Τροχοπέδη για το λακωνικό τουρισμό ο νέος ΦΠΑ

Αναπροσαρμογή στον κλάδο εστίασης ζητά από το Βενιζέλο ο Κ. Πανδής
Τετάρτη, 24 Αύγουστος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τροχοπέδη για το λακωνικό τουρισμό ο νέος ΦΠΑ

Έγγραφο διαμαρτυρίας για την αύξηση από 1ης Σεπτέμβρη του ΦΠΑ από 13% σε 23% απέστειλε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Κων/νος Πανδής.

Εκπροσωπώντας το σύνολο των μελών του Επιμελητηρίου Λακωνίας, ο πρόεδρος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα στον κλάδο εστίασης, τονίζοντας την ανισότητα που ισχύει στον τουριστικό τομέα με τις αυξομειώσεις του ΦΠΑ ανά επάγγελμα. «Είναι παράλογο κατά τη γνώμη μας να μιλάμε για τόνωση του τουρισμού μειώνοντας το ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις των καταλυμάτων από 11% σε 6,5% και την ίδια στιγμή να αυξάνεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στα επισιτιστικά επαγγέλματα. Και οι δύο κλάδοι ανήκουν στον τουρισμό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Παραμένοντας στον τομέα του τουρισμού, ο κ. Πανδής εκφράζει τη συνολική αντίθεση του Επιμελητηρίου Λακωνίας «σε κάθε επιπλέον επιβάρυνση του έλληνα επιχειρηματία, που παλεύει να επιβιώσει σε ένα έντονα αρνητικό για την επιχειρηματικότητα κλίμα», υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση στους έμμεσους φόρους θα έχει άμεσες συνέπειες και στον τουρισμό.

Αναφερόμενος δε στη Λακωνία, ένα νομό που στηρίζεται κατεξοχήν στην αγροτική παραγωγή, σημειώνει ότι εδώ και χρόνια παρατηρείται μία μείωση του αγροτικού εισοδήματος, προσθέτοντας ότι τώρα ακόμα περισσότερο με την οικονομική κρίση και με τα επιπλέον αυτά μέτρα της κυβέρνησης πλήττονται και οι τουριστικές επιχειρήσεις. «Οι ενέργειες αυτές θα οδηγήσουν σε δραματική μείωση του τζίρου και κατά συνέπεια απολύσεις προσωπικού, με αύξηση της ανεργίας, αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και λουκέτα σε πολλές από αυτές», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Πανδής.

Τονίζοντας, μάλιστα, ότι είναι κατανοητή η άποψη πως «όλοι θα πρέπει να βάλουμε το λιθαράκι μας για την έξοδο της χώρας από τη δεινή οικονομική της θέση» και αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον της πολιτείας, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας «μα αδυνατούμε να βρούμε στα μέτρα αυτά ψήγματα ανάπτυξης», ο κ. Πανδής αιτείται από τον υπουργό αναθεώρηση της απόφασης αύξησης του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις εστίασης που θα ισχύσει από 1ης Σεπτέμβρη.

Για αυξήσεις προειδοποιούν οι Καφεζαχαροπλάστες
Εξάλλου, ανοιχτή επιστολή για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ από 13 σε 23% εξέδωσε και το Σωματείο Καφεζαχαροπλαστών Σπάρτης.
Εναρμονιζόμενοι με τις απόψεις του κ. Πανδή, το Σωματείο καταγγέλλει τις πρακτικές που ακολουθούνται στο χώρο της οικονομίας με άμεσους αποδέκτες τους ίδιους από «ανεύθυνους πολιτικούς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, οι οποίες τους αναγκάζουν να απολογηθούν δημοσίως στους συμπολίτες μας «για τις χωρίς όνειδος εύκολες λύσεις των πολιτικών μας παραγόντων».

Αναφερόμενοι δε, στα αλλεπάλληλα πλήγματα που κατά καιρούς δέχτηκαν από τις κυβερνητικές πολιτικές στο χώρο της οικονομίας, χωρίς ωστόσο αυτές να επηρεάσουν την παρεχόμενη ποιότητα των υπηρεσιών τους αλλά και τις τιμές των προϊόντων τους, το Σωματείο ξεκαθαρίζει ότι η νέα αύξηση του ΦΠΑ, κατά δέκα ολόκληρες μονάδες, δεν αποτελεί προσωπική τους επιλογή, ωστόσο θα αναγκαστούν να την ενσωματώσουν στα προϊόντα τους, «για να μη βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους».

Συγκεκριμένα, στην ανοιχτή επιστολή τους αναφέρουν:
«Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα, στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες ποικιλότροπα. Αποτελούν σημεία συνάντησης νέων και μεγαλυτέρων, χώροι που αναπτύσσεται η οικογενειακή, κοινωνική και πολιτική μας συνείδηση. Είναι οι χώροι που διαμορφώνουν τάσεις και κρίνουν το πολιτικό γίγνεσθαι. Είναι οι χώροι συνάθροισης και ανταλλαγής απόψεων. Είναι οι χώροι που προσφέρουν χαρά και διασκέδαση, ευφορία αλλά και καταφύγιο.

Στους χώρους μας βιώνουμε όλοι εμείς που δραστηριοποιούμεθα στον τομέα αυτό, τις αλλαγές που διαφαίνονταν αλλά και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε. Γινόμαστε δέκτες των προβληματισμών των μεγαλυτέρων σε ηλικία αλλά και της ανασφάλειας της νεολαίας. Έχουμε στηρίξει, όσο ελάχιστοι κλάδοι, τον τόπο και τους συμπολίτες μας. Έχουμε οικονομικά υποστηρίξει την εκάστοτε δημοτική αρχή, αφού το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του δήμου προέρχεται από τις δικές μας εισφορές που αγόγγυστα καταβάλουμε. Επειδή οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, τα καταστήματα μας καταβάλλουν στο δήμο μέρος των ακαθάριστων εισπράξεων τους. Επιβαρυνόμαστε με δημοτικά τέλη, τέλη χρήσεως πεζοδρομίων κλπ, ποσά τα οποία ο δήμος χρησιμοποιεί για το γενικότερο τοπικό συμφέρον.

Στις επιχειρήσεις μας απασχολούμε τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων στην πόλη μας. Στις επιχειρήσεις μας στηρίζει την ύπαρξη του και το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων επιχειρήσεων που λειτουργούν. Οι επιχειρήσεις μας αντανακλούν την άνθιση ή τον μαρασμό της περιοχής μας.
Έχοντας επίγνωση των χαλεπών καιρών και παρά τις διαρκείς αυξήσεις των λειτουργικών μας δαπανών, απορροφήσαμε επανειλημμένως τις αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, των ενοικίων, των τελών, των εισφορών, του κόστους των πρώτων υλών αλλά και των υπηρεσιών και τέλος δυο αυξήσεις ΦΠΑ, χωρίς να μετακυλήσουμε τις αυξήσεις αυτές στους πελάτες μας, ανεβάζοντας τα τιμολόγια μας.
Ελαχιστοποιήσαμε τα ποσοστά κέρδους μας γιατί συνειδητοποιούμε τις θυσίες που όλοι πρέπει να πραγματοποιήσουμε. Υπήρξαμε θύματα της εγκληματικής και πλασματικής αύξησης των τιμών των ακινήτων που οδήγησε πολλούς από εμάς σε λουκέτο. Υπήρξαμε θύματα της εγκληματικής και ανεξέλεγκτης ανόδου των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών. Είμαστε όμηροι των Τραπεζικών Εταιρειών γιατί και εμείς, όπως και οι περισσότεροι συμπολίτες μας, αναγκασθήκαμε να δανεισθούμε για να επιβιώσουμε. Καταφέραμε όμως όλα αυτό να μην επηρεάσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε αλλά και τις τιμές μας.

Η τελευταία όμως αύξηση του ΦΠΑ στον χώρο μας, αύξηση κατά 10 ολόκληρες μονάδες, αύξηση που έγινε με καθαρά βραχυπρόθεσμα, εισπρακτικό κριτήρια και καθόλου αναπτυξιακή προοπτική, μας αναγκάζει, προκειμένου να μην χρεοκοπήσουμε, να αυξήσουμε τις τιμές των ειδών που προσφέρουμε. Στην αύξηση αυτή συρόμεθα και δεν αποτελεί επιλογή μας. Στην αύξηση αυτή εξαναγκαζόμεθα για να μην βάλουμε λουκέτο στα καταστήματα μας. Με την αύξηση αυτή ελπίζουμε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας στον χώρο μας και να μην συμβάλουμε και εμείς στις στρατιές ανέργων που οι ανεύθυνοι πολιτικοί, δημιούργησαν».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα