Επιστολή εμπόρων Πελ/σου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος

Εξυγίανση της οικονομίας στις πλάτες των μικρών επιχειρήσεων
Τρίτη, 06 Σεπτέμβριος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιστολή εμπόρων Πελ/σου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος

Οι έμποροι αντιδρούν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί στήριξης του τραπεζικού συστήματος και της απαιτούμενης βοήθειας που οι τράπεζες πρέπει να δώσουν μετά την παρέλευση όμως της κρίσης, εις βάρος όλων των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες πλέουν τα λοίσθια, κατόπιν και των έκτακτων φορολογικών επιβαρύνσεων.

Καυτηριάζουν δε, τις πρόσφατες εκφοβιστικές αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μίλησε για αυτόφωρες διαδικασίες που θα κινηθούν στο πλαίσιο είσπραξης οφειλών, ακόμα και για χρέη των 500 ευρώ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αφανισμό του κλάδου, μέχρι να επιτευχθούν τα προσδοκώμενα.

Καλώντας τον κ. Παπανδρέου να αλλάξει γραμμή πλεύσης, προτού οι έμποροι καταλήξουν άνεργοι επαίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφανιστούν, η Ομοσπονδία στρέφεται ενάντια στην «χαριστική» και «επιδεικτική» πολιτική του πρωθυπουργού ως προς τις τράπεζες, απαιτώντας μία κυβέρνηση, που μαζί με τους πολίτες θα βγάλουν τη χώρα απ’ το οικονομικό αδιέξοδο.

Συγκεκριμένα, στη σχετική επιστολή της, την οποία προσυπογράφει για τη Λακωνία ο εκπρόσωπος της ΟΕΣΠ και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Γεωργανές, η Ομοσπονδία αναφέρει:
«Κύριε πρωθυπουργέ,
Στην εθνική συνδιάσκεψη του κόμματός σας, το Σάββατο, σημειώσατε ότι: “Στηρίζουμε το τραπεζικό σύστημα, αλλά δεν ξεχνάμε υπερβολές και καταχρηστικές λογικές. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, η στήριξη δεν είναι λευκή επιταγή. Απαιτούμε μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση να παίξουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο στην οικονομία. Δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματα που μας δίνει η στήριξη στο τραπεζικό σύστημα”.
Με τα παραπάνω λόγια βάζετε ταφόπλακα στη μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση. Ζητάτε, “απαιτείτε” από το τραπεζικό σύστημα να παίξει τον αναπτυξιακό του ρόλο, αλλά “αφού εξομαλυνθεί η κατάσταση”.
Κύριε πρωθυπουργέ, όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση οι μικρές ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις θα αποτελούν παρελθόν. Πρέπει κάποια στιγμή να αφυπνιστείτε όλοι στην κυβέρνηση και να δείτε πού οδηγείτε τις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες, τις οικογένειές μας και τους εργαζόμενους σε μας. Μας κάνατε φτωχούς και μας ζητάτε από πάνω να πληρώνουμε για να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο η χώρα. Ζητάτε από μας να πληρώσουμε τώρα, με όλων των ειδών τις έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις που έχετε εφεύρει. Μάλιστα, μόλις προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επέτεινε το κλίμα φόβου και εκβιασμού, λέγοντας ότι θα κινηθούν αυτόφωρες διαδικασίες για είσπραξη οφειλών ακόμα και για χρέη από 500 ευρώ. Από την άλλη, ακούμε τις μεγαλοστομίες σας ότι τάχα δεν ξεχνάτε τις καταχρηστικές λογικές των τραπεζών, που τόσα και τόσα χρόνια, ενεργώντας με την ανοχή των κυβερνήσεων, αρνιόντουσαν και αρνούνται, ακόμα και σε αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων να υπακούσουν. Και ενώ ζητάτε από εμάς τους μικρούς επιχειρηματίες να καταβάλουμε φόρους επί φόρων, έκτακτες εισφορές κλπ, χαρίζεστε επιδεικτικά στις τράπεζες, “απαιτώντας” να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία, αλλά μετά την κρίση, και ταυτόχρονα εσείς τους βοηθάτε τώρα.
Όταν αποφασίσετε να απαιτήσετε από τις τράπεζες να παίξουν το ρόλο τους, δεν θα υπάρχει πραγματική οικονομία στα χέρια των μικρών ελλήνων επιχειρηματιών, για να στηρίξουν. Οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα έχουμε γίνει άνεργοι επαίτες.
Αλλάξτε γραμμή πλεύσης τώρα. Οι έλληνες επιχειρηματίες έχουμε ανάγκη από μια κυβέρνηση τολμηρή, αποφασιστική, με πυγμή και τόλμη. Μια κυβέρνηση που να μπορεί και να θέλει να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο, μαζί με τους πολίτες. Γιατί έτσι που πορεύεστε, ακόμα κι αν καταφέρετε να σώσετε τα δημόσια οικονομικά, είναι βέβαιο ότι θα έχετε αφανίσει όλους εμάς, τη μεσαία τάξη που είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία της χώρας».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα