Ο Stephen Hodkinson επίτιμος δημότης Σπαρτιατών

Το Πανεπιστήμιο του Nottingham και το Πνευματικό Κέντρο Σπάρτης, διοργανώνουν στην πόλη μας, το 4ο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Μελέτης...
Πέμπτη, 16 Σεπτέμβριος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Το Πανεπιστήμιο του Nottingham και το Πνευματικό Κέντρο Σπάρτης, διοργανώνουν στην πόλη μας, το 4ο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας στο Παρελθόν, το οποίο θα φιλοξενηθεί  στην αίθουσα της Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης, από 17-19/9.
Η έναρξη του συνεδρίου που έχει ως θέμα «Παιδί και εκπαίδευση: Θεώρηση από το παρελθόν», θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 7 το απόγευμα, με την τελετή αναγόρευσης του καθηγητή αρχαίας ιστορίας, Stephen Hodkinson σε επίτιμο Δημότη Σπαρτιατών. Θα ακολουθήσει η εναρκτήρια διάλεξη για τις «διαβατήριες τελετές των κοριτσιών στην αρχαία Σπάρτη», από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Groningen. Η πρώτη μέρα θα κλείσει  με δεξίωση  στο ξενοδοχείο «Μενελάϊον» υπό την αιγίδα του Δήμου Σπαρτιατών.
Η πρωινή συνεδρία του Σαββάτου θα αρχίσει στις 9 πμ, με την ομιλία του καθηγητή του πανεπιστημίου του Nottingham και του ανοικτού πανεπιστημίου της Κύπρου κ. Μερκούριου Γεωργιάδη, για τις «παιδικές ταφές στη νότια ηπειρωτική Ελλάδα κατά τη Μεσολιθική και Νεολιθική περίοδο».
Στη συνέχεια ο κ. David Smith από το πανεπιστήμιο του Liverpool, θα αναπτύξει το θέμα «Συμφιλιώνοντας ταυτότητες στη ζωή και το θάνατο: Το κοινωνικό παιδί στην Πελοπόννησο κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού», ενώ η dr Christina Aamont (υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού), θα μιλήσει για «τα παιδιά ως βοηθοί ιερέων στη Μυκηναϊκή λατρεία».
Μετά από ένα μικρό διάλλειμα, οι εργασίες θα συνεχιστούν με την «υγεία των παιδιών στη Μεσαιωνική Ballyhanna, Co. Donegal, Ιρλανδία» από την dr Eileen Murphy, από το πανεπιστήμιο του Belfast και «γνέθοντας και υφαίνοντας: χώροι δραστηριοτήτων για γυναίκες και νέους σε πρώιμους αγγλοσαξονικούς οικισμούς», θέμα το οποίο θα αναπτύξει η dr Sally Crawford, του πανεπιστημίου του Oxford.
Για την «εκπαίδευση των κοριτσιών στο San Francisco, 1776-1920: Κοινωνική τάξη, μετανάστευση, εθνικότητα και επέκταση σε σχολικές εγκαταστάσεις», θα μιλήσει η dr Mary Clare Martin από το πανεπιστήμιο του Greenwich, και αφού μεσολαβήσει συζήτηση μεταξύ των συνέδρων, θα γίνει παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που διοργανώνονται στην Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης, από την διευθύντριά της κ. Ελένη Τζινιέρη. Αμέσως μετά οι σύνεδροι θα επισκεφθούν την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη της Σπάρτης.
Η απογευματινή συνεδρία (6-8μμ), περιλαμβάνει τις παρακάτω εισηγήσεις:
- «Οι κινητικές δραστηριότητες των παιδιών στις θρησκευτικές γιορτές και τελετουργίες και ο κοινωνικός τους ρόλος στην αρχαϊκή και κλασική Σπάρτη», με ομιλητές τους καθηγητές  κκ. Μεταξία Παπαποστόλου, Παντελή Κωνσταντινάκο, Κώστα Μουντάκη και Κώστα Γεωργιάδη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).
- «Πρόσφατες αντιπαραθέσεις σχετικά με την εκπαίδευση των αγοριών στην αρχαία Σπάρτη», από τον καθηγητή  του πανεπιστημίου του Nottingham, και τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης κ. Stephen Hodkinson.
- «Ακαδημία Κλεφτών: Μαθαίνοντας πώς να γίνεις κλέφτης και ψεύτης στην αρχαία Σπάρτη», με εισηγήτριες τις καθηγήτριες κκ. Annalisa Paradiso (Πανεπιστήμιο Basilicata) και Χρυσάνθη Γάλλου (Nottingham).
- «Η εκπαίδευση στην Αρκαδία κατά τους κλασικούς χρόνους», από τον dr James Roy (Nottingham).
- «Από τη Σαπφώ στην Αγία Μακρίνα και την Υπατία:  Η αλλαγή των τύπων της εκπαίδευσης των γυναικών μετά την κλασική αρχαιότητα», από τον καθηγητή κ. Κων/νο Μαντά.
Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με συζήτηση, ενώ στις 11 το πρωί της Κυριακής οι σύνεδροι θα επισκεφθούν την έκθεση ζωγραφικής «Το Μυστικό», του λάκωνα εικαστικού καλλιτέχνη Γιώργου Κοντομηνά (από τα Βάτικα), στη Στέγη της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης.
Στη διοργάνωση του συνεδρίου συμμετέχουν επίσης το Κέντρο Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών Σπουδών, η Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης, η Πνευματική Εστία Σπάρτης, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη και το υπουργείο Παιδείας- ΓΑΚ  Λακωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti