Αναμονή και προβλήματα με τα τεστ στους εργασιακούς χώρους

Η εικόνα που καταγράφηκε στη Σπάρτη

Τρίτη, 14 Σεπτέμβριος 2021 11:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αναμονή και προβλήματα με τα τεστ στους εργασιακούς χώρους

Ουρές και αναμονή έξω από διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία που διενεργούν rapid tests  για την ανίχνευση του Covid-19, παρατηρήθηκαν όλο το Σαββατοκύριακο στη Σπάρτη.

Ενόψει των έκτακτων μέτρων που αφορούν στους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι πολίτες έσπευσαν για τον απαιτούμενο έλεγχο και το πιστοποιητικό που θα επέτρεπε την είσοδό τους στους χώρους εργασίας από τη Δευτέρα 13/9.

Και σε αυτή την εφαρμογή έκτακτων μέτρων εντοπίστηκαν προβλήματα λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις βρέθηκαν εργαζόμενοι που δεν έγιναν «δεκτοί» από την εφαρμογή ελέγχου «Covid Free GR».

Στις περιπτώσεις αυτές, οι εργαζόμενοι είχαν προβεί στη διενέργεια τεστ εντός 48 ωρών από την έναρξη της εργασίας τους, δεν είχαν όμως υπολογίσει ότι το κάθε 24ωρο υπολογίζεται από την 12η νυχτερινή οπότε αλλάζει ημερολογιακά η μέρα. Για παράδειγμα, κάποιος που πραγματοποίησε το τεστ και έλαβε αρνητικό πιστοποιητικό το μεσημέρι του Σαββάτου, συμπλήρωσε το πρώτο 24ωρο στις 12 το βράδυ της ίδιας μέρας, ενώ είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το αποδεικτικό ως τις 12 το βράδυ της Κυριακής, ώρα συμπλήρωσης του δεύτερου 24ώρου. Έτσι, το πρωί της Δευτέρας (13/9), ο έλεγχος μέσω της εφαρμογής δεν έκανε δεκτό το πιστοποιητικό του.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΛΤ», οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων θα είναι ελαστικοί κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής τους, καθώς ούτε στις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες.

Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, όλοι οι εργαζόμενοι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α' 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

Ειδικώς για τους εργαζόμενους στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, όπως και για τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, ο διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται, υπό τους ίδιους όρους, δύο φορές την εβδομάδα.

Επιπλέον μέτρα προστασίας
Επιπλέον, θεσπίζονται τα κάτωθι μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας:
• Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
• Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.
• Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται στο 20%.
• Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρούμενων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.]
• Τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου.
• Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρούμενης της απόστασης του ενάμισι μέτρου και με τη συμμετοχή έως επτά ατόμων.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti