Έτοιμη η πρώτη φάση ψηφιοποίησης ΓΑΚ

Στο διαδίκτυο αρχεία της Λακωνίας
Παρασκευή, 01 Οκτώβριος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας ψηφιοποίησης των αρχείων του νομού μας ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία, τονίζοντας ότι όλοι οι πολίτες και οι ερευνητές μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο υλικό μέσω του διαδικτύου.
Συγκεκριμένα, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Νομού  Λακωνίας διαθέτουν πλέον στο κοινό ψηφιοποιημένα τα αρχεία των συμβολαιογράφων Οιτύλου (1837-1848), Βοιών (1845-1849), Μυστρά (1867-1897), και των Σπάρτης Κων/νου Δημόπουλου (1863-1875), Κυριάκου Μαρουδή (1861) και  Νικολάου Πηλάλα (1848-1854, 1859).
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, τα Αρχεία Λακωνίας είναι ανοικτά όπως και τα ΓΑΚ σε όλη την Ελλάδα και εξασφαλίζουν ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στο δημόσιο έγγραφο, με τις δεσμεύσεις που επιβάλλει ο σχετικός νόμος (1946/1991) και οι περιορισμοί της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
«Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, στη διάδοση της ιστορικής πληροφορίας, στην εξοικείωση όλων των πολιτών με το ιστορικό έγγραφο και στην ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς», αναφέρει η προϊσταμένη των ΓΑΚ Νομού Λακωνίας δρ. Καλλιόπη Γαβαλά, επισημαίνοντας ότι τώρα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πλοηγηθούν στο υλικό μέσω του δυναμικού συστήματος διαχείρισης αρχειακών δεδομένων «@ρχειομνήμων», στην ιστοσελίδα http://gak.lak.sch.gr. και θα έχουν πρόσβαση στα αρχειακά τεκμήρια που αποτελούν τις πηγές της ιστορίας.
Η ψηφιοποίηση των Αρχείων επετεύχθη μέσω της ένταξης του Προγράμματος «Ανάπτυξη ολοκληρωμένων ψηφιακών Πολιτιστικών Συλλογών των Γενικών Αρχείων του Κράτους» στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»), το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα