Το Νοέμβριο τα εγκαίνια της «Οικίας της Ευρώπης»

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού– Συνδιάσκεψη Ευρωπαίων Πρέσβεων στη Σπάρτη

Πέμπτη, 14 Οκτώβριος 2021 16:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το Νοέμβριο τα εγκαίνια της «Οικίας της Ευρώπης»

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιχάλη Βαρβιτστιώτη, στελεχών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και φυσικά του Λάκωνα πολιτικού Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στις 12:00 μμ, τα εγκαίνια της «Οικίας της Ευρώπης».

Όπως δήλωσε στο Λακωνικό Τύπο ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Παναγιώτης Παντελάτος, «η ημερομηνία αν και δεν έχει κλειδώσει ακόμα, είναι η επικρατέστερη για την πραγματοποίηση των εγκαινίων».

Μια παλιά ιστορία και το όραμα του πρ. Λάκωνα υπουργού Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη, διαμόρφωσαν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε τα σπουδαία αυτά αρχαιολογικά ευρήματα να αποκτήσουν τη στέγη που τους αρμόζει.

Το έργο της ανάδειξης των ψηφιδωτών της «Αρπαγής της Ευρώπης» και του «Ορφέα ως γητευτή των ζώων» που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» κατέστησε  απολύτως επισκέψιμο ένα μνημείο, που χρόνια τώρα παρέμενε δύσκολα προσβάσιμο και το εντάσσει στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της σύγχρονης πόλης.

Τα δυο σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν το 1872 στον κήπο της οικίας Φουστάνου στη Σπάρτη. Λέγεται πως ήταν σκεπασμένα από το έδαφος σε βάθος μόλις μισού μέτρου. 

Ο τότε έφορος και αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης Παναγιώτης Αντ. Σταματάκης, προχώρησε στην καταγραφή των ευρημάτων και το ψηφιδωτό της Ευρώπης μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1874 από τον Γερμανό αρχαιολόγο Χίρσφιλτν. Ακολούθησε λεπτομερής περιγραφή από τους Ντρέσσελ και Μιλχόφερ, οι οποίοι δημοσίευσαν για πρώτη φορά τη λεπτομερή περιγραφή των εκθεμάτων της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.

«Η Αρπαγή της Ευρώπης», εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία, απεικονίζει την αρπαγή της όμορφης Ευρώπης, αδελφής του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας, από τον Θεό Δία.
Ο Δίας «χτυπημένος» από τον Έρωτα, μεταμορφώθηκε σε έναν ήρεμο και δυνατό ταύρο πλησιάζοντας την όμορφη κοπέλα. Την ώρα που εκείνη τον πλησίασε γοητευμένη από την κορμοστασιά του, τον ίππευσε και τότε εκείνος άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα.

Αυτόν το μύθο προσπάθησε να αποδώσει ο καλλιτέχνης του ψηφιδωτού, του οποίου το όνομα παραμένει άγνωστο. Το συγκεκριμένο ψηφιδωτό εικονίζεται και στην ελληνική έκδοση του κέρματος των 2 ευρώ, γεγονός που συντελεί στην μεγάλη αναγνωρισιμότητα του ψηφιδωτού στο ευρύ κοινό.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των εγκαινίων, θα βρεθούν στην πόλη της Σπάρτης και Πρέσβεις Ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συνδιάσκεψη στο χώρο του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών στο Μυστρά, με θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης».
Το αναλυτικό πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti