Συνάντηση στο Γεωργίτσι για τα προβλήματα των αγροτών

Τι αναφέρει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δ. Σπάρτης

Τετάρτη, 22 Σεπτέμβριος 2021 17:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συνάντηση στο Γεωργίτσι για τα προβλήματα των αγροτών

Με πρωτοβουλία νέων ανθρώπων, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Γεωργίτσι Λακωνίας, προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του πρώην Δήμου Πελλάνας από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Στη συζήτηση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, οι πρόεδροι των γύρω χωριών κ.α.. Επίσης, κλήθηκαν και παρέστησαν μέλη του ΔΣ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Σπάρτης.

Βασικό αίτημα ήταν η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς όπως αναφέρθηκε «είναι αναχρονιστικός και δεν αποζημιώνει καθόλου ή ανεπαρκώς τους αγρότες όταν σημειώνονται διάφορες ζημιές.» Σύμφωνα με τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Δ. Σπάρτης, «αυτό που είπαν οι βουλευτές και ένα μέρος των δημοτικών συμβούλων ήταν η γραμμή Λυκουρέζου, προέδρου του ΕΛΓΑ, δηλαδή ότι οι αγρότες πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να αποζημιώνονται επαρκώς.» Επιπλέον, όπως σημειώνει ο σύλλογος, «οι βουλευτές είπαν ότι πρέπει να υπάρχει και ιδιωτική ασφάλιση για το φυτικό κεφάλαιο , δηλαδή και άλλα έξοδα και επιβαρύνσεις για το ήδη πετσοκομμένο εισόδημά μας. Κατά συνέπεια πολλοί συνάδελφοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωριά και την παραγωγή τους.»

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δ. Σπάρτης τονίζει πως «το οργανωμένο αγροτικό κίνημα με τους αγωνιστικούς αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους διεκδικεί και απαιτεί την αλλαγή του αναχρονιστικού, αντιδραστικού νόμου του ΕΛΓΑ  ώστε να αποζημιώνει όλους τους αγρότες στο 100% της πραγματικής ζημιάς χωρίς ορούς και προϋποθέσεις χωρίς να αυξηθούν τα ασφάλιστρα, με ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.»

Συνεπώς καταλήγει ο σύλλογος, «είναι ανάγκη όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που ζούνε αυτή την κατάσταση και νιώθουν στο πετσί τους τα προβλήματα να συσπειρωθούν στον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο δήμου Σπάρτης και να τον ισχυροποιήσουν έτσι ώστε οργανωμένα  να παλέψουμε για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας και μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε από την παραγωγή μας.»


φωτο: report24.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών