Διαμαρτύρονται οι έμποροι στο Βενιζέλο

Δραματικές οι συνέπειες στην αγορά από την «κατάρρευση» της οικοδομής Επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ....
Δευτέρα, 01 Αύγουστος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διαμαρτύρονται οι έμποροι στο Βενιζέλο

Δραματικές οι συνέπειες στην αγορά από την «κατάρρευση» της οικοδομής
Επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και στους αναπληρωτές υπουργούς απέστειλε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες στην αγορά από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Καθιστώντας σαφή την σύνδεση της οικοδομικής δραστηριότητας με το εμπόριο, η Ομοσπονδία σημειώνει στην επιστολή της, ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και οι συνεχείς φοροεισπρακτικές πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους επιχειρηματίες και σε καθίζηση την οικοδομική δραστηριότητα, συμπαρασύροντας δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους και επιχειρήσεις.
Όσον αφορά στις περιφέρειες Πελ/σου και Δυτ. Ελλάδας, η Ομοσπονδία παρατηρεί, πως ο κλάδος της οικοδομής αποτελεί «ατμομηχανή» για την οικονομία, ενώ παράλληλα σημειώνει τη δραματική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας που έχει επέλθει τα τελευταία 7 έτη.

Παραθέτοντας δε, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, προς επαλήθευση των ισχυρισμών της, αναφέρει:
«Πιο συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο τον Ιανουάριο του 2004 είχαν εκδοθεί 404 οικοδομικές άδειες ενώ τον Ιανουάριο του 2011 μόλις 139. Παρατηρείται δηλαδή πτώση της τάξης του 66%. Στην Δυτική Ελλάδα από τις 322 άδειες τον Ιανουάριο του 2004  φτάνουμε στις 108 άδειες τον αντίστοιχο μήνα του 2011,σημειώνοντας πτώση 66%. Τέλος στα Ιόνια νησιά από τις 174 τον Ιανουάριο του 2004, έχουμε τον αντίστοιχο μήνα του 2011 52 , πτώση της τάξης του 70%.
Τα στοιχεία αυτά της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύουν ξεκάθαρα την σοβαρότητα του προβλήματος και γίνεται άμεσα αντιληπτό, ότι η τεράστια πτώση του κλάδου της οικοδομής έχει οδηγήσει  δεκάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από αυτήν στον αφανισμό και χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν».

Παράλληλα, η Ομοσπονδία στην επιστολή της καταγγέλλει την πρακτική των τραπεζών να μη χορηγούν δάνεια, παρά το γεγονός ότι ενισχύθηκαν με κρατικές επιχορηγήσεις. Μάλιστα, θεωρεί «το κλείσιμο της στρόφιγγας» των τραπεζών ως τον κυριότερο λόγο μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς όπως υπογραμμίζει, το 80% των οικοδομών παλαιότερα ολοκληρωνόταν με δανειοδότηση.

Την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση για τον κλάδο της οικοδομής έρχεται να επιδεινώσει, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της περιφέρειας, καθώς και ο φόβος και η αβεβαιότητα για το αύριο, ενώ παραθέτοντας τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προσθέτει:
«Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, αναγνωρίζει την δυσκολία των καταστάσεων και επιμένει:
 - Στην προώθηση ενός ουσιαστικού προγράμματος για την περιφέρεια μας, το οποίο να έχει στόχο την ανάπτυξη. Παράλληλα με τις συζητήσεις για το δημόσιο χρέος, πρέπει να παρθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα και οι ενέργειες που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο.
- Στην αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος ώστε να είναι δίκαιο, σταθερό, απαλλαγμένο από πολιτικές που έχουν στόχο και μόνο την είσπραξη φόρων από αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Η οικοδομική δραστηριότητα είναι φορτωμένη με δυσβάστακτους φόρους, που λειτουργούν άκρως κατασταλτικά στην ανάπτυξη της. Δεν μπορεί να νεκρώνουν τόσα επαγγέλματα που κινούνται γύρω από αυτήν την δραστηριότητα, μόνο και μόνο για εισπρακτικούς σκοπούς.
- Τέλος, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, εμμένει στο πολύ ουσιαστικό ζήτημα της πραγματικής οικονομίας εκ μέρους των τραπεζών. Καλούμε την κυβέρνηση να προβεί σε πειθαναγκαστικές ενέργειες για την συνέχιση της δανειοδότησης, ώστε να αντιμετωπιστεί η πλήρης “καθίζηση” της αγοράς και το στέγνωμα ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα