Αδελφοποίηση σχολείων Σπάρτης-Ολλανδίας: Oλοκληρώθηκε η ανταλλαγή μαθητών

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Ολλανδία από 2 έως 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε το 1ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης, στο πλαίσιο αδελφοποίησης σχολείων που...
Σάββατο, 18 Σεπτέμβριος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αδελφοποίηση σχολείων Σπάρτης-Ολλανδίας: Oλοκληρώθηκε η ανταλλαγή μαθητών

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Ολλανδία από 2 έως 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε το 1ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης, στο πλαίσιο αδελφοποίησης σχολείων που είχε ξεκινήσει με την επίσκεψη της ολλανδικής ομάδας στην πόλη μας τον Απρίλιο.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του λυκείου και μαθητές του Christelijk Lyceum της πόλης Veenendaal της Ολλανδίας, στο πλαίσιο συνεργασίας του προγράμματος «Εκπαίδευση, πολιτισμός και καθημερινότητα στην Ελλάδα και στην Ολλανδία»

Με αγάπη και ενθουσιασμό έγιναν δεκτά τα μέλη της αποστολής του 1ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης από τη διεύθυνση και το σύλλογο καθηγητών του σχολείου στο Veenendaal, καθώς και από τους Ολλανδούς μαθητές και τις οικογένειες που τους φιλοξένησαν.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλάμβανε ξενάγηση στο σχολικό συγκρότημα και παρακολούθηση μαθημάτων, αλλά και συμμετοχή σε σχολικές δραστηριότητες (ζωγραφική). Επίσης, επισκέψεις στο δημαρχείο της ολλανδικής πόλης και ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο για το εκπαιδευτικό σύστημα και τα κοινωνικά δρώμενα, αλλά και ξενάγηση στα αξιοθέατα της Ολλανδίας.

Συγκεκριμένα, οι λάκωνες μαθητές επισκέφθηκαν τα μουσεία Βαν Γκογκ και Τυσσώ στο Άμστερνταμ, ενώ περιηγήθηκαν στην πόλη με ποταμόπλοιο. Παράλληλα, παρακολούθησαν πρόγραμμα σχετικά με τα φράγματα και ξεναγήθηκαν στο εκπαιδευτικό κέντρο Neeltje Jans νοτιοδυτικά της Ολλανδίας, παρευρέθησαν σε πολιτιστικές δραστηριότητες στην πόλη Ρόττερνταμ, στο πλαίσιο του εορτασμού «World Harbour Days» και επισκέφθηκαν το Euromast. Η περιοδεία των λακωνόπουλων συνεχίστηκε με επισκέψεις στο μουσείο Mesdag, στο υπαίθριο μουσείο Madurodam στη Χάγη, ξεναγήθηκαν στο Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και περιηγήθηκαν στην πόλη. Τέλος, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στο κωδωνοστάσιο της εκκλησίας Domkerk στην Ουτρέχτη.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθητές αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ολλανδίας και τη σχολική πραγματικότητα. Συζήτησαν με τους ολλανδούς συμμαθητές τους και αντάλλαξαν απόψεις για τη σχολική ζωή και την οργάνωση της κοινωνίας στην Ελλάδα και την Ολλανδία, εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές. Μέσα από τη φιλοξενία που προσφέρθηκε απλόχερα γνώρισαν την ολλανδική οικογένεια και την τοπική κοινωνία, ενώ οι επισκέψεις και οι ξεναγήσεις έδωσαν τη δυνατότητα στην ελληνική ομάδα να γνωρίσει και να θαυμάσει τις φυσικές ομορφιές της χώρας, την παραδοσιακή και σύγχρονη αρχιτεκτονική της καθώς και τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα των Ολλανδών.

Η εκπαιδευτική αυτή ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά και υπάρχει αμοιβαία διάθεση να συνεχιστεί η συνεργασία των δυο σχολείων στο μέλλον. Όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Clementine Timmerman, υπεύθυνη της ολλανδικής ομάδας, «πρέπει να ποτίζουμε το δέντρο της φιλίας μας για να δυναμώσει ακόμη περισσότερο».

Υπεύθυνες καθηγήτριες, οι οποίες συνόδευσαν την ελληνική αποστολή στην Ολλανδία ήταν η κ. Μαργαρίτα Ταρούση, διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης και φιλόλογος, η καθηγήτρια Νομικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Δήμητρα Παυλάκου, η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας κ. Δήμητρα Καπετανέα, η φιλόλογος κ. Σοφία Μαρούση και η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Ευγενία Παρίση.
 
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti