Στο «κόκκινο» η υπερχρέωση των νοικοκυριών: Αναγκαία η λήψη μέτρων από την Πολιτεία

Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών από τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων, ζήτησε με...
Δευτέρα, 25 Ιούλιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο «κόκκινο» η υπερχρέωση των νοικοκυριών: Αναγκαία η λήψη μέτρων από την Πολιτεία

Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών από τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων, ζήτησε με παρέμβαση του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Με ερώτηση που απηύθυνε στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο λάκωνας βουλευτής άσκησε δριμεία κριτική στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που, όπως τόνισε, έχει οδηγήσει σε μειωμένα εισοδήματα και σε απόγνωση τους έλληνες πολίτες, ενώ πρόσθεσε πως παρά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, η εκάστοτε κυβέρνηση έχει στη διάθεση της εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των νοικοκυριών.

Όσον αφορά στα δάνεια, ο κ. Δαβάκης σημείωσε πως αυτά τείνουν να γίνουν δυσβάσταχτα, καθώς «οι δανειζόμενοι καλούνται τώρα να τα εξοφλήσουν σε μια περίοδο που πολλοί, όχι μόνο έχουν υποστεί μείωση των αποδοχών τους, αλλά ακόμα χειρότερα, έχουν χάσει και τη δουλειά τους».

Ο λάκωνας βουλευτής επίσης, κατηγόρησε τις τράπεζες, οι οποίες, παρά τη δυσοίωνη κατάσταση στα ελληνικά νοικοκυριά, δεν έχουν πράξει παρά ελάχιστα, προκειμένου να τα βοηθήσουν σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ παράλληλα πρόσθεσε:
«Από τα στοιχεία που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας οι τράπεζες το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν προβεί σε αυξήσεις επιτοκίων, που υπερβαίνουν ακόμα και το 2%, σε πολλά τραπεζικά προϊόντα. Μάλιστα, με αφορμή τις αυξήσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι τράπεζες αυξάνουν το κόστος δανεισμού πολύ περισσότερο, με σκοπό να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τα περιθώρια του κέρδους τους.
Η τακτική αυτή των τραπεζών, όπως είναι φυσικό, έχει φέρει σε απόγνωση τα νοικοκυριά. Οι “δημόσιες” τράπεζες όμως οφείλουν να εμφανίζουν ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο και χρέος της κάθε κυβέρνησης είναι να φροντίζει γι’ αυτό». 
Υποστηρίζοντας δε, πως οι ενέργειες της κυβέρνησης δεν πρέπει να εξαντληθούν στην αναστολή μόνο των πλειστηριασμών και στην εφαρμογή ενός νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο κ. Δαβάκης πρότεινε την απορρόφηση των όποιων αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ από τις τράπεζες που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται από το κράτος, καθώς και την επιμήκυνση των δανείων με την ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο λάκωνας βουλευτής ρώτησε την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου για τις ενέργειες, στις οποίες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να ανακουφισθούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από τα επιτόκια δανεισμού και τις δόσεις των τραπεζών.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα