Στα «σκουπίδια» η μελέτη των 700.000 ευρώ του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων;

Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΤΕΔΚ νομού Λακωνίας προχθές το μεσημέρι, με θέμα τη γνωμοδότηση για τη μελέτη επικαιροποίησης...
Παρασκευή, 24 Σεπτέμβριος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στα «σκουπίδια» η μελέτη των 700.000 ευρώ του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων;

Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΤΕΔΚ νομού Λακωνίας προχθές το μεσημέρι, με θέμα τη γνωμοδότηση για τη μελέτη επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης των Αποβλήτων της περιφέρειας Πελοποννήσου. Τη μελέτη παρουσίασε ο χημικός-περιβαλλοντολόγος και πρόεδρος της εταιρείας ΕΠΕΜ κ. Ανδρέας Λουκάτος που έχει αναλάβει την εκπόνησή της.
Ανατροπή των όσων μέχρι σήμερα ισχυριζόταν ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Λακωνίας σχετικά με την σκοπιμότητα, τις ενέργειες αλλά και τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί στη διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό μας, έφερε ο μελετητής που κλήθηκε να παρουσιάσει ενώπιον των δημάρχων τον περιφερειακό σχεδιασμό.
Κατακεραυνώθηκαν οι παριστάμενοι στο άκουσμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί από την Περιφέρεια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Ασήμι Δ. Κροκεών, αφού δεν έχει προηγηθεί  ένα Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης των Απορριμμάτων που θα είχε εντάξει όλες τις βασικές του αρχές (Διαλογή απορριμμάτων στην πηγή, Ανακύκλωση, Λιπασματοποίηση, Επαναχρησιμοποίηση, κλπ) με σκοπό την μείωση των οργανικών αποβλήτων. Μόνο αν είχε ακολουθηθεί βιοαποδόμηση, θα μιλούσαμε για υπόλειμμα που θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ.
Ο κ. Λουκάτος διευκρίνισε μάλιστα ότι η ανακύκλωση με τον τρόπο και στο βαθμό που εφαρμόζεται στη Λακωνία δεν αρκεί, καθώς δεν ακολουθείται επεξεργασία των αποβλήτων πχ. με δημοτική ή οικιακή κομποστοποίηση, ώστε να υπάρξει υπόλειμμα. Πρόσθεσε δε, ότι αυτό όφειλαν να το γνωρίζουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή Οδηγία του 1999, όσο και το νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 2939/2001 όπως και οι σχετικές ΚΥΑ ορίζουν ρητά ότι δεν πρέπει να ενταφιάζεται απόβλητο που δεν έχει υποβληθεί προηγουμένως σε επεξεργασία.
Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε αυτή η εξέλιξη, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων νομού Λακωνίας καλείται να εξηγήσει για ποιο λόγο δαπανά περίπου 700.000 ευρώ σε μελέτη για δημιουργία ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ κλπ. που δημοπράτησε και ανέθεσε τον Ιούνιο του 2010.
Γιατί οι ΟΤΑ τόσα χρόνια δεν εφάρμοσαν ένα Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης των Απορριμμάτων στο πλαίσιο της νομοθεσίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες στην Ευρώπη με επιτυχία;
Γιατί περιοριστήκαμε στην προσωρινή λύση της δεματοποίησης με μοναδικό σκοπό την αποφυγή δυσβάστακτων προστίμων 34.000 ευρώ ημερησίως από τη λειτουργία οποιασδήποτε παράνομης χωματερής στη χώρα;
Αρκεί ο προτεινόμενος μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της διαχείρισης των σκουπιδιών, που παρουσιάσθηκε από τον μελετητή, ώστε να μην έρθουμε και πάλι αντιμέτωποι με το πρόβλημα;
Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τους δημάρχους στην ΤΕΔΚΛ, ο κ. Χατζημιχάλης είχε ξεκαθαρίσει απόλυτα ότι «η διαχείριση των σκουπιδιών είναι αποκλειστική ευθύνη των ΟΤΑ και των Φορέων Διαχείρισης». Πρόσθεσε δε, ότι «είναι λάθος η λογική που μεταθέτει την ευθύνη τους στην Πολιτεία, είτε λέγεται Κυβέρνηση, είτε Περιφέρεια».

Τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια
Η απόφαση των Αυτοδιοικητικών και Οικολογικών Κινήσεων, καθώς και άλλων συλλόγων, φορέων και ομάδων, που συμμετείχαν στις διεργασίες και στη συνάντηση της Τρίπολης, στις 28 Απριλίου, σχετικά με την Τροποποίηση/Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρει χαρακτηριστικά:
Το «Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» είχε εγκριθεί από τη Δ/νση Περιβάλλοντος Χωροταξίας της Περιφέρειας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 50910/2727/03 [ Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης ], με απόφαση της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Αγγέλας Αβούρη στις 10 Φεβρουαρίου 2005. Η διάρκεια ισχύος του ήταν πενταετής, επομένως ο ΠΕΣΔΑ έπαψε να ισχύει από τις 10 Φεβρουαρίου 2010.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από τα έργα και τις δράσεις που προέβλεπε ο ΠΕΣΔΑ 2005 δεν υλοποιήθηκε τίποτε (εκτός από την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση μερικών δευτερευούσης σημασίας χωματερών) ! Και προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα: ΓΙΑΤΙ; Έλειψαν οι αναγκαίοι πόροι, αδράνησε η Περιφέρεια, αδιαφόρησαν οι ΟΤΑ; Δεν αποτελούσε άραγε ο ΠΕΣΔΑ το πλαίσιο συμφωνίας αν όχι ομοφωνίας μεταξύ Περιφέρειας και ΟΤΑ, για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων για την 5ετία 2005 - 2009; Προσπάθησαν οι ως άνω αρμόδιοι φορείς, αλλά προσέκρουσαν σε κοινωνικές αντιδράσεις; Και αν συνέβη το τελευταίο, οι κοινωνικές αντιδράσεις ήσαν δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες;
Οι ΟΤΑ, οι Σύνδεσμοι όσο και –πρωτίστως- η Γεν. Γραμματεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως προϊσταμένη των ΟΤΑ Αρχή, οφείλουν να εκτιμήσουν την πενταετή πορεία τους επί του προκειμένου και να δώσουν πειστικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα που σηματοδοτούν μία παταγώδη αποτυχία τους, αναφορικά με την αντιμετώπιση ενός οξύτατου και χρονίζοντος κοινωνικού και περιβαλλοντικού προβλήματος της Περιφέρειας.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti