Στο στόχαστρο της φορολογικής επιδρομής και τα διατηρητέα

Αναγκαία η διατήρηση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς Τη φορολογική μεταχείριση των ιδιοκτητών διατηρητέων ακινήτων είχε ως αντικείμενο ερώτηση προς τον...
Δευτέρα, 05 Σεπτέμβριος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο στόχαστρο της φορολογικής επιδρομής και τα διατηρητέα

Αναγκαία η διατήρηση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς
Τη φορολογική μεταχείριση των ιδιοκτητών διατηρητέων ακινήτων είχε ως αντικείμενο ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο που κατέθεσαν ο βουλευτής Λακωνίας κ. Γρηγόρης Αποστολάκος και ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Επισημαίνοντας την σημαντική, όπως αναφέρουν, οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών διατηρητέων κτισμάτων, αφού η επισκευή, συντήρηση και διατήρησή τους είναι δαπανηρότερη και διοικητικά πιο περίπλοκη λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων του νόμου, οι βουλευτές της ΝΔ υπογραμμίζουν ότι, παρά την ισχύουσα νομοθεσία περί «Προστασίας Αρχαιοτήτων-Πολιτιστικής Κληρονομιάς», αλλά και της «Κύρωσης της Σύμβασης για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ευρώπης», η μερική απαλλοτρίωση αφορά εξ ολοκλήρου τους ιδιοκτήτες.

Επίσης, οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ για κατάργηση της δυνατότητας μεταφοράς και πώλησης συντελεστή δόμησης, αλλά και η γενικότερη φορολογική πολιτική των φυσικών προσώπων για την ακίνητη περιουσία με την επιβολή ΦΑΠ, έρχονται να επιβαρύνουν επιπλέον, σύμφωνα με τους ερωτώντες, τους ιδιοκτήτες διατηρητέων.

Όσον αφορά δε, στη μείωση της αντικειμενικής αξίας των διατηρητέων ακινήτων κατά 20%, επισημαίνεται ότι αυτή ισχύει μόνο για όσους κληρονομούν, αγοράζουν ή αποδέχονται δωρεά διατηρητέου ακινήτου.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή τους και θεωρώντας δεδομένη την υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύσει την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί η εγκατάλειψή ή κατεδάφισή τους, αλλά και να επιτευχθεί τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό εάν τα διατηρητέα κτίσματα πρόκειται να διαχωριστούν από την συνολική μεταχείριση της ακίνητης περιουσίας των φυσικών προσώπων καταργώντας τον ΦΑΠ για τα ακίνητα αυτού του είδους, καθώς και αν προτίθεται να θεσπίσει τουλάχιστον την αυτοτελή φορολόγηση με τον κατώτερο συντελεστή 0,1% επί της αξίας τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα