Κρίση χρέους σε Ελλάδα και Ευρώπη: Κατατοπιστική ομιλία Βαρουφάκη για την ευρωπαϊκή οικονομία

Στην αίθουσα «Συμπόσιο» του πολυχώρου «Πανελλήνιο» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 26/9 ημερίδα με θέμα «Οικονομική κρίση-ευρωπαϊκή διάσταση», που διοργάνωσε το...
Τετάρτη, 28 Σεπτέμβριος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κρίση χρέους σε Ελλάδα και Ευρώπη: Κατατοπιστική ομιλία Βαρουφάκη για την ευρωπαϊκή οικονομία

Στην αίθουσα «Συμπόσιο» του πολυχώρου «Πανελλήνιο» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 26/9 ημερίδα με θέμα «Οικονομική κρίση-ευρωπαϊκή διάσταση», που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας.
Κατά την εισήγησή του, ο πρόεδρος κ. Κων/νος Πανδής, ανέφερε τις πρωτοβουλίες που κατά καιρούς αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Λακωνίας, φιλοξενώντας στην πόλη μας καταρτισμένους ανθρώπους με επιστημονική κατατομή, προκειμένου να ενημερώσουν το λακωνικό κοινό για τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της οικονομίας.

Επίτιμος καλεσμένος της ημερίδας ήταν ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Βαρουφάκης, ο οποίος με απλό λόγο ενημέρωσε το παρευρισκόμενο κοινό για τις παθογένειες του ενιαίου νομίσματός μας και τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «αδαείς, επικίνδυνους και βαθιά νυχτωμένους» τους ευρωπαίους ηγέτες να νομίζουν ότι το πρόβλημα που απειλεί τα θεμέλια της ευρωζώνης είναι πρόβλημα κρίσης χρέους, αναφέροντας ότι η δυσλειτουργία της Ευρώπης έγκειται στο μηχανισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και στο ίδιο το ευρώ.

Τόνισε, ότι ευρώ παρουσιάζει δομικό πρόβλημα, από τη στιγμή που η αξία του διαφοροποιείται ανάλογα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχει κατατεθεί και η προσδοκώμενη αξία του ελαχιστοποιείται στις πιο ανίσχυρες οικονομικά χώρες, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι παρά την ύπαρξη ενιαίου νομίσματος «ο καθένας έχει τα δικά του ομόλογα, τα δικά του χρέη».

Ο καθηγητής Οικονομικών καταφέρθηκε ενάντια στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF, ο οποίος δανείζεται από τις διεθνείς χρηματαγορές για να παρέχει οικονομική βοήθεια στις πτωχευμένες χώρες, επισημαίνοντας ότι η φύση του οδήγησε σε ντόμινο ήδη επιβαρυμένες οικονομικά χώρες, προκαλώντας αρνητικό κλίμα στις αγορές.

Σημείωσε μάλιστα, ότι ενώ η αμερικανική κυβέρνηση το 2008 επανακεφαλοποίησε εν μία νυκτί τις τράπεζες «με απαίσια αντιδημοκρατικό τρόπο», πείθοντας το Κογκρέσο να δώσει άλλα 8 τρις και μάλιστα χωρίς αυτά τα ποσά να φαίνονται στα βιβλία των ΗΠΑ ώστε αυτές να σωθούν, στην Ευρώπη άφησαν τις τράπεζες «μαύρες τρύπες». «Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι πτωχευμένο από το 2008», κατέληξε.