Συμμετοχή του Δ. Σπάρτης στο δίκτυο συνεργασίας δήμων με μνημεία Unesco

Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που αναλαμβάνουν

Παρασκευή, 12 Νοέμβριος 2021 16:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συμμετοχή του Δ. Σπάρτης στο δίκτυο συνεργασίας δήμων με μνημεία Unesco

Δίκτυο Συνεργασίας για την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού αναπτύσσουν 18 Δήμοι της χώρας, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Σπάρτης. 

Η πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου δικτύου ξεκίνησε από το Δήμο Μετεώρων και αφορά όλους τους Δήμους στα διοικητικά όρια των οποίων περιλαμβάνονται οι Παγκόσμιας Κληρονομιάς Πολιτιστικοί και Ιστορικοί χώροι. Ο Δήμος Σπάρτης συμμετέχει με την ιστορική καστροπολιτεία του Μυστρά που εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO το 1989.

Ο Δήμος Σπάρτης, αποφάσισε τη συμμετοχή του στο Δίκτυο Συνεργασίας της κοινής προωθητικής ενέργειας των Δήμων της Ελληνικής Επικράτειας, πιστεύοντας ότι θα αποτελέσει συνδετικό κρίκο για την ανάδειξη των μνημείων και την προώθηση διαδρομών πολιτισμού ανά την Ελλάδα, γεγονός που θα έχει θετικό πρόσημο τόσο στην προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, όσο και στην σύσφιξη των σχέσεων και στη διάδοση της παράδοσης κάθε τόπου ξεχωριστά. 

Στο πλαίσιο συνεργασίας των Δήμων που συμμετέχουν στο δίκτυο, έχει τεθεί πλαίσιο δράσεων προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί του.
Ενδεικτικά το δίκτυο επιθυμεί:
-την καθιέρωση ενός ετήσιου συνεδρίου με τη συμμετοχή των αντίστοιχων δήμων, με σκοπό την αναβάθμιση του πολιτισμού και της κουλτούρας που τους διέπει
-την κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδιασμού με στόχο την αξιοποίηση των μνημείων που διαθέτουν, προσδίδοντας στα μνημεία την υπεραξία που τους αναλογεί.
- έξυπνη διαχείριση κοινής προωθητικής δράσης η οποία θα ενσαρκωθεί με την αμοιβαία οικονομική συνδρομή, αντί να δαπανά ο κάθε δήμος υπέρογκα ποσά.
-διοργάνωση καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και πολιτισμού που σχετίζονται με την προβολή και την προώθηση των δήμων
-συμμετοχή των δήμων σε προγράμματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά, τις πολιτιστικές δομές και τις αξίες που διαθέτουν
-δημιουργία δικτύου πόλεων το οποίο μπορεί να δημιουργήσει δράσεις και σε διεθνές επίπεδο χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το πρώτο συνέδριο του δικτύου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου στην πόλη της Καλαμπάκας. Στο συνέδριο μεταξύ άλλων θα καταρτισθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την επόμενη περίοδο για την αξιοποίηση των μνημείων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti