Οι γυναίκες μπροστά στο Δήμο Σπάρτης

Γιατί ο δήμαρχος εμπιστεύεται τη γυναικεία δύναμη

Πέμπτη, 23 Σεπτέμβριος 2021 13:59 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι γυναίκες μπροστά στο Δήμο Σπάρτης

Νέες προσθήκες από το γυναικείο φύλο περιλαμβάνει η στελέχωση του Δήμου Σπάρτης μετά τη διοικητική αναδιάρθρωση που ανακοίνωσε ο δήμαρχος Πέτρος Δούκας.
Φαίνεται πως ο δήμαρχος έχει λόγους που εμπιστεύεται την τοποθέτηση γυναικών σε κομβικές θέσεις και αυτοί σχετίζονται με την «παράδοση» των αρχαίων Σπαρτιατών -όπως εξηγεί ο ίδιος σε σχετική ανακοίνωσή του.

Η ενσωμάτωση της γυναικείας δύναμης σε όλες τις δραστηριότητες της τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης είναι απαραίτητη για την προώθηση της ισότητας των φύλων και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός πως βλέπουμε να γίνεται πράξη στο Δήμο Σπάρτης.

Με αφορμή την πρόσφατη διοικητική αναδιάρθρωση στο Δήμο Σπάρτης, ο δήμαρχος Πέτρος Δούκας, αναφέρει:
«Ο Αριστοτέλης, που δεν ήταν και φανατικός οπαδός της ισότητας των δύο φύλων, έγραφε πως η Σπάρτη ήταν “γυναικοκρατούμενη” και πως τα 2/5 του πλούτου της Λακωνικής ήταν στην ιδιοκτησία και στα χέρια γυναικών!
Ο Πλούταρχος έγραφε πως πάνω από το 50% των κτημάτων ανήκε σε γυναίκες! 

Για πρώτη φορά στην ιστορία οι γυναίκες είχαν τόσο κεντρικό ρόλο! Συμμετείχαν στα αθλητικά, πείραζαν τα αγόρια για τυχόν σωματικές τους ατέλειες και μπορούσαν να κληρονομούν περιουσίες! «παρὰ τοῖς Λάκωσι τοῦθ᾽ ὑπῆρχεν, καὶ πολλὰ διῳκεῖτο ὑπὸ τῶν γυναικῶν ἐπὶ τῆς ἀρχῆς αὐτῶν. καίτοι τί διαφέρει γυναῖκας ἄρχειν ἢ τοὺς ἄρχοντας ὑπὸ τῶν γυναικῶν ἄρχεσθαι;» [Πολιτικά 1269b]

Αυτή η αρχαία παράδοση ισχυρής παρουσίας των γυναικών στη λειτουργία και ευημερία της πόλης, συνεχίζεται και με τη δική μας Δημοτική Αρχή, όπου τα περισσότερα καίρια πόστα είτε κατέχουν ήδη, είτε με τον τρέχοντα ‘ανασχηματισμό’ των Αντιδημαρχιών, αναλαμβάνουν γυναίκες!» 

  daraki
Έτσι, λοιπόν, για τη θέση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου προτείνει μια γυναικεία παρουσία. Η κ. Ελένη Δαράκη, που αναμένεται από τον Νοέμβριο να αναλάβει τα ηνία του Δημοτικού Συμβουλίου    Σπάρτης, θα γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος ΔΣ στην ιστορία του θεσμού της πόλης. Η κ. Δαράκη είναι δασκάλα και διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης και κατέχει Master στην Οργάνωση & Διοίκηση της Εκπαίδευσης από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Master στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

 

dede
Η αντιδήμαρχος Γεωργία Δεδεδήμου έχει στα χέρια της κομβικές ευθύνες και αρμοδιότητες οι οποίες ρυθμίζουν τη γενική εύρυθμη λειτουργία του δήμου.
Εκτός της Διεύθυνσης των Οικονομικών Υπηρεσιών, του Αυτοτελούς Τμήματος Υποστήριξης Αιρετών & Συλλογικών Οργάνων, όσον αφορά τις αρμοδιότητες Διοικητικής και Γραμματειακής Υποστήριξης Αιρετών και Συλλογικών Οργάνων και Δημοτικών Ενοτήτων, της Νομικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Προγραμματισμού & Οργάνωσης της Διεύθυνσης Προγραμματισμού & Ανάπτυξης και του Τμήματος Πληροφορικής Επικοινωνιών & Διαφάνειας της ίδιας Διεύθυνσης, ο δήμαρχος της εμπιστεύθηκε νέες αρμοδιότητες.

Από τον ερχόμενο Νοέμβριο η κ. Δεδεδήμου θα σχεδιάζει την επικοινωνιακή πολιτική για την προώθηση της αποστολής των στόχων της Δημοτικής Αρχής, τη διαχείριση των σχέσεων του Δήμου με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το γραφείο τύπου του Δήμου Σπάρτης αλλά και τον συντονισμό και την επίβλεψη όλων των ενεργειών και διαδικασιών για την επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Σπάρτης. Επίσης, η κ. Δεδεδήμου είναι Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Αντιδημάρχων. 

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι η ίδια είναι και παραμένει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Άρδευσης Σπάρτης (ΔΕΥΑΣ), πρόεδρος του ΔΣ της Αναπτυξιακής ΑΜΚΕ των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σπάρτης, εκπρόσωπος του Δήμου Σπάρτης στην Αναπτυξιακή Πάρνωνα και μέλος του ΔΣ του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

zaxaro

Η αντιδήμαρχος κ. Γεωργία Ζαχαράκη αναλαμβάνει την οργάνωση, τον προγραμματισμό, την παρακολούθηση, τον συντονισμό και τον έλεγχο λειτουργίας της Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών, της Δ/νσης του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών, των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Δημοτικών Ενοτήτων, του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού & Πολιτισμού, του Τμήματος Τουρισμού της Δ/νσης Προγραμματισμού & Ανάπτυξης.

Επιπλέον, είναι επιφορτισμένη με τον τελικό συντονισμό και επίβλεψη των ενεργειών για την Εμποροπανήγυρη Μυστρά (σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο), την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών κτιρίων και του Δημαρχιακού Μεγάρου. Επίσης, είναι πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μέλος του ΔΣ του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Σπάρτης, της Οικονομικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ, αλλά και υπεύθυνη για όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου για το 1821.

 

preva
Στη θέση του προέδρου του ΔΣ του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου θα προτείνω την βυζαντινολόγο κ. Ευγενία Πρέβα και για αντιπρόεδρο μια από δυο γυναίκες υποψήφιες», σημειώνει ο κ. Δούκας.
Η Γυναικοκρατία συνεχίζεται με την επικεφαλής - Διευθύντρια του Γραφείου Δημάρχου, την κ. Κατερίνα Σανιδά και την συνεργάτιδά μας Αναστασία Σιούτου καθώς και τις δύο Νομικές μας Συμβούλους, κ.κ. Πέγκυ Κωστάκου και Ολυμπία Μαγγιώρου.

Αλλά και στις Υπηρεσίες του Δήμου, τις υψηλότερες θέσεις κατέχουν γυναίκες - με τη Διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Αναστασία Ξυδιά, τη Διευθύντρια Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Βιργινία Κοντογεωργάκου και τη Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Άννα Καρακίτσου», αναφέρει κλείνοντας.

Αξίζει να γνωρίζουμε ότι το 2011 θεσμοθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες, η οποία καταρτίστηκε σε συνέχεια ενός σχεδίου (2005-2006) που είχε αναλάβει το Συμβούλιο των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης, σε συνεργασία με πολλούς εταίρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και αντίστοιχων παλαιοτέρων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από το 2011, οπότε και όλοι οι Δήμοι της χώρας υπέγραψαν αυτή τη Χάρτα, λίγοι ήταν εκείνοι που έκαναν τους όρους της πράξη. Σε αντίθεση με πολλούς δήμους της Ελλάδας, βλέπουμε ότι ο δήμαρχος Σπάρτης συμμερίζεται την ανάγκη αναγνώρισης της αξίας της γυναίκας.

Άλλωστε, η γυναίκα είναι αυτή που κράτησε ενωμένο τον κοινωνικό ιστό, ισχυρό τον οικογενειακό πυρήνα και ταυτόχρονα πρωτοστάτησε σε όλες τις πράξεις εθελοντισμού για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το έργο τους στο επίπεδο των Δήμων είναι πολύ και σημαντικό. Σε κάθε κάλεσμα αλληλεγγύης οι γυναίκες είναι εκεί, δυναμικές και αποτελεσματικές.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti