Σε ικανοποιητικά επίπεδα το πρώτο διάστημα εκπτώσεων στη Σπάρτη

Επιτακτικότερη από ποτέ η πάταξη του παρεμπορίου Έγγραφο στους δημάρχους της περιφέρειας, αναφορικά με τις διαδικασίες πάταξης του παράνομου πλανόδιου...
Πέμπτη, 21 Ιούλιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Επιτακτικότερη από ποτέ η πάταξη του παρεμπορίου
Έγγραφο στους δημάρχους της περιφέρειας, αναφορικά με τις διαδικασίες πάταξης του παράνομου πλανόδιου εμπορίου, απέστειλε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς.

Απαριθμώντας τις διατάξεις πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για την πάταξη του εμπορίου, η Ομοσπονδία ζητά από την τοπική αυτοδιοίκηση την κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών και την εφαρμογή των νέων μεθόδων, προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο.

Η σχετική επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμε  κ. δήμαρχε
Ύστερα από μακροχρόνιες πιέσεις του νομίμου στεγασμένου ελληνικού εμπορίου προς τις αρμόδιες αρχές, τελικά ψηφίσθηκε ο νόμος 3982 /2011 (ΦΕΚ 143/ 17-6-2011) “Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών  και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις”, με το οποίον επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο μέχρι σήμερα νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του εμπορίου και της αγοράς και εφαρμόζονται νέες μέθοδοι, όσον αφορά στον τρόπο πάταξης του παρεμπορίου.

Το παρεμπόριο ανέκαθεν αποτελούσε πρόβλημα για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Με την διοχέτευση στην αγορά δεκάδων χιλιάδων παράνομων προϊόντων, αφενός δεν αποδίδεται φόρος στο κράτος με αποτέλεσμα την μείωση των εσόδων και αφετέρου, οι αμφίβολης ποιότητας απομιμήσεις προϊόντων, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Με τις νέες διατάξεις:
- Κάθε είδους εμπορεύματα που διακινούνται στην αγορά με οποιονδήποτε τρόπο, είτε συνιστούν απομιμήσεις, είτε αυτός που τα διακινεί δεν διαθέτει την απαραίτητη άδεια, είναι υποχρεωτικό να καταστρέφονται με ευθύνη της Τοπικής Δημοτικής Αρχής.
- Η κατάσχεση των παράνομων προϊόντων, θα γίνεται από τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και της Δημοτικής Αστυνομίας με συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου χρειάζεται. Η κατάσχεση των εμπορευμάτων μπορεί να γίνει και ακόμα και σε κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους περιλαμβανομένων και αυτοκινούμενων μέσων. Η καταστροφή των εμπορευμάτων γίνεται άμεσα και επιτόπου με κάθε πρόσφορο μέσο. Τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών, καθώς και η Δημοτική Αστυνομία, αποκτούν αρμοδιότητες ΣΔΟΕ.
- Δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, είναι επιβεβλημένο να κινητοποιήσετε τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να υπάρξει απόλυτη εφαρμογή του νόμου άμεσα. Η κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών και η εφαρμογή των νέων μεθόδων, θα βοηθήσει στην εξάλειψη του φαινομένου του παρεμπορίου, το οποίο ταλαιπωρεί επί σειρά ετών επιχειρήσεις, καταναλωτές και το κράτος. Οι νέες διατάξεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο υποστήριξης της αδυναμίας  πάταξης του παρεμπορίου από πλευράς των αρχών. Είναι πλέον καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης.
Περιμένουμε να μας ενημερώσετε για τις αποφάσεις και τις ενέργειες που θα υλοποιήσετε σχετικά με το θέμα αυτό».

Το ζήτημα του παρεμπορίου στην πόλη μας έθιξε με δηλώσεις του στο «ΛΤ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Γεωργανές.
Μιλώντας για ένα θέμα που τον τελευταίο καιρό έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις, ο πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι «από τη στιγμή που οι έλεγχοι πέρασαν στα χέρια των δήμων, η κατάσταση έχει δυσχεράνει». Απέδωσε δε, το γεγονός, στο μειωμένο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, στην έλλειψη της απαραίτητης τεχνογνωσίας και υποδομών, καθώς επίσης στην απαιτούμενη διάθεση αλλά και πολιτική βούληση αντιμετώπισης ενός σοβαρότατου ζητήματος που καθημερινά πλήττει τον κλάδο των επιχειρήσεων.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Γεωργανές, ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης βρίσκεται σε μόνιμη και διαρκή επαφή με το δήμο, αποστέλλοντάς του τις σχετικές διατάξεις για το παρεμπόριο, ευελπιστώντας σε εντατικότερους ελέγχους και ουσιαστικότερη εφαρμογή των νόμων, καθώς, όπως ανέφερε, οι μέχρι τώρα προσπάθειες, δεν έχουν αποδώσει τους επιθυμητούς καρπούς. Τόνισε μάλιστα, ότι όσο η κρίση μεγαλώνει, τόσο θα αυξάνεται και το παράνομο πλανόδιο εμπόριο, με άμεση επίπτωση στο ίδιο το κράτος, αφού οι φόροι που καταβάλλονται από τις νόμιμες επιχειρήσεις θα μειωθούν δραματικά.
Αναφορικά με το θέμα των εκπτώσεων που σήμερα «κλείνουν» μία εβδομάδα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα επίπεδα που κινήθηκε η αγορά το πρώτο διάστημα, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος στέκεται αλληλέγγυος στο σπαρτιατικό κοινό, προσφέροντας καλές τιμές στα προς πώληση προϊόντα. 
«Ο κόσμος ψάχνει αυτή την εποχή ποιοτικά προϊόντα σε καλές τιμές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο Σύλλογος προσδοκά στη συνέχιση της σταθερής αυτής ροής, ώστε οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν και να υπάρξει ανάκαμψη συγκριτικά με το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, το οποίο και χαρακτήρισε «κακό».
Με την ελπίδα οι εκπτώσεις να προσελκύσουν το ευρύτερο κοινό και το επόμενο διάστημα, ο κ. Γεωργανές δήλωσε ότι ο κλάδος θα είναι ευχαριστημένος αν προσεγγίσει τα περσινά επίπεδα που σημείωσε η αγορά κατά το ίδιο διάστημα, επισημαίνοντας ότι η στήριξη της τοπικής οικονομίας είναι επιβεβλημένη ιδιαίτερα τους δύσκολους καιρούς που βιώνει η χώρα μας και κάθε έλληνας πολίτης ξεχωριστά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα