Διπλασιάστηκε η εγγεγραμμένη ανεργία στην περιφέρεια Πελοποννήσου

Αύξηση 9% σημείωσαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2010 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με...
Τετάρτη, 01 Δεκέμβριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διπλασιάστηκε η εγγεγραμμένη ανεργία στην περιφέρεια Πελοποννήσου

Αύξηση 9% σημείωσαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2010 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, την ίδια ώρα που το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ανερχόμενο από το χαμηλό για τα δεδομένα της χώρας 5,1% το 2009 στο 10% το 2010.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει η Data RC για τη μηνιαία εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 26.434 άτομα, έναντι 24.252 τον Σεπτέμβριο, εκ των οποίων το 85,1% (δηλαδή 26.434 άτομα) αναζητούν ενεργά εργασία, ενώ 3.944 (14,9%) έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να βρουν εργασία μέσω των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.

Επεξεργαζόμενη τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, η Data RC παρατηρεί ότι σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα οι εγγεγραμμένοι αναζητούντες εργασία αυξήθηκαν κατά 1.054 άτομα, δηλαδή κατά 4,9%, και οι εγγεγραμμένοι μη αναζητούντες εργασία κατά 1.128 άτομα (40,1%). Στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου παρατηρούνται σημαντικές διακυμάνσεις όσον αφορά τον αριθμό των ανέργων που αναζητούν εργασία, συμβαδίζοντας με την αντίστοιχη εικόνα σε επίπεδο χώρας. Eτσι, η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο, ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο (-5,05%).

Το 33,6% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ είναι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 51% στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όσον αφορά τις ροές εισόδου και εξόδου από την απασχόληση, σύμφωνα με την Data RC, τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν 6.508 απολύσεις, λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή οικειοθελείς αποχωρήσεις, την ίδια ώρα που πραγματοποιήθηκαν μόλις 2.846 προσλήψεις. Ετσι το ισοζύγιο είναι έντονα αρνητικό, με καθαρή μεταβολή 3.662 λιγότερες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο. Και τον Σεπτέμβριο είχε σημειωθεί επίσης σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας κατά 2.750 θέσεις. Έτσι η καθαρή απώλεια 6.412 θέσεων μέσα σε μόλις δύο μήνες είναι εντυπωσιακή, ενώ από την αρχή του έτους η συνολική μεταβολή των θέσεων εργασίας είναι αρνητική κατά 2.796 θέσεις. Το φαινόμενο οφείλεται κατά ένα μέρος στη λήξη της τουριστικής περιόδου (αφορά δηλαδή προσλήψεις που είχαν γίνει νωρίτερα το 2010 για συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης) και κατά ένα μέρος σε πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Τέλος, η Data RC σημειώνει ότι το ποσοστό ανεργίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Aρχής που αναφέρονται στον Αύγουστο, διπλασιάστηκε, ανερχόμενο στο 10%, από 5,1% τον Αύγουστο του 2009. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τα τελευταία πέντε έτη, από τον Αύγουστο του 2005, οπότε και είχε σημειωθεί ποσοστό ανεργίας 10,3%.
                                                                                                                  Πηγή: Μαρία Μπέλμπα-express.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα