Εξόρμηση του ΕΟΣ Μολάων στον Ταΰγετο

Την Κυριακή 26/9

Παρασκευή, 24 Σεπτέμβριος 2021 13:54 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εξόρμηση του ΕΟΣ Μολάων στον Ταΰγετο

Πεζοπορική εξόρμηση στον Ταΰγετο πραγματοποιεί ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ) την Κυριακή 26/9. Με σκοπό τη διάσχιση του κεντρικού τμήματος του Ταΰγετου η ομάδα θα ακολουθήσει την διαδρομή Σέλα 1.100 μ. - Βρύση Κορίτες - Πέρασμα Παξιμάδι 1.740 μ. -   Γούπατα 2.032 μ. - Νεραϊδοβούνα 2.022 μ. - Σέλα.

Οι ώρες πορείας ανέρχονται σε 8, ενώ ο βαθμός δυσκολίας χαρακτηρίζεται 2-μέτρια. Η υψομετρική διαφορά είναι της τάξης των 1.200 μ.

Η αναχώρηση θα γίνει την Κυριακή και ώρα 7:00 πμ από Μολάους με ΙΧ για Σέλα Ταΰγετου (συνάντηση super market Αφοί Παναγιωτόπουλοι).

Για τη συμμετοχή απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλος, για την εποχή και το υψόμετρο, ρουχισμός.
Απαραίτητα είδη: ορειβατικά μποτάκια, καπέλο, γυαλιά ηλίου σακίδιο με προσωπικά είδη, αρκετό νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο), σνακ για ενέργεια (ξηρούς καρπούς - μπάρες ενέργειας - παστέλι - φρούτα) φακός και κυρίως καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα.

Προσοχή: Ο ΕΟΣ απευθύνει έκκληση για τήρηση αποστάσεων ασφαλείας τόσο στο σημείο συνάντησης και τον τερματισμό όσο και κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, προκειμένου να αποφευχθεί ο  συνωστισμός.

Για πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής το συντομότερο δυνατό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν το αργότερο μέχρι σήμερα Σάββατο (25/9) το μεσημέρι.  Συντονιστές: Ανδρέας Κρητικός (6906608616),  Δημήτρης-Μύρωνας  Λιάρος (6938426877)

Η ιστορία στα βάθη των αιώνων
Το κεντρικό τμήμα του Ταΰγετου, ως το πλέον εύφορο και προσβάσιμο τμήμα της οροσειράς, ταυτίστηκε με την διαφιλονικούμενη επικράτεια της Δελθελιάτιδας, περιοχής ευρέως γνωστής μεταξύ άλλων και για τον περίφημο Δένθι οίνο της.

Η περιοχή εκτεινόταν από τις νότιες παρυφές της κοιλάδας του αρκαδικού Ξερίλα ως το φαράγγι της Λαγκάδας και τις κοιλάδες του άνω ρου του ποταμού Νέδοντος στον βόρειο Ταΰγετο, και από εκεί στις δυτικές πλαγιές του κεντρικού Ταΰγετου, ως το φαράγγι της Κοσκάρακας.

Η Δελθελιάτιδα (μεταγενέστερη ονομασία της Αλαγωνία) διεκδικήθηκε με επιμονή από τους Μεσσηνίους και Λακεδαιμόνιους για περισσότερα από χίλια χρόνια, λόγω της στρατηγικής της θέσης στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Πελοποννήσου.

Στο πέρασμα των αιώνων ο έλεγχος της περιοχής περνούσε από τα χέρια των Μεσσηνίων σε αυτά των Λακεδαιμονίων και τούμπαλιν.

Εποχή Ρωμαιοκρατίας: Το 44 π.Χ. ο Οκταβιανός Αύγουστος και ο Μάρκος Αντώνιος, διάδοχοι του δολοφονηθέντος Ιουλίου Καίσαρα, την προσφέρουν στη Σπάρτη, ενώ το 25 μ.Χ., μετά από σχετική απόφαση της ρωμαϊκής συγκλήτου και του αυτοκράτορα Τιβέριου, στους οποίους είχαν προσφύγει τα δύο μέρη ζητώντας διαιτησία, επικυρώθηκε η παραχώρηση της Δενθαλιάδας στην μεσσηνιακή επικράτεια.

Εκείνη την εποχή τοποθετήθηκαν και τα όρια (όροι), που ήταν λίθινες στήλες και καθόριζαν τα σύνορα Μεσσηνίων και Λακώνων. Ο Αντώνιος Μασουρίδης στο βιβλίο του «Αλαγονιακά» αναφέρει ότι στην αγροτική περιοχή του σημερινού χωριού Αλαγονία και σε ύψος χιλίων πεντακοσίων μέτρων μέσα σε δασώδη περιοχή του Ταϋγέτου υπάρχει η τοποθεσία που και σήμερα ονομάζεται «Γραμμένη Πέτρα». Κατά την παράδοση, βρισκόταν εκεί μία πέτρινη στήλη που έγραφε στην ανατολική πλευρά επί τάδε Λακωνία, στη δε δυτική επί τάδε Μεσσηνία. Τη στήλη αυτή όπως ίσως και άλλες παρόμοιες φαίνεται ότι κατέστρεψαν απλοϊκοί ποιμένες ή γεωργοί, γιατί νόμιζαν ότι θα έβρισκαν κρυμμένο θησαυρό κάτω από τις σκαλισμένες πέτρες.

Πρόσφατη έρευνα της αρχαιολογικής υπηρεσίας εντόπισε πάνω σε αρκετούς μεγάλους ριζιμιούς βράχους κατά μήκος της κορυφογραμμής του Ταϋγέτου, χαραγμένο κύκλο μέσα στον οποίο είναι το γράμμα Ρ, ανατολικά το Λ και δυτικά το Μ. Αυτός ο συμβολισμός σημαίνει: ο μεν κύκλος με το Ρ τη λέξη Όρος (Όριο) τα δε γράμματα Λ και Μ, Λακωνία και Μεσσηνία.

«Ο Ταΰγετος είναι απερίγραπτος, αδύνατον να εκφραστεί χωρίς τη μουσική του Μπετόβεν. Τόσο πυκνή, τόσο κυριαρχική είναι η επιβολή του πάνω στην ψυχή του ανθρώπου.

Είναι το ίδιο όπως αντικρίζεις ένα τεράστιο μνημείο μεγαλοφυΐας. Η εντύπωση είναι ακαθόριστη στις λεπτομέρειες, όμως το νόημά του είναι όρθιο. Σε αναγκάζει να σταθείς και να το δεχθείς και συ όρθιος. Να το δεχθείς κατάστηθα σα μια μεγάλη ευτυχία ή μια θεομηνία που σου κρούει την ψυχή και σου γυρεύει προστακτικά μιαν απάντηση». Έτσι τον είδε τον Ταΰγετο ο γνωστός πεζογράφος Στρατής Μυριβήλης (1890-1969).

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών