Σύστημα αξιολόγησης-απειλή για τα αγροτικά προϊόντα

Προβληματισμός για την πλατφόρμα Nutri Score που προωθείται στην ΕΕ - Οι επισημάνσεις σε τηλεδιάσκεψη του Επιμελητηρίου Λακωνίας

Παρασκευή, 15 Οκτώβριος 2021 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σύστημα αξιολόγησης-απειλή για τα αγροτικά προϊόντα

Στο πλαίσιο της δράσης «Η Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο στη νέα δεκαετία» το Επιμελητήριο Λακωνίας διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Σύστημα Nutri Score και οι επιπτώσεις στα προϊόντα του πρωτογενή τομέα και κυρίως στο ελαιόλαδο και τις ελιές». Σκοπός της τηλεδιάσκεψης, που διεξήχθη την Πέμπτη 7/10, ήταν τόσο η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τη λειτουργία του συστήματος, όσο και η δραστηριοποίηση όλων ώστε να τροποποιηθούν κάποιες στρεβλώσεις στον τρόπο αξιολόγησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων, με συνέπεια αυτά να επηρεάζουν αρνητικά τα προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, η φέτα, το μέλι κλπ.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ευρωβουλευτών και του προέδρου της Επιτροπής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλλει πρόταση για ένα νέο σύστημα εμπρόσθιας διατροφικής επισήμανσης τροφίμων σε επίπεδο ΕΕ στα τέλη του 2022. Μέσω αυτού, θα εξετάζονται οι διατροφικές πτυχές των προϊόντων για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας. Η πλατφόρμα Nutri-Score λειτουργεί, για την ώρα, εθελοντικά με σκοπό την προετοιμασία του νέου αυτού συστήματος που τελικά θα τεθεί ως προαπαιτούμενο για την διακίνηση των προϊόντων διατροφής.

Όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο Λακωνίας, «ο τρόπος που λειτουργεί, όμως, το σύστημα Nutri-Score παρουσιάζει στρεβλώσεις όσον αφορά στη διατροφική αξία ορισμένων προϊόντων, όπως για παράδειγμα της ελιάς και του ελαιόλαδου και μάλιστα του έξτρα παρθένου που κατατάσσεται στα λιπαρά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη: α) η αναγκαιότητα των λιπαρών σε μια ισορροπημένη διατροφή, β) ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα λιπαρά της διατροφής και γ) χωρίς φυσικά να τονίζονται οι υπόλοιπες ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του.»

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, με το σύστημα αυτό προτάσσονται προϊόντα που πρέπει να έχουν χαμηλότερη θέση στη διατροφή με μόνο κριτήριο την έλλειψη λιπαρών ή σακχάρων. Οι στρεβλώσεις εντοπίζονται στον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται στη λειτουργία του συστήματος. «Η απόκρυψη διατροφικών ιδιοτήτων, ευεργετικών για τον οργανισμό, οδηγεί στην παραπληροφόρηση του καταναλωτή και στη δημιουργία κινδύνων για τους ευρωπαίους παραγωγούς που θα δουν τα προϊόντα τους να απαξιώνονται – ιδιαίτερα για τους παραγωγούς προϊόντων μικρής κλίμακας και τους παραγωγούς παραδοσιακών  προϊόντων», υπογραμμίζει το Επιμελητήριο. Παρόλο που το σύστημα λειτουργεί εθελοντικά, έχει ήδη υιοθετηθεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μεγάλες εταιρίες, ενώ παράλληλα λειτουργεί και το εναλλακτικό ιταλικό σύστημα Nutrinform.

Στο κλείσιμο της τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης συνόψισε τα αποτελέσματά της ως εξής:
• Τη συστράτευση όλων των Επιμελητηρίων υπό τη σκέπη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και των λοιπών επαγγελματικών οργανώσεων και τη συνεργασία τους με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οργανώσεις,
• Την έγκαιρη ολοκλήρωση επεξεργασίας της θέσης της Ελλάδας για το θέμα της πλατφόρμας που θα προταθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα για τα προϊόντα διατροφής αλλά και για ειδικές κατηγορίες προϊόντων όπως τα ΠΟΠ και ΠΓΕ,
• Τη στήριξη του έργου της Επιτροπής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της κοινής προσπάθεια όλων των Ευρωβουλευτών ώστε το σύστημα που θα καθιερωθεί να είναι ολοκληρωμένο, χωρίς στρεβλώσεις και να προτάσσει όλα τα διατροφικά συστατικά των προϊόντων, γεγονός που δίνει προβάδισμα σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και η ελιά.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από το Επιμελητήριο Λακωνίας, ο πρόεδρος κ. Ιωάννης Παναρίτης, οι ευρωβουλευτές κ. Μαρία Σπυράκη και κ. Πέτρος Κόκκαλης, οι βουλευτές Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, κ. Νεοκλής Κρητικός και κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο βουλευτής Χαλκιδικής κ. Απόστολος Πάνας, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θοδωρής Βερούτης, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Καθηγητής Ανθρώπινης Διατροφής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και πρόεδρος της Επιτροπής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα κ. Αντώνης Ζαμπέλας και το μέλος της Επιτροπής κ. Εμμανουέλα Μαγριπλή, Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Ακόμα, έλαβαν μέρος ο κ. Γεώργιος Μπόσκου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας Εγκυλοπαιδιστών Ελαιοκομίας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο γεν. γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Μάνου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας, το μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτ. Ελλάδας και πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου κ. Μανώλης Γιαννούλης και η δ/ντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών, Τυποποιητών, Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ) κ. Κύμη Ζαζή. Τον Δήμο Ευρώτα εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Ζάχος Μπούτσαλης.

Ιδιαίτερης σημασίας συμμετοχή ήταν αυτή του κ. Κλαούντιο Καπελλίνι, συμβούλου Πολιτικών Υποθέσεων ΕΕ της Ιταλικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνιών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών όλων των φορέων των χωρών της ΕΕ που τα προϊόντα τους θίγονται από τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Σημειώνεται ότι στην τηλεδιάσκεψη προσκλήθηκαν και άλλοι ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι, για διάφορους λόγους, δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν.

Nutriscore

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti