Επιστροφή στα θρανία για χιλιάδες λακωνόπουλα

Με τις ευχές της εκκλησίας, της πολιτείας και των τοπικών αρχών άνοιξαν, χθες Δευτέρα 13/9, τις πύλες τους όλες οι...
Τρίτη, 14 Σεπτέμβριος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιστροφή στα θρανία για χιλιάδες λακωνόπουλα

Με τις ευχές της εκκλησίας, της πολιτείας και των τοπικών αρχών άνοιξαν, χθες Δευτέρα 13/9, τις πύλες τους όλες οι σχολικές μονάδες του νομού μας, προκειμένου να υποδεχθούν τους μαθητές της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς.
Στο κτιριακό συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου Σπάρτης, τον καθιερωμένο αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος αμέσως μετά μίλησε στους μαθητές, με στοργικά και συμβουλευτικά λόγια

Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης ο δήμαρχος Σπαρτιατών κ. Χρήστος Πατσιλίβας, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Δημήτρης Καραχάλιος, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Χρήστος Μακρής, τα μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και οι εκπαιδευτικοί των μονάδων.

Στη συνέχεια ο σεβασμιώτατος μετέβη στο Μουσικό Σχολείο για την τελετή του αγιασμού, την οποία εκτός από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, παρακολούθησαν ο νομάρχης κ. Κώστας Φούρκας, η προϊσταμένη Β/θμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας κ. Κατερίνα Χριστοπούλου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρησης Στερεών Αποβλήτων Λακωνίας κ. Σταύρος Αργειτάκος, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο Αγίου Νικολάου π. Κων/νο Ορφανάκο, τέλεσε τον αγιασμό στο προαύλιο του 3ου Γυμνασίου, στον οποίο συμμετείχαν επίσης οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Σπάρτης.

Εξάλλου, ο κ. Θεόκτιστος μετέβη και στο 3ο Δημοτικό Σπάρτης, όπου η καθιερωμένη τελετή έγινε  παρουσία του διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Φώτη Πολίτη. Ο κ. Πολίτης παρευρέθηκε επίσης στο 7ο Δημοτικό και στο 11ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης, ενώ ο προϊστάμενος του 1ου γραφείου κ. Ιωάννης Φουρίδης στο 2ο Νηπιαγωγείο και ΔΣ Γυθείου. Τέλος η προϊσταμένη του 2ου γραφείου κ. Μυρούλα Κυριάκου, συμμετείχε στον αγιασμό του ΔΣ Συκέας-Μεταμόρφωσης.
 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο διευθυντής εκπαίδευσης, δήλωσε ότι οι σχολικές μονάδες του νομού μας θα λειτουργήσουν φέτος χωρίς κενά εκπαιδευτικών, με τα σχολικά εγχειρίδια και το ωρολόγιο πρόγραμμα έτοιμα να διανεμηθούν στα παιδιά από την πρώτη ημέρα. Μόνη εξαίρεση αποτελούν κάποιες μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, οι οποίες θα στελεχωθούν και θα λειτουργήσουν πλήρως μέχρι την Τετάρτη.  Υπογράμμισε μάλιστα ότι για το νέο σχολικό έτος 2010-2011 το μεγαλύτερο ποσοστό των κενών θέσεων στο νομό μας καλύφθηκε από νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και όχι από αναπληρωτές–έναντι παρελθόντων ετών-χάρη στη στρατηγική στελέχωσης που εφήρμοσε ο περιφερειακός διευθυντής κ. Πέτρος Μισθός, γεγονός που έχει ως συνέπεια να παραμείνουν οι εκπαιδευτικοί στο νομό μας επί τριετία και να ελαχιστοποιηθούν έτσι τα κενά που παρουσιάζονται σε κάθε νέα σχολική χρονιά. Σημείωσε δε, ότι ενώ το περασμένο σχολικό έτος προσλήφθηκαν 115 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, το τρέχον σχολικό έτος προσλήφθηκαν μόνο 24.
 

Αναφερόμενος στα πέντε πιλοτικά σχολεία  (1ο και 3ο Σπάρτης, 2ο Γυθείου, Μολάων και  Νεάπολης), που λειτουργούν για πρώτη φορά με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στα οποία διδάσκονται η Πληροφορική και η Αγγλική Γλώσσα από την Α’ τάξη, ενώ παράλληλα προβλέπονται προγράμματα φιλαναγνωσίας και άλλες καινοτομίες, ο κ. Πολίτης επεσήμανε ότι το   Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί σταδιακά να επεκτείνει το θεσμό αυτό σε όλα τα ολοήμερα δημοτικά.
Σημειώνεται ότι μετά τις τελετές αγιασμού, μοιράστηκαν σε όλους τους μαθητές τα βιβλία της νέας χρονιάς.
 

Επίσης σε όλες τις σχολικές μονάδες αναγνώσθηκε ευχετήριο μήνυμα του σεβασμιώτατου μητροπολίτη κ. Ευσταθίου.
Συγκεκριμένα ο κ. Ευστάθιος απευθυνόμενος στους μαθητές και της μαθήτριες της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, αναφέρει τα εξής:
«Από σήμερα αρχίζει ένα καινούργιο σχολικό έτος. Η Εκκλησία μας μαζί και η Πολιτεία με το υπεύθυνο Υπουργείο Παιδείας αυτό το νέο έτος το εγκαινίασαν με τον καθιερωμένο Αγιασμό και με άλλες εκδηλώσεις, για να τονισθεί η ανάγκη να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Επειδή ο άνθρωπος είναι από όλες τις πλευρές αδύνατος και αυτή την αλήθεια τη συνειδητοποιεί σε κάθε βήμα του, πρέπει να επικαλείται τη δύναμη του Θεού και το φωτισμό του αγίου Πνεύματος, για να θεραπεύει τα ασθενή και  ν’ αναπληρώνει τα ελλείποντα. Γι’ αυτό και εμείς, κατά τον Αγιασμό και όχι μόνο, παρακαλούμε το Θεό να σας βοηθάει, για να έχετε υγεία σωματική που είναι αγαθό πολύτιμο, χωρίς το οποίο και οι ημέρες μας περνούν αναξιοποίητες και η ζωή μας είναι πονεμένη και το μέλλον σκοτεινό και άδηλο. Ευχόμαστε, ακόμη, να έχετε και ψυχική υγεία, γιατί αυτή είναι περισσότερο απαραίτητη, διότι ένας ψυχικά γερός αντιμετωπίζει και την αρρώστια με ψυχραιμία και τις δοκιμασίες με υπομονή.
 

Ευχόμαστε, επίσης, ειδικά σήμερα, να έχετε τους γονείς σας ευεργετικούς και στοργικούς αλλά και προστατευτικούς απέναντί σας, γιατί αυτοί πού σας αγαπούν περισσότερο από όλους είναι οι γονείς σας, στους οποίους πρέπει να δείχνετε αγάπη και σεβασμό και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
 

Ακόμη, προσευχόμαστε να είναι φωτισμένοι οι εκπαιδευτικοί σας, γιατί αυτή τη στιγμή το μέλλον σας είναι στα χέρια τους. Αυτοί θα σας διδάξουν την πολύτιμη γνώση και με παιδαγωγικές μεθόδους δοκιμασμένες θα αποθηκεύσουν στη μνήμη σας με τρόπο δημιουργικό την ιστορία του τόπου μας, για να τον αγαπάτε πιο πολύ, στοιχεία από άλλες χρήσιμες επιστήμες και από τη σύγχρονη τεχνολογία.   Αυτοί είναι υποχρεωμένοι όχι μόνο να σας διδάξουν την αλήθεια, που οικοδομεί τον άνθρωπο, αλλά και να σας τη δείξουν με την ενάρετη και συνεπή ζωή τους αφού το παράδειγμα και συγκινεί και προσελκύει τον νέο, ο οποίος μόνος του πλέον αποφασίζει να μιμηθεί τον ολοκληρωμένο και συνεπή εκπαιδευτικό.
 

Για όλους αυτούς προσευχηθήκαμε κατά τη διάρκεια του Αγιασμού αλλά πολύ περισσότερο για σας παιδιά μου. Για τον καθένα χωριστά και για όλους μαζί παρακαλέσαμε και θα συνεχίσουμε να παρακαλούμε το Θεό να σταθεί κοντά σας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Να σας προστατεύει από τους ορατούς και αόρατους εχθρούς μέχρι να περάσει η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής σας όπως είναι η παιδική και η εφηβική. Να σας προστατεύσει από τους πολλούς πειρασμούς, οι οποίοι προέρχονται από τον εχθρό μας δαίμονα, από το περιβάλλον μας και από τον ίδιο τον εαυτό μας που κάποτε γίνεται ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Να σας φωτίζει, ώστε να διακρίνετε τι σας ωφελεί και τι σας βλάπτει, ποιοί θέλουν το καλό σας και ποιοι επιβουλεύονται το μέλλον σας και σας χρησιμοποιούν από τώρα ανεπίτρεπτα.
Είμαστε όλοι μας εικόνες του Θεού και έτσι πρέπει να βλέπουμε τον εαυτό μας. Και ο πιο διεστραμμένος ποτέ δεν ποδοπατάει, δε σχίζει και δε μουτζουρώνει μια χειροποίητη εικόνα του Χριστού μας. Έτσι, δεν είναι επιτρεπτό να προσβάλλουμε τον εαυτό μας με ενέργειες που τον εκθέτουν και τον ζημιώνουν.
Η τοπική μας Εκκλησία, δια του Μητροπολίτη της, σας δηλώνει ότι θα είναι πάντα κοντά σας και επιθυμεί να σας συμπαρασταθεί με όσα μέσα διαθέτει. Αρκεί να γνωρίζει τις ανάγκες σας, αρκεί να το ζητήσετε, αρκεί να αποδεχόσαστε την προσφορά της την πνευματική και όταν χρειασθεί και την υλική.
Παιδιά της σας θεωρεί η Εκκλησία μας και έχει επίγνωση των υποχρεώσεών της για όλους.
Καλή και ευλογημένη χρονιά και ό Θεός και η Παναγιά μας πάντα κοντά σας».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti