Πράξη πρώτη για τον μελλοντικό πολυχώρο της Σκάλας

Ξεκινά η βιοκλιματική αποκατάσταση του κτιρίου Μπασουράκου - Πως θα αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις

Παρασκευή, 17 Σεπτέμβριος 2021 11:13 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πράξη πρώτη για τον μελλοντικό πολυχώρο της Σκάλας

Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για την έναρξη του έργου βιοκλιματικής αποκατάστασης κι αξιοποίησης του κτιρίου Μπασουράκου στη Σκάλα, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον δήμαρχο Ευρώτα, Δήμο Βέρδο και τους εκπροσώπους του αναδόχου του έργου, που συντελέστηκε την Τετάρτη 15/9. Κατόπιν αυτού, σε έναν μήνα αναμένεται να έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για τη βιοκλιματική αποκατάσταση και τη μετατροπή του κτιρίου σε πολυχώρο, όπου θα περιλαμβάνονται αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα εκθέσεων αγροτικών προϊόντων κι εξοπλισμού και χώροι γραφείων.

Το κτήριο, όπου στο παρελθόν λειτουργούσε μονάδα αποφλοίωσης, αποτελούσε σημαντικό στοιχείο στην οικονομία του τόπου. Βασικός στόχος είναι η αξιοποίηση των βιοκλιµατικών συνθηκών του περιβάλλοντος και των χαρακτηριστικών του κτιρίου, ώστε αυτό να είναι ενεργειακά αυτόνομο και να απαιτούνται ελάχιστα μέσα ψύξης-θέρμανσης, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της θερμικής άνεσης για τους χρήστες, που θα το καθιστά το πρώτο οικοδόμημα στην Ελλάδα με μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τον αστικό ιστό της Σκάλας,  αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ευρώτα.

Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο του 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα είχε ψηφίσει για την ένταξη της ώριμης μελέτης για το κτίριο Μπασουράκου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Η θετική εξέλιξη πρόεκυψε τον Νοέμβριο του ιδίου έτους, δέκα περίπου μήνες μετά την υποβολή πρότασης του Δ. Ευρώτα στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης εντάχθηκε -με επιλέξιμη δαπάνη 2.500.000 ευρώ-  σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα η «Βιοκλιματική Αποκατάσταση του Κτιρίου Μπασουράκου – Πολυχώρος».

IMG fe7b7e903f4c32c16421b1f8fb39d934 V

Η μελέτη
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσίευσε ο «ΛΤ» τον Νοέμβριο του 2018, το κτίριο προβλέπεται να μετατραπεί σε έναν πολυχώρο που θα απαρτίζεται από αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα εκθέσεων αγροτικών προϊόντων και εξοπλισμού και χώρους γραφείων. Με απόφασή του από το 2013, το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα (επί δημαρχίας Ι. Γρυπιώτη) είχε εγκρίνει την οριστική μελέτη του έργου, η οποία υλοποιήθηκε κι ολοκληρώθηκε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Υπηρεσία Δόμησης και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ευρώτα σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα-Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ.

Το κτίριο Μπασουράκου είναι ένα εμβληματικό βιομηχανικό κτίριο, πετρόκτιστο, με ενδιάμεσα πατώματα από σκυρόδεμα και ξύλινες στέγες. Το κτίριο, ως υφίσταται, είναι αποτέλεσμα αρκετών μεταγενέστερων μετατροπών, που επηρεάζουν την εικόνα του κι εν μέρει τη δομή του. Προτείνεται η μετατροπή του σε κέντρο πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, περιλαμβάνοντας χρήσεις που –μετά από διαβούλευση και συνεργασία– ορίστηκαν αναγκαίες για την τοπική κοινωνία.

Το πρότζεκτ διακρίθηκε με το ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινου Κτιρίου Ολοκληρωμένου Ενεργειακού Σχεδιασμού (GB ID Award) το οποίο απονέμεται στα πλαίσια του προγράμματος Green Building και του ευρωπαϊκού προγράμματος «MaTrID» (Market transformation towards nearly zero energy buildings through widespread use of integrated energy design) που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Intelligent Energy Europe (IEE).

vioklimatiki anavathmisi Mpasourakou

Στόχοι κι αρχές
του σχεδιασμού
- Απλότητα στην αισθητική και τη λειτουργικότητα
- Σεβασμός προς τους φυσικούς πόρους και την τοπική βιοποικιλότητα
- Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος
-  Ενεργειακή απόδοση
- Θερμική και οπτική άνεση
- Φυσικός φωτισμός και αερισμός
- Χρήση υλικών υψηλής απόδοσης, φιλικών προς το περιβάλλον.

Οι προτεινόμενες κύριες χρήσεις είναι οι εξής:
-  Λόμπι (lobby) κεντρικής εισόδου στο ισόγειο
- Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (συνεδριάσεις – συνεστιάσεις ) στον όροφο
- Αίθουσα πολιτιστικών και συνεδριακών δραστηριοτήτων σε δυο στάθμες
- Πλατεία στο ισόγειο, εξώστης (νέο τμήμα) στον όροφο κτιρίου
- Φουαγιέ (foyer) αίθουσας πολιτιστικών και συνεδριακών δραστηριοτήτων σε τμήμα του ισογείου του κτιρίου
- Αίθουσα εκθέσεων αγροτικών προϊόντων και εξοπλισμού στο ισόγειο
- Λόμπι (lobby) εισόδου εκθεσιακού χώρου σε τμήμα του ισογείου
- Αναψυκτήριο στο ισόγειο, με εσωτερικό εξώστη (νέα κατασκευή)
- Γραφεία και αποθήκες συνολικά στο ισόγειο
- Δυο κλιμακοστάσια με ανελκυστήρες και στις άκρες του κεντρικού διώροφου τμήματος
- Χώροι υγιεινής, βοηθητικοί χώροι, χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων και δεξαμενής νερού για την πυρόσβεση σε υπόγειο, εκτός περιγράμματος κτιρίου.

- Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων: Είναι δυνατόν να φιλοξενεί συνελεύσεις, αλλά και συνεστιάσεις εξυπηρετούμενη από ένα βοηθητικό χώρο και αποθήκες σε δυο στάθμες. Για την πρόσβαση και την εκτόνωση της αίθουσας αυτής θα κατασκευαστούν δυο νέα κλιμακοστάσια με ανελκυστήρες.
- Αίθουσα εκθέσεων αγροτικών προϊόντων και εξοπλισμού: Το κύριο θέμα της μόνιμης αλλά και των περιοδικών εκθέσεων είναι η αγροτική ζωή. Οι εκθέσεις θα έχουν ιστορικό, ενημερωτικό, αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η αίθουσα αυτή μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από το υπόλοιπο συγκρότημα, διότι έχει ανεξάρτητη, δική της είσοδο και φουαγιέ. Οι εκθέσεις μπορούν να επεκτείνονται στον υπαίθριο χώρο στη βόρεια πλευρά της αίθουσας, με κάποια μόνιμα αντικείμενα – αντίκες, που έχουν και αισθητική αξία και ταυτόχρονα αποτελούν μαρτυρία παλαιών τεχνικών.
- Αίθουσα πολιτιστικών και συνεδριακών δραστηριοτήτων: Τοποθετείται στο τμήμα του υπάρχοντος κτιρίου, του οποίου έχει καταρρεύσει η στέγη. Δίνεται έτσι η δυνατότητα για μια νέα κατασκευή, στατικά ανεξάρτητη, αίθουσας με εξώστη, με αυξημένες απαιτήσεις ύψους, συνολικής δυναμικότητας 250 ατόμων, που είναι δυνατόν να φιλοξενεί συνέδρια αλλά και ως παραστάσεις και επωφελείται λειτουργικά, από την γειτνίαση με το αναψυκτήριο.
- Αναψυκτήριο: Προστίθεται ανοικτός εξώστης, στατικά ανεξάρτητος. Κάτω από τον εξώστη κατασκευάζονται βοηθητικοί χώροι αποθηκών και WC ΑΜΕΑ και πάνω ένα ακόμα συγκρότημα WC, που εξυπηρετούν πέραν των χρηστών του αναψυκτηρίου και τους χρήστες της αίθουσας πολιτιστικών και συνεδριακών δραστηριοτήτων.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών