτης, θα ήταν, ενδεικτικά, εγκαταστάσεις που προάγουν την εξάτμιση ύδατος, όπως σιντριβάνια πιδάκων, νεροκουρτίνες και καταιωνιστήρες, νέες φυτεύσεις και σε σχετικά στενούς πεζόδρομους, επίστρωση δημοσίων εκτάσεων και κτηρίων με ψυχρά υλικά, εξαναγκαζόμενη κίνηση αέρα με χρήση ανεμιστήρων εξωτερικών χώρων κλπ.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ο βουλευτής Απόστολος Αβδελάς ερωτά τους προαναφερθέντες υπουργούς: «Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου το κέντρο της Σπάρτης με ουσιαστικές παρεμβάσεις, σταδιακά, να αναπλαστεί βιοκλιματικά, ώστε η διαβίωση και η κυκλοφορία εντός και πέριξ αυτού να μην κυριαρχείται από την δυσφορία και την δυσαρέσκεια, που προκαλούν στον αστικό πληθυσμό οι συνθήκες ακραίων υψηλών θερμοκρασιών;»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti