Προβλήματα υδροδότησης πλήττουν το Δήμο Γυθείου

Κανένα περιθώριο αναβολής στην επίλυση του προβλήματος
Τετάρτη, 15 Σεπτέμβριος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προβλήματα υδροδότησης πλήττουν το Δήμο Γυθείου

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Γυθείου προσέφυγε ο δήμαρχος του οικείου δήμου κ. Συμεών Χατζηχαραλάμπους, με αφορμή τη συνεχιζόμενη έλλειψη υδροδότησης χωριών και οικισμών του Δήμου Γυθείου.
Με στόχο την οριστική επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος πλημμελούς έως αδύνατης, όπως αναφέρει, υδροδότησης χωριών του Δήμου Γυθείου, ο κ. Χατζηχαραλάμπους απέστειλε έγγραφο διαμαρτυρίας στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, ζητώντας την άμεση επέμβαση της ιδίας για την τακτοποίηση του θέματος.
Αιτία του κακού, όπως σημειώνει στην επιστολή του ο δήμαρχος Γυθείου, αποτελεί η άνιση τοποθέτηση των αγωγών εξόδου από το φρεάτιο που υδροδοτούν, ο ένας τον κλάδο προς Δήμο Οιτύλου και ο άλλος τον κλάδο προς Δήμο Γυθείου. Η περίεργη έως και παράνομη -όπως τη χαρακτηρίζει- κατασκευή, έχει ως αποτέλεσμα ο αγωγός εξόδου προς το Δήμο Οιτύλου να είναι τοποθετημένος είκοσι περίπου εκατοστά πάνω από τον πυθμένα του φρεατίου και αυτός προς το Δήμο Γυθείου εξήντα. «Η τεχνική αυτή κατασκευή παρόλο που έχει τύχει των αρμοδίων εγκρίσεων (ΤΥΔΚ κλπ) θεωρώ ότι σκόπιμα, παράνομα, καταχρηστικά και πέρα από κάθε έννοια χρηστής διοίκησης έγινε το 2006, αφού για να κυλήσει το νερό στο δεύτερο αγωγό (αυτόν προς το Δήμο Γυθείου) θα πρέπει η στάθμη του ύδατος στο φρεάτιο διανομής προς τους δύο κλάδους να ξεπεράσει και να ανέβει πολύ πιο πάνω από τον πρώτο αγωγό», επισημαίνει ο κ. Χατζηχαραλάμπους.
Με πρωταρχικό του μέλημα την προάσπιση των συμφερόντων του δήμου αλλά και των κατοίκων των χωριών Δροσοπηγή, Βαθύ, Χωσιάρι, Καρυούπολη, Αγερανός, Μαραθέα και άλλων, «που κάποια έχουν περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες να δουν νερό να τρέχει στη βρύση τους», ο δήμαρχος τόνισε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να υποχρεωθεί ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων Γυθείου, Αν. Μάνης, Οιτύλου και Σμύνους για την άμεση και επείγουσα ρύθμιση του προβλήματος.
Ο δήμαρχος Γυθείου συστήνει ως τρόπο επίλυσης του θέματος είτε την άμεση και κατεπείγουσα επανατοποθέτηση των αγωγών εξόδου στο ίδιο ύψος (και διαφορετικού ίσως διαμετρήματος προς κάθε κλάδο), είτε τη ρύθμιση (μερικό κλείσιμο) του διακόπτη στη μια έξοδο που παίρνει όλο το νερό, είτε την απ’ ευθείας σύνδεση της γεώτρησης Σκαμνακίου στον αγωγό του κλάδου του Δήμου Γυθείου, είτε με οποιοδήποτε άλλο τεχνικό τρόπο υποδειχθεί αρμοδίως.
Αναφερόμενος στο ιστορικό του προβλήματος αλλά και στις ενέργειες που ο ίδιος προέβη για την αποκατάσταση της υδροδότησης στους οικισμούς του Γυθείου, ο κ. Χατζηχαραλάμπους αναφέρει:
«Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου από τον Ιανουάριο του 2010 και όταν πληροφορήθηκα την περίεργη αυτή κατασκευή, σχεδόν αμέσως, Φεβρουάριο-Μάρτιο περίπου, ζήτησα από τον κ. πρόεδρο να εξετάσει την δυνατότητα τακτοποίησης του ύποπτου, κατά την άποψη μου έργου. Μάλιστα, στην ιδιαίτερα έντονη διαμαρτυρία μου δέχθηκα τη διαβεβαίωση του ότι το θέμα αυτό θα μελετηθεί και θα αποκατασταθεί σύντομα και οπωσδήποτε πριν φτάσει το καλοκαίρι, όπου ως γνωστό αυξάνεται ο πληθυσμός στα χωριά μας και το πρόβλημα της πλημμελούς έως αδύνατης υδροδότησης γίνεται έντονα πλέον αισθητό.
Το τελευταίο διάστημα υποχρεώθηκα, προ της ατέρμονης αυτής αναμονής τακτοποίησης ή έστω δρομολόγησης της τακτοποίησης, να καταθέσω και να ζητήσω να καταγραφεί η σχετική μου τοποθέτηση στα πρακτικά της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου. Όμως οι μέρες περνούσαν, τα προβλήματα αυξάνονταν και διογκώνονταν χωρίς να φαίνεται ότι κάτι δείχνει να έχει βελτιωθεί.
Οι πιέσεις μου προς τον κ. πρόεδρο του Συνδέσμου το μόνο που πιστεύω ότι πέτυχαν ήταν η προσπάθεια του να με καθησυχάσει ότι διερευνάται το θέμα από τον τεχνικό του Συνδέσμου και κάποιον εργολάβο με μετρήσεις στο δίκτυο από τις πηγές και σε όλη τη διαδρομή του έως το φρεάτιο Σκαμνακίου. Όπως όμως μαθαίναμε, δεν κατέληγαν σε καμία πρακτική και ουσιώδη λύση του προβλήματος, αλλά απλά καταγραφόταν ότι από τις πηγές της Αγίας Μαρίνας έως τη Μέλισσα, μέσα δηλαδή στα όρια του Δήμου Σμύνους, χάνονταν 80 m3 νερό την ώρα, δηλαδή 2,000 κυβικά μέτρα την ημέρα, ποσότητα που αν δεν χανόταν θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες υδροδότησης της περιοχής.
Προ αυτών των γεγονότων και αφού την Πέμπτη 12/8 είχα τη διαβεβαίωση ότι εγένετο έλεγχος από τον τεχνικό του Συνδέσμου, έγινε ρύθμιση ενδιάμεσων διακοπτών (βανών) του δικτύου και ότι από τις μεσημβρινές ώρες το νερό θα αρχίσει να ρέει και προς τον κλάδο του Δήμου Γυθείου από το φρεάτιο Σκαμνακίου. Τις βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας διαπιστώθηκε ότι το νερό μέχρι εκείνη την ώρα 19.45 δεν είχε φτάσει στη δεξαμενή διανομής (Χωσιαρίου), αντίθετα από το φρεάτιο όλη η ποσότητα που υπήρχε έφευγε από τον αγωγό εξόδου προς το Δήμο Οιτύλου. Την επομένη και περί ώρα 06.40 πρωινή διαπιστώθηκε ότι αυτό συνεχιζόταν με τον ίδιο περίπου ρυθμό, παρόλο που με προηγούμενο έγγραφο μου προς το Σύνδεσμο, είχα επισημάνει και είχα δηλώσει ότι θα προσφύγω όπου πρέπει για να προασπίσω τα συμφέροντα του Δήμου και να πάψει η κοροϊδία εις βάρος των δημοτών του Δήμου Γυθείου, δεν προχώρησα πεισθείς ότι το θέμα τακτοποιείται.
Σήμερα όμως που ενώ πέρασαν οι δύσκολες ημέρες του Αυγούστου και εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα, δεν είναι δυνατόν να παραμείνω αδιάφορος και να μην καταθέσω αρμοδίως τη διαμαρτυρία μου».
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti