Ποινή φυλάκισης 4 ετών για τους Ρομά που είχαν επιτεθεί σε αντιδημάρχους του Δ. Σπάρτης

Πέμπτη, 23 Σεπτέμβριος 2021 15:34 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ποινή φυλάκισης 4 ετών για τους Ρομά που είχαν επιτεθεί σε αντιδημάρχους του Δ. Σπάρτης

Ποινή φυλάκισης 3 ετών και 13 μηνών χωρίς αναστολή, επέβαλε το μεσημέρι της Πέμπτης 23/9 το 3μελές Εφετείο Ναυπλίου στους 3 κατηγορούμενους Ρομά, για την υπόθεση επίθεσης και τραυματισμού σε δυο αντιδημάρχους του Δήμου Σπάρτης τον Οκτώβριο του 2020.

Ειδικότερα οι τρεις κατηγορούμενοι βρέθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες της αρπαγής, της εξύβρισης κατά συρροή και της πρόκλησης σωματικών βλαβών.

Το χρονικό του περιστατικού
Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, όταν ομάδα αθίγγανων επιτέθηκε και τραυμάτισε τους δύο αντιδημάρχους.
Σημείο τριβής, που οδήγησε στο βίαιο επεισόδιο, ήταν το θέμα των αδειών πωλητών στη λαϊκή αγορά Σπάρτης. Οι δύο αντιδήμαρχοι φέρονται να μετέβησαν στην περιοχή για να ενημερώσουν τους Ρομά πως το ζήτημα των αδειών δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δ. Σπάρτης, ωστόσο αυτό εξαγρίωσε τους συνομιλητές τους που δεν δίστασαν να χειροδικήσουν εναντίον τους.

Αμέσως μετά το συμβάν, η Διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας προχώρησε σε οργανωμένη επιχείρηση στις Αμύκλες, με επικεφαλής τον Αστυνομικό Διευθυντή Βασίλη Τσιγαρίδη. Λίγο αργότερα, οι αρχές εντόπισαν τον έναν εκ των φερόμενων δραστών και του πέρασαν χειροπέδες.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον Οκτώβριο του 2020 η Δημοτική Αρχή Σπάρτης, όλα ξεκίνησαν όταν «ομάδα Ρομά έστησε ενέδρα και κυριολεκτικά απήγαγε και κακοποίησε έναν αντιδήμαρχο, όπως και τον δεύτερο αντιδήμαρχο που έσπευσε να τον βοηθήσει, με πρόσχημα ότι δεν τους δόθηκε επαγγελματική άδεια για τη λαϊκή αγορά». Μάλιστα, ο Δήμος διευκρίνιζε πως «τέτοιες νέες άδειες θα μπορούσαν να δοθούν μόνο μετά τη πλήρη λειτουργία του ΟΠΣΠΑ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης), και ύστερα από επίσημη σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, και όχι με απλή απόφαση οργάνων του Δήμου».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, τόνιζε: «Ο Δήμος Σπάρτης και η Σπαρτιατική Κοινωνία εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη συνεχιζόμενη βίαιη και βάναυση συμπεριφορά ομάδων Ρομά, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος μας και η Ελληνική κοινωνία να τους συνδράμουν πολύπλευρα».