Σε επιφυλακή για τον «Μπάλλο» η Λακωνία

Ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες εφιστούν η Αντιπεριφέρεια και ο Δ. Ευρώτα

Πέμπτη, 14 Οκτώβριος 2021 17:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε επιφυλακή για τον «Μπάλλο» η Λακωνία

Πολλά προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας προκαλεί από την Πέμπτη (14/10) η κακοκαιρία «Μπάλλος που χαρακτηρίζεται από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και, πρόσκαιρα, από ριπαίους ανέμους.

Απότομη επιδείνωση του καιρού υπήρξε και στη Λακωνία όπου -ανά περιοχές- σημειώθηκε έντονη νεροποντή, ενώ δύσκολη ημέρα αναμένεται και η Παρασκευή, καθώς η πρόγνωση κάνει λόγο για βροχοπτώσεις και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι αναμένεται να πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Τα ακραία φαινόμενα εκτιμάται πως θα εξασθενήσουν κατά τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής.

Σημειώνεται πως, κατά τις βραδινές ώρες της Τετάρτης (13/10), πολίτες στη Λακωνία έλαβαν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (112) με προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και σύσταση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Οδηγίες της ΠΕ Λακωνίας
Η ΠΕ Λακωνίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να ασφαλίσουν τις τέντες κατοικιών και καταστημάτων κατά τις ώρες των ακραίων φαινομένων.
- Να ελέγξουν τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχουν αναρτήσει.
- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
- Να αποφεύγουν πλημμυρισμένους δρόμους.
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Συντονιστικό κέντρο
στο Διοικητήριο
Κατά την εκδήλωση του καιρικού συστήματος «Μπάλλος» και κατόπιν εγγράφου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας λειτουργεί Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, των δήμων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση κινητοποίηση και ο άριστος συντονισμός όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας για αντιμετώπιση πιθανών συνεπειών από τα καιρικά φαινόμενα. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του κέντρου είναι: 27313 63134 και 27313 63106.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ (www.astynomia.gr). Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Επί ποδός
και ο  Δ. Ευρώτα
Με ανακοίνωσή του ο Δ. Ευρώτα καλεί τους πολίτες της περιοχής από την Πέμπτη (14/10) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:
- Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
- Αν βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν αποφύγετε την παραμονή σας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.
- Μη διασχίζετε για κανένα λόγο χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα – για κανένα λόγο.
- Παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

Εν αναμονή των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ο Δ. Ευρώτα βρίσκεται σε επιφυλακή και αυξημένη ετοιμότητα όλο το 24ωρο. Υπενθυμίζεται πως έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δ. Ευρώτα, την Πέμπτη και την  Παρασκευή.

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά:
- Δήμος Ευρώτα: 2735042254, 2735360036
- Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός Μυρτιάς: 2735041599
- Αστυνομία: 100
- Πυροσβεστική: 199
- ΕΚΑΒ: 166
- Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης: 112

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti