Στα τάρταρα ο υγιής ανταγωνισμός λένε έμποροι και βιοτέχνες του νομού

Λακωνικές αντιδράσεις στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων Επιστολή προς τους βουλευτές του νομού απέστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας,...
Παρασκευή, 16 Σεπτέμβριος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στα τάρταρα ο υγιής ανταγωνισμός λένε έμποροι και βιοτέχνες του νομού

Λακωνικές αντιδράσεις στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων
Επιστολή προς τους βουλευτές του νομού απέστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας, με θέμα την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, η οποία ξεκίνησε επί κυβερνήσεως του κ. Κώστα Καραμανλή και την επέκταση του ωραρίου καταστημάτων και τις Κυριακές και συνεχίζεται σήμερα με την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, μεταξύ άλλων επαγγελμάτων.

Υπογραμμίζοντας ότι το όλο σχέδιο απελευθέρωσης εξυπηρετεί, βάσει έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, τα μεγάλα συμφέροντα και στοχεύει στην ολιγοπώληση της ελληνικής οικονομίας, η Ομοσπονδία αντίκειται στην ήδη υπάρχουσα πρακτική «των γνωριμιών και διασυνδέσεων», όπως αναφέρει και μάλιστα στο όνομα της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

Εκφράζοντας δε, τις επιφυλάξεις τους ως προς το αν η κυβερνητικές αυτές επιλογές στοχεύουν στην πάταξη του μαύρου χρήματος, αφού όπως επισημαίνουν βάσει συγκεκριμένων στοιχείων χάνονται ετησίως 80 δις περίπου ευρώ από το παρεμπόριο, η Ομοσπονδία καταλήγει στην άποψη ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί πειθαναγκασμό, οδηγεί σε δήμευση περιουσιών και απώτερο στόχο έχει να παραδοθεί μια οικονομική δραστηριότητα σε χέρια λίγων.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τους σημειώνουν:
«Η απελευθέρωση  των επαγγελμάτων ξεκινά από τα ταξί και περιλαμβάνει άλλα επαγγέλματα που υποτίθεται ότι είναι κλειστά. Αλήθεια, ποιος είναι ο στόχος; Οι καλύτερες υπηρεσίες και η πάταξη του μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής που επικαλούνται οι κατά περίοδο υπουργοί; Μάλλον πρόκειται για την ολιγοπώληση της ελληνικής οικονομίας όπως έγινε με τα πολυκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα και στο κλείσιμο των πολλών μικρών επιχειρήσεων.

Εξάλλου, μέσα από την έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ,  φαίνεται ότι η ελληνική κοινωνία έχει πειστεί ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και οι παρεμβάσεις των ταξί, γίνονται προς εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων. Τον ίδιο σκοπό είχε η απελευθέρωση του ωραρίου επί κυβερνήσεως Καραμανλή. Και βέβαια, ορισμένα ΜΜΕ έπειθαν μερικούς αφελείς καταναλωτές ότι η απελευθέρωση του ωραρίου και λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή θα ήταν προς όφελός των,  αφού θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται υποτίθεται καλύτερα, ανεξάρτητα εάν είχαν άδειες τσέπες. Η κυβέρνηση όμως με τις εξαγγελλόμενες μεταρρυθμίσεις δεν περιέλαβε σε αυτές τη ρύθμιση που θα καταπολεμούσε το παραεμπόριο και την παραοικονομία, που με επίσημα στοιχεία χάνονται 80 δις. ευρώ το χρόνο.

Αναρωτιόμαστε μήπως μέσα από τις μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις βοηθάμε την Μέρκελ εισάγοντας, στην περίπτωση των αυτοκινητιστών, χιλιάδες οχήματα για ταξί με τις υποτίθεται δωρεάν άδειες.     
Έχοντας δε, ως γνώμονα και το γεγονός ότι ένα από τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η ολιγοπώλησή της και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας επί τη βάση “γνωριμιών” και “διασυνδέσεων”, δε θα θέλαμε να ενταθούν αυτά τα φαινόμενα και να πριμοδοτηθούν και με το παρόν νομοσχέδιο. Αυτά μας καταμαρτυρούν διεθνείς οργανισμοί και υπεύθυνοι θεσμικών φορέων.
Ας μη συμβάλει αυτό το νομοσχέδιο στην ακόμα μεγαλύτερη συγκεντροποίηση οικονομικών δραστηριοτήτων μέσα από δήμευση περιουσιών και κατασυκοφάντηση επαγγελματικών κλάδων, βιοπαλαιστών. Αυτοί δε, οι βιοπαλαιστές, ακόμα και με τις όποιες υπαρκτές η ανύπαρκτες “αμαρτίες” τους, δεν “παρκάρισαν” τις καταθέσεις τους στις κρίσιμες ώρες για τη χώρα σε ασφαλή λιμάνια στο εξωτερικό. Δεν “φούσκωσαν” τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, ούτε ευθύνονται για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Είναι άλλο ο εκσυγχρονισμός μιας επαγγελματικής δραστηριότητας ώστε να λειτουργεί ανταγωνιστικά και να παρέχει τις βέλτιστες υπηρεσίες στους πολίτες, και άλλο η δήμευση, ο πειθαναγκασμός και η κατασυκοφάντηση για να παραδοθεί μια οικονομική δραστηριότητα σε λίγα χέρια.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα