Παρέμβαση στη Βουλή για τα διόδια: Υψηλό το κόστος μετακινήσεων στους αυτοκινητοδρόμους

Για αθέτηση κυβερνητικών δεσμεύσεων όσον αφορά στη μείωση της τιμής των διοδίων στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους έκανε λόγο σε δηλώσεις του,...
Τρίτη, 26 Ιούλιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρέμβαση στη Βουλή για τα διόδια: Υψηλό το κόστος μετακινήσεων στους αυτοκινητοδρόμους

Για αθέτηση κυβερνητικών δεσμεύσεων όσον αφορά στη μείωση της τιμής των διοδίων στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους έκανε λόγο σε δηλώσεις του, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, καταθέτοντας παράλληλα σχετική επερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Ραγκούση.

Συγκεκριμένα, ο λάκωνας βουλευτής ανέφερε, ότι από τον περασμένο Μάρτιο, ο τότε υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας είχε εξαγγείλει ότι θα ανελάμβανε την πρωτοβουλία για τη μείωση των υψηλών τιμών των διοδίων. Η μείωση αυτή, όπως είχε αναφέρει ο κ. Ρέππας, θα επιτυγχανόταν μέσα από συνομιλίες και σχετικές συμφωνίες με τις ανάδοχες εταιρείες που έχουν αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση των αυτοκινητοδρόμων, λαμβάνοντας και το κόμιστρο των διοδίων.

«Ωστόσο ήδη βρισκόμαστε στο μέσον του καλοκαιριού, λίγο πριν την μεγάλη έξοδο για τις διακοπές του Αυγούστου και η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υποδομών δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Καμιά μείωση δεν έχει γίνει στις τιμές των διοδίων, ενώ αντιθέτως έχουν αυξηθεί, γεγονός που σε συνδυασμό με την  υψηλή τιμή της βενζίνης, έχουν κάνει απαγορευτικές τις μετακινήσεις των πολιτών στις εθνικές οδούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης.

Παράλληλα, ο βουλευτής Λακωνίας σημείωσε το υψηλό κόστος μετακίνησης με αυτοκίνητο από την Αθήνα στο νομό μας, καθώς όπως ανέφερε «κάποιος πρέπει να καταβάλλει μόνο για την διέλευση του από τους σταθμούς των διοδίων πάνω από είκοσι ευρώ και συγκεκριμένα: 3,10 ευρώ στα διόδια Κορίνθου ή Ελευσίνας, 2,30 ευρώ στα διόδια της Νεστάνης και 2,40 ευρώ στα διόδια του Σπαθοβουνίου. Εάν δε, χρησιμοποιήσει και την Αττική οδό πληρώνει επιπλέον 2,80 ευρώ».

Ο λάκωνας βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης της υπουργικής εξαγγελίας πριν τις διακοπές του Αυγούστου, ενώ σημείωσε πως η συμβολή των ελλήνων οδηγών στην κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών αυτοκινητόδρομων πρέπει να συνάδει και με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας και κατ’ επέκταση των πολιτών.

Συγκεκριμένα ο κ. Δαβάκης δήλωσε:
«Το οικονομικό περιβάλλον όταν υπεγράφησαν οι συμβάσεις παραχώρησης για την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων ήταν εντελώς διαφορετικό από το σημερινό, όπου το εισόδημα της συντριπτικής πλειονότητας των ελλήνων έχει μειωθεί και βαίνει διαρκώς μειούμενο, λόγω της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Οφείλει λοιπόν η Πολιτεία, να δει και την κοινωνική πλευρά του ζητήματος και να προσπαθήσει σε συνεργασία με τις εταιρείες λειτουργίας των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, να βρει  εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης των οδικών έργων που αυτές έχουν αναλάβει. Οι εταιρείες αυτές, πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε μειώσεις του κόστους διέλευσης των οδηγών, ενώ το κράτος οφείλει παράλληλα, να προσφέρει φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα στις εταιρίες αυτές, ούτως ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους κατέθεσα σήμερα σχετική ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Ραγκούση, με την οποία ζητώ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποδομών, να προχωρήσει σε συμφωνία με τις ανάδοχες εταιρίες που διαχειρίζονται τους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε σημαντική μείωση στις τιμές των διοδίων στις εθνικές οδούς».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα