Ο Φούρκας στη Μαραθόλακα Μεσσηνίας

Υπό σκέψη ο «ΘΗΣΕΑΣ» και για τη Λακωνία
Τρίτη, 21 Σεπτέμβριος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο Φούρκας στη Μαραθόλακα Μεσσηνίας

Εμμένοντας στη διεκδίκηση σημαντικών έργων για την πόλη μας παραμερίζοντας το προσωπικό όφελος του προεκλογικού αγώνα, ο νομάρχης Λακωνίας και υποψήφιος δήμαρχος Σπάρτης επισκέφθηκε το ΧΑΔΑ Μαραθόλακας.
Με σκοπό την ενημέρωση για το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» αλλά και το ενδεχόμενο εγκατάστασης ενός ανάλογου συστήματος στην περιοχή μας, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του νομάρχη Λακωνίας κ. Κ. Φούρκα στο ΧΑΔΑ Μαρθόλακας, την περασμένη Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου.
Ο κατασκευαστής της μονάδας και εκπρόσωπος της εταιρείας Soukos Robots κ. Κωνσταντίνος Σούκος αλλά και οι φορείς του γειτονικού δήμου, ενημέρωσαν το νομάρχη Λακωνίας για το σύστημα «ΘΗΣΕΑΣ» που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί πιλοτικά στο ΧΑΔΑ Μαραθόλακας, ο οποίος δέχεται απορρίμματα της Καλαμάτας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο οικολογικό σύστημα ψυχρής επεξεργασίας και ανακύκλωσης αστικών στερεών απορριμμάτων που φιλοδοξεί να καταργήσει τους ΧΥΤΑ, τις θερμικές μεθόδους επεξεργασίας απορριμμάτων και τους δεματοποιητές, ενώ παράλληλα διευκολύνει τις μεθόδους ανακύκλωσης. Το όλο σύστημα είναι κινητό, ενώ η μονάδα επεξεργασίας βρίσκεται τοποθετημένη σε τρία αυτοκινούμενα οχήματα. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι ολόκληρη η μονάδα μαζί με τους κινητούς χώρους αποθήκευσης, δεν απαιτεί χώρο μεγαλύτερο των τεσσάρων στρεμμάτων.
Το σύστημα «ΘΗΣΕΑΣ» διαχωρίζει τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα εισερχόμενα απόβλητα και στη συνέχεια μετατρέπει τα εναπομείναντα απορρίμματα, με ψυχρή επεξεργασία, σε ένα ακίνδυνο τελικό προϊόν άοσμο, σταθεροποιημένο, απαλλαγμένο από μικροβιακό φορτίο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη πρώτη ύλη για παραγωγή ενέργειας σε εργοστάσια, θερμοκήπια, αγροτικές μονάδες κλπ. Κατά την παραπάνω διαδικασία αφαιρούνται επίσης τα υγρά απόβλητα και επαναχρησιμοποιούνται στο τελικό προϊόν, απαλλαγμένα από βαρέα μέταλλα και επιβλαβείς ουσίες.
Τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα του συστήματος είναι ότι επεξεργάζεται σύμμεικτα αστικά στερεά απορρίμματα χωρίς την εφαρμογή θερμικών μεθόδων, την ανάγκη δεματοποίησης, την έκλυση στην ατμόσφαιρα αέριων ρύπων και τη δημιουργία επικίνδυνων στερεών και υγρών αποβλήτων. Επίσης, μπορεί να επεξεργαστεί από 50.000 έως 100.000 lit απορριμμάτων ανά ώρα, ανάλογα με τη δυναμικότητα του σταθμού. Η τροφοδοσία του μπορεί να γίνει απευθείας από τα απορριμματοφόρα οχήματα, ενώ μπορεί και να εγκατασταθεί σε υπάρχοντες ΧΑΔΑ, ώστε να επεξεργαστεί και απορρίμματα που έχουν ήδη εναποτεθεί εκεί, συντελώντας στην αποκατάσταση της επιβαρυμένης περιοχής. Πολύ σημαντικό είναι επιπλέον το γεγονός ότι το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί άμεσα, αφού δεν απαιτούνται οικοδομικές εγκαταστάσεις και οι γραφειοκρατικές-χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης τους.
Αφού παρακολούθησαν όλη τη λειτουργία του συστήματος από κοντά, ο κ. Φούρκας και οι συνεργάτες του είχαν μια διεξοδική συζήτηση με τον κ. Σούκο, διερευνώντας τη δυνατότητα και τις προοπτικές εγκατάστασης του «ΘΗΣΕΑ» και στην περιοχή μας. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, αν ληφθεί υπόψη -σύμφωνα και με τα πρώτα στοιχεία- ότι το κόστος του συστήματος είναι ανταγωνιστικό προς τα εναλλακτικά συστήματα που έχουν προταθεί μέχρι σήμερα (δεματοποιητές κλπ), ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν και έσοδα για το Δήμο Σπάρτης από την εκμετάλλευση των ανακυκλώσιμων υλικών και της καύσιμης ύλης. Τέλος, ζητήθηκαν τα πλήρη τεχνικά στοιχεία για να διερευνηθούν οι απαιτήσεις για την αδειοδότηση και εγκατάσταση του συστήματος.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti