Πρεμιέρα στα 4,20 ευρώ το φρέσκο ελαιόλαδο στη Λακωνία

Οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα

Τετάρτη, 06 Οκτώβριος 2021 11:57 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρεμιέρα στα 4,20 ευρώ το φρέσκο ελαιόλαδο στη Λακωνία

Στα 4,20 ευρώ το κιλό διαμορφώθηκε η πρώτη εμπορική πράξη για τα αγουρέλαια των Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία, ενώ στα ίδια επίπεδα ξεκινά η συγκομιδή και στην Αργολίδα, ωστόσο το συγκεκριμένο ύψος τιμών δεν ανταποκρίνεται στις αξιώσεις των παραγωγών για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο. Διαμορφώνουν, ωστόσο, μια τάση για τη διακύμανση και διαμόρφωση των δεικτών το προσεχές διάστημα.

Κατά τη φετινή χρονιά ο στόχος των τιμών για την πρώτη ποιότητα έξτρα παρθένων ελαιολάδων διατηρείται σε ένα εύρος τιμών από 4,50 ευρώ έως και 5 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με το agronews, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι –βραχυπρόθεσμα- ζητούμενο είναι παραμείνει ο δείκτης τιμής στα 4,20 ευρώ το κιλό που συμφωνήθηκαν στους Αγίους Αποστόλους για 10 βυτία. Κατά το ρεπορτάζ, το εμπόριο και οι μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης προσπαθούν να συγκρατήσουν την ανοδική τάση στην αγορά. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή στον ελληνικό ελαιώνα είναι μειωμένη σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 50%, με την αναλογία καρπού – λάδι υψηλή (από 6 ξεκίνησε στους Αγίους Αποστόλους για να μειωθεί στο 5,2), λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων.

Έτσι, αρκετοί αναμένουν πως ένα νέο κύμα ανόδου στην αγορά ελαιολάδου που πέρυσι ξεκίνησε εμπορικά με 3,80 ευρώ το κιλό, θα μπορούσε να εκδηλωθεί τους επόμενους μήνες, όσο θα συνειδητοποιούν οι συντελεστές πως τα φετινά αποθέματα δύσκολα θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.

Τέλος, σημειώνεται πως ακόμα δεν έχουν ελαιοποιηθεί οι ποσότητες για τις οποίες συνάφθηκε η συμφωνία των 4,20 ευρώ το κιλό, με την πρώτη προσφορά μάλιστα των αγοραστών να ξεκινά από τα 3,90 ευρώ το κιλό. Δηλαδή, έχουν


με πληροφορίες από agronews

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti